Børsene i Asia

Bred oppgang i Asia – Tokyo-børsen stiger to prosent

De asiatiske børsene ser ut til å riste av seg bekymring rundt situasjonen i Ukraina, som har preget verdensmarkedene denne uken.

Syklister i Tokyo passerer skjermer som viser aksjekurser.
 • Truls Lier
Publisert:

Det er bred oppgang på de viktigste børsene i Asia og Stillehavsområdet onsdag morgen.

Det siste døgnet har Russland hevdet at flyttingen av soldater vekk fra grenseområdene mot Ukraina er i gang. Kina har også lagt frem inflasjonstall som var svakere enn ventet.

Slik så det ut rundt klokken 6 norsk tid:

 • Nikkei 225 i Tokyo stiger 2,04 prosent
 • Hang Seng i Hongkong er opp 1,36 prosent
 • Kospi i Seoul stiger 1,66 prosent
 • Shanghai Composite er opp 0,71 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore stiger 0,06 prosent
 • ASX 200 i Sydney er opp 1,04 prosent

Hevder russiske soldater flyttes vekk

Nervøsiteten for en mulig russisk invasjon i Ukraina har skapt usikkerhet i verdensmarkedene den siste tiden. Onsdag er derimot stemningen mer positiv i Asia, særlig på Tokyo-børsen. I USA stengte også de tre viktige indeksene solid opp tirsdag kveld, og det var grønne tall på mange av Europa-børsene i går.

Russlands forsvarsdepartement hevdet tirsdag at flere militære enheter flyttes fra grenseområdene mot Ukraina og tilbake til sine respektive baser.

– Vi har hele tiden sagt at styrkene skal tilbake til sine permanente baser når øvelsene er over. Det er ingenting nytt her, hevdet Vladimir Peskov, talsmann for president Vladimir Putin, ifølge NTB tirsdag.

USAs president Joe Biden holdt også en tale tirsdag kveld, hvor han blant annet sa at han og Russlands president Putin er enige om at deres folk bør jobbe sammen diplomatisk. Biden understreket samtidig at de ikke har fått verifisert at russiske soldater er på vei hjem til basene sine.

Utviklingen vil trolig gi aksjemarkedene en oppsving, mener analytiker Kyle Rodda hos IG i Melbourne.

– Hvis vi fortsetter å se tegn til at diplomatiet virker og nedtrapping av spenninger, tror jeg vi vil se en slags reverseringshandel, sier Rodda til Reuters.

Oljeprisen falt samtidig, fra omtrent 96 dollar fatet til rundt 93 dollar fatet. Tidlig onsdag har oljeprisen holdt seg rundt dette nivået. Nordsjøolje (brent spot) ligger på 93,14 dollar fatet rundt klokken 6, ned 0,34 prosent for dagen.

Svakere prisvekst for kinesisk industri

Onsdag kom det også inflasjonstall fra Kina som tyder på at prisveksten avtar noe.

De kinesiske produsentprisene økte med 9,1 prosent i januar fra et år siden, viser tallene fra det nasjonale statistikkbyrået ifølge Reuters. Det er under prisvekst på 9,5 prosent analytikerne hadde ventet, ifølge en Reuters-undersøkelse. Det var også lavere enn veksten på 10,3 prosent i fjor, og den svakeste prisveksten siden juli.

Konsumprisindeksen var opp 0,9 prosent i januar fra måneden før. Det er litt under Reuters-estimatet, og svakere enn oppgangen på 1,5 prosent i desember.

Forsyningsutfordringer gjør at produsentprisene holder seg høye i verdens nest største økonomi, men den relativt beskjedene konsumprisveksten skiller seg fra andre steder i verden, skriver Reuters. Det tror analytikere at åpner for at Kinas sentralbank kan sette ned renten, mens andre banker hever den.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Hongkong-børsen
 4. Seoul-børsen
 5. Shanghai-børsen
 6. Singapore-børsen
 7. Sydney-børsen

Flere artikler

 1. Turbulente Asia-børser etter Ukraina-meldinger

 2. Asia-børser henter seg inn – Wall Street mot oppgang

 3. Tokyo-børsen faller markant etter økt Ukraina-uro

 4. Russlands forsvarsminister: Flere militærøvelser går mot slutten

 5. Børsene i Kina vender kraftig nedover: – Markedene fortsetter å være volatile