Børsene i Asia

Børsfallet fortsatte for fullt i Asia

Etter kraftig nedgang på de amerikanske børsene tirsdag, fortsatte uroen i Asia morgenen etter.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Ine Brunborg
Publisert:

Flere av de store børsene i Asia fulgte de sentrale amerikanske børsene nedover tirsdag.

Fallet rammer blant annet teknologiaksjer som kinesiske Tencent og Alibaba, koreanske Samsung Electronics og det japanske konglomeratet Softbank.

På den andre gikk Hongkong-børsen mot strømmen, og snudde oppover mot slutten av dagen.

Oljeprisen (Brent spot) har avtatt betraktelig gjennom natten, og ble handlet til 77,90 dollar fatet onsdag morgen. Utover formiddagen hentet prisen seg inn, og ett fat omsettes for 78,46 dollar i 11-tiden. Tirsdag var oljeprisen oppe i 80 dollar fatet for første gang siden høsten 2018.

Slik endte dagen på de asiatiske børsene:

 • Nikkei 225 i Tokyo ned 2,12 prosent
 • Hang Seng i Hongkong opp 0,67 prosent
 • Kospi Composite i Seoul ned 1,22 prosent
 • Shanghai Composite ned 1,83 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,05 prosent
 • ASX 200 i Sydney 1,08 prosent
Les også

Kraftig nedgang på Wall Street

Tek-fall i USA

Utviklingen kommer etter at de amerikanske børsene falt kraftig tirsdag kveld. S&P 500-indeksen endte ned to prosent ved stengetid.

Nedgangen kom samtidig som renten på den amerikanske «tiåringen», altså statsobligasjonene med ti års løpetid, steg til sitt høyeste nivå siden juni.

Renteoppgangen bidro til å senke flere teknologiaksjer. Høyere renter gjør nemlig vekst og tilbakekjøp dyrere for teknologiselskapene, bemerket CNBC.

Nedgangen blant teknologiselskapene bidro til Nasdaq-indeksens verste børsdag siden mars, med en nedgang på rundt 2,8 prosent.

I tillegg til renteoppgangens negative påvirkning på markedet, tynger også kranglingen om gjeldstaket i USA. Landets finansminister Janet Yellen advarte tirsdag om at taket kan bli nådd 18. oktober.

«Det er usikkert om vi kan fortsette å møte nasjonens forpliktelser etter dette», skrev Yellen i et brev til kongressens ledere.

Les også

Oljeprisen bikker 80 dollar for første gang på tre år

Krisetiltak og Evergrande

Nedgangen kommer mens flere aktører forbereder seg på strammere pengepolitikk fra USAs sentralbank. På forrige rentemøte signaliserte sentralbanken at det snart kan bli nødvendig å trappe ned støttekjøpene på 120 milliarder dollar i måneden – såkalt «tapering».

– Dette er en ukomfortabel periode for deltakerne i markedet siden Fed-støtten snart reduseres og aksjemarkedene vil lære hvordan de kan stå på egne bein igjen, sa investeringsstrateg Charlie Ripley i Allianz Investment Management til CNBC tirsdag kveld..

– Likevel bør vi minnes på at det er usannsynlig at Fed vil gå videre med nedtrapping av verdipapirkjøp om de ikke tror økonomien er klar, fortsatte Ripley.

Den forestående nedtrappingen skjer i en tid der flaskehalser i leverandørkjeder rundt om i verden preger produksjonen. Prisene på energi som gass og kull har også skutt i været.

I tillegg skaper også en krise i boliggiganten Evergrande bekymring for Kinas økonomi, og nye betalingsfrister nærmer seg stadig.

Ifølge Bloomberg er Evergrande garantist for et obligasjonslån på 260 millioner dollar som løper ut denne helgen, og kreditorene har begynt å forberede seg på at betalingen kan utebli.

Frykten er at en mulig kollaps i boligkjempen kan spre seg videre i eiendomssektoren i Kina, til banksektoren, og videre til verdens økonomi og finansmarkeder.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Seoul-børsen
 4. Shanghai-børsen
 5. Singapore-børsen
 6. Sydney-børsen
 7. Hongkong-børsen

Flere artikler

 1. Kraftig nedgang på Wall Street

 2. Kraftig fall på Tokyo-børsen – oljeaksjer mot strømmen

 3. Kraftigste fall i Tokyo på et halvår etter Wall Street-nedtur

 4. Blandet på Asia-børsene etter Kina-innstramminger

 5. Hongkong leder an på positive Asia-børser