Banktopp finansierte Aylar Lies luksuskjøp – uten å informere banken

Styret i Mybank godkjente et «unormalt stort» lån til Aylar Lie. Så delfinansierte bankens styreleder eiendomskjøpet hennes på Tjuvholmen med et privat lån. – Skjønner at spørsmålene om habilitet kan stilles, sier styreleder.

DYRT: Tjuvholmen utenfor Aker Brygge i Oslo sentrum innehar noen av landets dyreste og mest eksklusive leiligheter. Innfelt: Styreleder Espen Aubert i Mybank og pokerspiller Aylar Lie.
Publisert:

Banken Mybank, som tilbyr omstartslån til personer med økonomiske problemer, ga Aylar Lie finansiering til å kjøpe en leilighet til 34 millioner kroner på Tjuvholmen i Oslo i år.

For å sikre luksusleiligheten fikk Lie senere finansiering privat av investor Espen Aubert, som er styreleder og aksjonær i Mybank.

Styrelederens finansiering var ukjent for ledelsen i Mybank, frem til DN omtalte Lies kjøp av leiligheten den 20. oktober i år.

Det bekrefter administrerende direktør Håkon Reistad Fure i Mybank overfor E24.

– Dette er en spesiell sak, sier Fure til E24.

Leiligheten er nå solgt igjen med solid gevinst for Lie, ifølge E24s opplysninger. Lie er i dag pokerspiller og har tidligere jobbet som glamourmodell og vært reality-TV-deltager.

Styreleder tar selvkritikk

Den private finansieringen, som Aubert opplyser at ble gitt etter at bankens lån til Lie ble godkjent, var heller ikke kjent for hele styret i banken.

– Ett annet styremedlem var kjent med det private lånet, både pant og utbetaling. Sett i etterpåklokskapens lys, så burde hele styret fått informasjonen før pantet ble etablert, skriver Aubert til E24 i en e-post.

Auberts private lån til Lie ble gitt gjennom hans eiendomsselskap Daimyo Eiendom. Selskapet er oppført med et pant på 15 millioner kroner i leiligheten.

Mybank er oppført med et pant i leiligheten på 23 millioner kroner. Banken bekrefter at lånet måtte godkjennes av styret.

Espen Aubert, styreleder og aksjonær i Mybank.

– Venninne av min kone

Aubert og Lie kjenner hverandre privat. Bilder i sosiale medier viser at Lie deltok i Auberts bryllup ved Comosjøen i Italia i 2017.

– Det er ingen hemmelighet at hun er en venninne av min kone, skriver Aubert til E24.

Aubert mener uansett han var habil da Mybank-styret godkjente lånet.

– Jeg skjønner at spørsmålene om habilitet kan stilles, men jeg var habil i min rolle i kredittprosessen. Situasjonen med den private mellomfinansieringen dukket derimot opp senere, da hennes egenkapital ble forsinket utbetalt til leilighetsoppgjøret, skriver Aubert til E24.

Ifølge Aubert bedret lånet posisjonen til banken. Samtidig unngikk Lie et potensielt dekningssalg, skriver han.

– Det var god sikkerhet for lånet og alle kommer styrket ut. Et interessesammenfall, skriver Aubert.

Pantene til Mybank og Daimyo Eiendom ble tinglyst i grunnboken på samme dato, 19. oktober 2021. Daimyo har fraveket prioritet til fordel for Mybank, som vil si at banken har førsteprioritet.

E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt våre journalister på eirik.elvevold@e24.no eller fredrick.christian.ekeseth@e24.no, eller på kryptert melding via WhatsApp/Signal til +4748098064.

– Unormalt stort lån

Lies omstartslån var så stort at det måtte godkjennes av Mybank-styret.

– Vår snittstørrelse for omstartslån er cirka tre millioner kroner, så dette er et unormalt stort lån for banken, som krever styregodkjennelse, skriver administrerende direktør Fure til E24.

Det er ikke kjent hvor mye egenkapital Lie har stilt med eller hvor store lån som faktisk skjuler seg bak pantene til Mybank og Daimyo på totalt 38 millioner kroner.

Administrerende direktør Håkon Reistad Fure, Mybank.

Mybank-sjefen har ikke anledning til å kommentere konkrete kundeforhold eller kredittvurderinger på grunn av lovpålagt konfidensialitet.

E24 har ikke lykkes med å få kommentarer fra øvrige styremedlemmer i Mybank.

– Solgt med gevinst

Leiligheten, på 197 kvadratmeter med sjøutsikt mot Aker Brygge og Akershus festning, skal nå være solgt igjen, for 40 millioner kroner, ifølge E24s opplysninger. Finansavisen meldte om det siste salget av leiligheten tirsdag.

Lie sier til E24 at hun kjøpte leiligheten «kun som en god investering».

– Jeg ønsker ikke å kommentere mine investeringer utover dette, sier hun.

Aylar Lie.

En salgssum på 40 millioner kroner for leiligheten vil gi en gevinst på 6 millioner kroner fratrukket kostnader og eventuell skatt.

– Leiligheten er nå solgt med gevinst for henne, banken får oppgjør og alle har kommet godt ut av det, skriver Aubert til E24.

Leiligheten på Tjuvholmen ble omsatt for 22,8 millioner kroner i 2015.

Ifølge tall E24 har hentet inn, har Lie hatt en samlet alminnelig inntekt på drøyt 2,2 millioner kroner de fem siste årene. I toppåret 2019 tjente hun 965.025 kroner.

Formuen hennes var på null kroner ved årsskiftet.

I mars 2021 solgte hun sin tidligere Frogner-leilighet for rundt 4,2 millioner kroner mer enn hun kjøpte den for i 2012 etter en betydelig oppussing, ifølge Nettavisen.

Regnskapene for Lies enkeltpersonforetak er ikke offentlig tilgjengelig.

Les også

Spetalen går i gang med luksusboligprosjekt

Les på E24+

Betent tenniskrangel i et av landets mest fornemme strøk: – Jeg synes det er trist

Les også

Smedvig selger eiendomsprosjekt i London for 1,8 milliarder

Publisert: