Dagen på Wall Street

Blandet på Wall Street etter turbulent dag

Wall Street svingte voldsomt igjennom handelsdagen tirsdag, etter å ha startet uken med tungt fall.

 • Andrine Resvoll
Publisert:

Slik så det ut for nøkkelindeksene ved stengetid:

 • Dow Jones endte ned 0,26 prosent
 • Nasdaq Composite endte opp 0,98 prosent
 • S&P 500 endte opp 0,25 prosent

Handelsdagen startet med markant oppgang, før pilene pekte nedover knappe to timer etter. Deretter svingte det mellom pluss og minus for de viktigste indeksene. Utover kvelden norsk tid steg indeksene markant igjen, før det igjen svingte kraftig.

– Vi befinner oss i et marked der man ikke kan holde seg ved oppgang, sier Paul Hickey i Bespoke Investment Group til CNBC.

– Det er ikke overraskende sett utfra trendene vi har sett de siste par dagene, og jeg tror nok at vi kommer til å se mer av dette fremover, fortsetter han.

Oppgangen ved åpning kom etter at den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten faller under 3 prosent tirsdag. Mandag var den på sitt høyeste nivå siden sent i 2018, ifølge CNBC.

Tung start på handelsuken

Mandag var preget av uro på verdens børser. Handelsdagen endte med hardt tekfall, der Nasdaq endte ned 4,3 prosent. Den brede S&P 500-indeksen endte nede på 3991 poeng, som er det laveste indeksen har vært på over ett år, og et fall på over 16 prosent fra toppen rundt nyttår.

– Børsuroen kan trolig knyttes til frykt for at sterk renteoppgang vil bremse økonomien, spesielt i USA. Sentralbankene er i ferd med å sette rentene markert opp for å få inflasjonen ned, skrev Knut A. Magnussen i DNB Markets i en rapport mandag.

– Pessimismen i USA ser ut til å skyldes at mange nå innser at den såkalte Fed-puten er kaputt. Siden Fed primært sikter mot å få den høye inflasjonen ned, kan ikke sentralbanken samtidig hjelpe finansmarkedene hver gang det butter imot, fortsetter Magnussen.

Det svingte tirsdag for flere av teknologiselskapene som falt mandag.

Facebook-eier Meta endte med oppgang på 0,73 prosent, mens Tesla steg 1,64 prosent. Alphabet på sin side endte opp 1,67 prosent.

Musk åpner for Trump-comeback

Elon Musk åpner for at tidligere president Donald Trump kan gjøre comeback på Twitter. Det fortalte Tesla-sjefen i et direktesendt intervju med Financial Times tirsdag kveld.

– Jeg ville ha reversert utestengelsen, men jeg eier ikke Twitter ennå, så det er ikke noe som definitivt vil skje, sa Musk, og siktet til Twitters utestengelse av Donald Trump.

Les på E24+

Slik makter Elon Musk å bla opp 400 milliarder kroner for Twitter

Den tidligere presidenten ble kastet ut av plattformen i januar i fjor, etter stormingen av den amerikanske kongressbygningen.

– Men permanente utestengelser undergraver tillitten til Twitter som en møteplass der alle kan si hva de mener. Jeg synes det var en moralsk dårlig beslutning, sier Musk om Trumps utestengelse.

Han la til at dette ikke betyr at alle kan si hva de vil. Hvis de sier noe som er ulovlig, eller destruktivt for verden, bør de ha en «timeout», en midlertidig utestengelse, fortalte Musk.

Twitter-aksjen endte ned 1,55 prosent tirsdag.

Musk mener at en utestengelse av Donald Trump fra Twitter ikke vil stanse stemmen hans.

Spenning rundt inflasjonstall

Onsdag blir inflasjonstall for USA i april lagt frem. I mars steg inflasjonen med 8,5 prosent, som var den sterkeste prisveksten siden desember 1981, ifølge USAs statistikkmyndighet. Kjerneinflasjonen, som ser bort i fra volatile mat- og energipriser, var på årlige 6,5 prosent i mars.

– Det er nå ventet at inflasjonen har rundet toppen. I tallene for april er det ventet at både totalinflasjon og kjerneinflasjon har trukket litt ned. Årsaken til det er at det var en veldig høy månedsvekst i fjor, sa Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, til E24 i helgen.

Hjemme i Norge var den totale inflasjonen i april 5,4 prosent høyere enn i samme måned i fjor, ifølge ferske tall fra SSB. Prisveksten stiger til det høyeste siden 2008, og det er ikke målt høyere inflasjon i en april-måned siden 1988.

Turbulent etter renteheving

Onsdag forrige uke satt USAs sentralbank (Fed) opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, den første doble rentehevingen på 22 år. Fed meldte også at de skal begynne nedtrappingen av balansen, som har vokst etter omfattende kjøp av verdipapirer under coronapandemien.

Etter det rentebeslutningen ble det en turbulent avslutning på forrige uke.

Onsdag endte med oppgang og den beste dagen siden mai 2020 for den brede S&P 500-indeksen. Den kraftige rentehevingen var ventet, og sentralbanksjef Jerome Powell sa på pressekonferansen etter rentebeslutningen at en trippel renteheving var noe man ikke vurderte aktivt.

Torsdag var rente- og inflasjonsbekymringen tilbake, og stemningen i markedet snudde til kraftig nedgang. Det endte med det verste tek-fallet siden 2020, med nedgang på 4,99 prosent for Nasdaq. Fredag endte også med nedgang på Wall Street, med den kraftigste nedgangen for Nasdaq.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Blandet på Wall Street før rentedag

 2. Renteuro senket Wall Street

 3. Hardt tekfall for Wall Street

 4. Kraftig fall på Wall Street etter overraskede inflasjonshopp

 5. Forsiktig oppgang på Wall Street