Knuste Oslo Børs i fjor – venter usikkerhet i år

Varner-brødrenes VJ Invest fikk solid avkastning på aksjeinvesteringene i 2021. I år har imidlertid mange av aksjene i porteføljen falt markant på børsen.

GOD AVKASTNING: Petter Varner eier Varner-Gruppen sammen med brødrene Joakim og Marius. Investeringsselskapet deres presterte godt i fjor.
 • Joakim Blindheim Støre
Publisert:

Varner-brødrene Petter, Marius og Joakim eier ikke bare motekonsernet som står bak kjeder som Dressmann og Cubus, de er også eksponert mot aksjemarkedet gjennom investeringsselskapet VJ Invest.

Investeringsselskapet forvalter mer enn én milliard kroner, hvor mesteparten er plassert i aksjemarkedet. Kapitalen forvaltes av Jan Henning Johannessen.

I fjor fikk VJ Invest inn et overskudd på 293 millioner kroner, en markant økning fra 130 millioner året før.

Det er også det sterkeste resultatet selskapet har hatt noensinne.

Den totale egenkapitalen var på 1,39 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret, opp fra 1,1 milliarder ved utgangen av 2020.

Solid avkastning

«Selskapet hadde en relativt defensiv posisjonering gjennom hele 2021 med en betydelig beholdning av bankinnskudd», skriver VJ Invest.

Den totale investeringsavkastningen i 2021 utgjorde 32,1 prosent av inngående investeringsportefølje og 28,8 prosent av inngående egenkapital.

Avkastningen fra aksjeinvesteringene var på 37 prosent. Til sammenligning steg Hovedindeksen på Oslo Børs 23 prosent i 2021.

Ifølge regnskapet var Protector, Kid, Oda, Note, Multiconsult, Wilhelmsen, Kitron, og amerikanske Alphabet de viktigste positive bidragsyterne til avkastningen, mens TGS, Aker Biomarine og NRC Group bidro mest negativt.

Per utgangen av fjoråret hadde VJ Invest også eierandeler i blant annet Aker, Aker BP, Hexagon Purus, Borregaard, AF Gruppen, Europris og Kongsberg Gruppen.

Les også

Shoppetallene uendret i juni

«Økt shortposisjoner»

«Selskapet har typisk lange eierperioder i kvalitetsselskaper med sterk inntjenings-track record, solid balanse, langsiktig vekst, sterk markedsposisjon, inngangsbarrierer, moderat prising og god ledelse. Denne strategien vil fortsette i 2022», skriver selskapet.

Selskapet skriver at det har hatt «en god start på året frem mot slutten av første kvartal 2022». Mange av aksjene i porteføljen har imidlertid falt markant hittil i år. Kitron, AF Gruppen, Europris og Multiconsult har alle falt mellom 10 og 20 prosent på Oslo Børs, og Borregaard er ned mer enn 20 prosent. I USA har Google-eier Alphabet også falt mer enn 20 prosent.

Aker BP og Kongsberg Gruppen har på den andre siden steget mer enn 20 prosent. Seismikkselskapet TGS har steget 70 prosent i år.

«Kraftige stimulansetiltak fra sentralbanker og myndigheter verden over gjorde at kapitalmarkedene i 2021 fortsatte den kraftige oppgangen etter covid-19 nedturen våren 2022, men krig, strukkede verdivurderinger, problemer i globale verdikjeder, inflasjon og utsikter til renteøkning og reversering av kvantitative lettelser har ført til økt usikkerhet inn i 2022. Den svært høye kapitalinnhentingen og børsnoteringsaktiviteten i 2020 og 2021 ser ut til å avta i 2022. Selskapet har deltatt i bare et fåtall av de mange børsnoteringene de siste årene og har i 2021 inntatt og økt shortposisjoner i flere av børsnykommerne», skriver selskapet.

Jan Henning Johannessen ønsket ikke å kommentere regnskapet.

Les på E24+

Aksjestrateg: – Kan bli en vanskelig høst og vinter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Varner-Gruppen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Oljeservice-aksje til topps på Oslo Børs i år

 2. Dette skjer denne uken: Skyhøy inflasjon og storbanker i resultat-ilden

 3. Betalt innhold

  Fikk 47 millioner i utbytte. Betalte 337.000 i skatt.

 4. Betalt innhold

  AF Gruppen – en inflasjonstaper?

 5. Betalt innhold

  Tre eksperter: Toget har ikke gått for disse aksjene