SAS-sjefen: – Etterspørselen og billettsalget har stabilisert seg
Tre ganger så mange passasjerer reiste med SAS i november enn på samme tid i fjor. Men fortsatt sto nær fire av ti seter tomme. SAS må ha en fleksibel tilnærming til kapasiteten i vinter, oppfordrer SAS-sjefen.
SAS fraktet 1,3 millioner passasjerer i rutetrafikken i november, som er opp nær 300 prosent fra november i fjor, og noe over 1,3 millioner passasjerer hvis man regner med chartertrafikken. Det er opp over 300 prosent fra samme periode i fjor, ifølge ferske trafikktall.
Samtidig økte kapasiteten i rutetrafikken med 137 prosent sammenlignet med november i fjor.
Fyllingsgraden for rutetrafikken var på 60,3 prosent, en forbedring på 35,1 prosentpoeng over periodene.
– Vi har sett en gradvis økning i etterspørselen de seneste månedene i takt med at reiserestriksjonene har blitt løftet. Etterspørselen og billettsalget har stabilisert seg foran vinteren, som generelt er en mindre aktiv reiseperiode, sier SAS-sjef Anko van der Werff, og fortsetter;
– Med nye versjoner av COVID-19-viruset som spres verden over, er fremtiden fortsatt usikker. Når vi går inn i vintersesongen må vi fortsette å være fleksible når det gjelder vår kapasitet for å kunne møte etterspørselen blant skandinaviske reisende.
Ned fra oktober
Til sammenligning hadde flyselskapets hovedkonkurrent i det norske markedet, Norwegian, rundt én million passasjerer i november, knappe 200.000 færre enn i foregående måned.
Det fylte i snitt opp 76,6 prosent av setene i Norwegians fly i november.
SAS’ rutetrafikk fraktet 1,35 millioner passasjerer, med en fyllingsgrad på 60,2 prosent, i oktober. Inkludert chartertrafikken fraktet SAS da 1,4 millioner passasjerer, med en fyllingsgrad på 61,6 prosent.
Positivt
Flyanalytiker og rådgiver Hans Jørgen Elnæs i Winair er positivt overrasket over SAS’ trafikktall i november.
Han peker på at passasjervolum, fyllingsgrad og enhetsinntekter kun er marginalt ned mot oktober.
– Det kan virke som strategien til Anko van der Werff om å øke på med kapasitet har vært fornuftig, i hvert fall i den første måneden i vintersesongen, sier Elnæs til E24.
Han viser også til at billettinntektene til SAS i november lander på over 1,5 milliarder svenske kroner. Det er kun noe mindre enn oktober, som er beste måned for SAS i 2021.
Passasjerinntektene var imidlertid på 2,8 milliarder svenske kroner i november 2019, før coronapandemien.
SAS’ inntekter per fløyet passasjerkilometer (yield), det vil si sete med betalende reisende, var på 1,06 svenske kroner i november. Det er en nedgang på 35,9 prosent eller 37 prosent valutajustert mot samme periode i fjor. I oktober var yielden 1,11 svenske kroner.
Passasjerinntektene i rutetrafikken per fløyet tilbudte setekilometer (PASK) var 0,64 svenske kroner, en økning på 53,8 prosent eller 51 prosent valutajustert, mot november i fjor. I oktober var PASK på 0,67 svenske kroner.
SAS-sjefen om omikron-konsekvenser: – La oss være ærlige, det er ingen som vet
– Både bli verre og bedre
Analysesjef Jacob Pedersen i Sydbank opprettholder en salgsanbefaling på SAS-aksjen etter dagens trafikktall.
«Omikronvarianten og restriksjoner har allerede delvis avsporet trafikkgjenreisningen. Men, usikkerheten er stor, og tendensen kan både bli verre og bedre herfra», skriver han i en oppdatering tirsdag.
Han mener trafikktallene var som ventet, marginalt ned fra oktober som følge av normal «lavsesong», og fraværet av høstferien, som påvirker oktober positivt.
Samtidig er SAS i gang med USA-flyginger igjen, som trekker november i positiv retning.
«Trafikkgjenreisningen fortsetter og inntektene i november utgjør 54 prosent av inntektene i november 2019, det høyeste nivået siden pandemien lukket luftrommet, og det er tross alt positivt», skriver Pedersen.
Sydbank om omikron: – Et skrekkscenario for SAS
Må håpe
Usikkerheten er imidlertid stor knyttet til omikron.
Allerede registrerer man færre søk på reiser i de skandinaviske landene, påpeker analytikeren. Men, virker corona-vaksinen mot omikron, kan det fort snu, ifølge ham.
«SAS og andre flyselskaper kan sammen med oss andre håpe at de eksisterende vaksinene også er effektiv mot omikron. I så fall vil trafikkgjenreisningen trolig fortsette, men nok fra et lavere utgangspunkt enn toppnivåene, som følge av fortsatt restriksjoner i flere europeiske land», skriver analytikeren.