Forvalter laster opp i NRS – tror laksedrama kan ende i oppkjøp

Forvalter Leif Eriksrød mener det er et «realistisk utfall» at hele NRS blir slukt. Analytiker tror Salmar kommer til å kjøpe ut småaksjonærene.

HAR KJØPT LAKSEAKSJER: Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrød (t.h.). Her med kollegene Stig Arild Syrdal (t.v.) og Petter Tusvik (midten) ved en annen anledning i 2018.
Publisert: Publisert:

Eriksrød bekrefter at fondet har kjøpt seg opp i Norway Royal Salmon (NRS), der det nå utspiller seg en åpen konflikt etter at Salmar har lagt inn bud på morselskapet NTS.

Alfred Bergs Gambak-fond dukket opp i aksjonærlistene med drøyt 115.000 aksjer i NRS denne uken, en beholdning som er økt til over 147.000 aksjer.

På dagens kurs er aksjeposten verdt nær 34 millioner kroner.

Les også

NRS-styret varsler søksmål mot NTS for kontraktsbrudd

– Vi har generelt økt i oppdrettssektoren. Så ser vi at det er strukturelle hendelser for tiden, sier Eriksrød.

Han utdyper:

– Det kan være et bud. Jeg vil ikke være for konkret, men det er en aktør som de større spillerne er interessert i. Og da er det alltid mulighet for at man får synliggjort eventuelle merverdier.

Tror småaksjonærene blir kjøpt ut

NRS sin største eier er sjømatkonsernet NTS, hvor det har utspilt seg en maktkamp i vinter.

Den har endt med at Salmar har avtalt å kjøpe over 50 prosent av aksjene i NTS fra en aksjonærgruppe, et kjøp som også vil gi kontroll over datterselskapet NRS.

NTS eier 68 prosent av aksjene i NRS, og det har vært spekulert i at de gjenværende aksjonærene kan bli kjøpt ut.

– Mitt tips har hele tiden vært at jeg tror minoriteten i NRS blir kjøpt ut på et tidspunkt, at Salmar ønsker å få kontroll over 100 prosent, sier analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities.

Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities

– Jeg tror det er et realistisk utfall, selv om det tar lengre tid. Man er ikke interessert i å sitte og eie eierandeler i flere selskaper – det blir en vanskelig operasjonell struktur, sier Eriksrød.

Han tror ikke det vil være optimalt for Salmar å sitte med en indirekte eierandel på 68 prosent i NRS over tid.

– Man får bedre synergier ved å kunne integrere organisasjonene, overføre «best practice» og så videre.

– Vi har aksjer i alle disse aktørene, og vi vet erfaringsmessig at Salmar er best i klassen. Å integrere flere selskaper i Salmar er en god idé i våre øyne. Hvorvidt det tar tre måneder eller tre år er ikke viktig egentlig, sier han.

Ser fordeler ved full kontroll

Også Johannesen peker på at det er gunstig for Salmar å ha full kontroll i NRS.

– Det er lettere å få synergier på driften fordi du kontrollerer alt selv og ikke trenger å ta hensyn til en minoritet. Så er det noe kostnader du sparer ved ikke ha et børsnotert selskap til.

Les også

Witzøe om NTS-kjøp: – To sterke selskaper blir enda sterkere

Kursen ved et eventuelt oppkjøp er det vanskelig å si noe om, sier Johannesen.

– Hvis det bare kommer et bud på minoriteten i NRS er jeg usikker på om det er noe krav på hvor høyt eller lavt budet må være. Men Salmar har tidligere bydd 270 kroner for NRS, så det sier litt om hva de mener det er verdt.

Han sikter til at Salmar ville kjøpe NRS i fjor, men tapte budkampen mot nettopp NTS.

I dag handles NRS-aksjen for 230 kroner.

Les også

Gustav Witzøe er klar for å miste kontrollen i Salmar

Eriksrød sier det er bra med store aktører i oppdrettsbransjen.

– Vi tror konsolidering er bra, fordi det er et globalt marked man skal betjene. Da nytter det ikke med hundre små familieselskaper langs norskekysten. Vi trenger større aktører. Og det er viktig at det er de beste aktørene som overtar de mindre aktørene.

Eriksrød fremholder også potensial for verdiskaping ved å bygge større selskaper.

– Det er rett og slett å gjøre kaken større. Det er vi opptatt av. Vi er ikke så opptatt av å grabbe til oss størst mulig kakestykke.

Publisert:
Gå til e24.no