Norwegian-born shipping tycoon John Fredriksen speaks in Oslo, Norway, June 1, 2017. REUTERS/Ints Kalnins

Børskommentar: Har John Fredriksen blitt den nye gjedden i Norwegian-sivet?

John Fredriksens engasjement i Norwegian kan være alt, eller nesten ingenting. Spørsmålet er om shipping-kongen har lagt seg til rette – klar til å hugge. 

 • Johann D. Sundberg
  Johann D. Sundberg
  Børskommentator
Publisert: Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

British Airways-eier IAG la seg som gjedden i sivet klar til hugg etter at Norwegian-styret avviste deres to oppkjøpsforsøk i fjor vår. I forrige uke varslet IAG at de har forlatt sivet. Spørsmålet nå er om John Fredriksen er blitt den ny gjedden i sivet rundt Norwegian-sivet.

Det skapte naturlig nok en ikke ubetydelig interesse da det tirsdag ble kjent at et selskap i John Fredriksen-systemet er med i konsortiet som garanterer for at Norwegian får fulltegnet tegningsrettsemisjonen på tre milliarder kroner. Ifølge Finansavisen er garantibeløpet Fredriksen stiller opp med på 800 millioner kroner, noe han får en garantipremie på 1,5 prosent for.

Så langt har ikke Fredriksen skutt inn en krone i Norwegian, og man kan ennå ikke slå fast at han egentlig har så veldig lyst til det heller. Det kan være han bare stiller opp med garantien for å motta honoraret.

Les på E24+

Bjørn Kise snakker ut om Norwegian-salget som falt igjennom: – Ja, jeg var skuffet

Selv om det tirsdag i enkelte medier ble spekulert om at Fredriksen-systemet har kjøpt aksjeposten på nær fire prosent, som IAG har sagt de vil selge når tiden passer for det, vet vi ikke om Fredriksen-systemet har kjøpt en eneste Norwegian-aksje. Det eneste vi kan legge til grunn er at han ikke eier fem prosent eller mer, fordi da krever loven at han melder det til Oslo Børs.

Det har så langt heller ikke kommet noe som minner om at Fredriksen-systemet krever representasjon i styret i Norwegian, noe som ville vært det normale hvis intensjonen var å ta en langsiktig og betydningsfull posisjon i flyselskapet.

Les på E24+

Bjørn Kjos kan bli vannet ut i ny emisjon. Det gjør ham mer avhengig av sine venner

Gitt at emisjonsvilkårene blir rimelige, er det ganske så sannsynlig at en betydelig andel av den vil bli tegnet av dagens aksjonærer. Listen over de største aksjonærene i Norwegian inneholder mange både kapitalrike og likvide navn. De svakeste i så måte er kanskje selskapene som Norwegian-sjef Bjørn Kjos og styreleder Bjørn Kise eier.

Men beløpet på 800 millioner som Fredriksen har garantert for er såpass stort at det neppe er en ordinær del av likviditetsforvaltningen i hans forretningsimperium. Og det er helt klart at garantien gir en mulighet. For hvis kursutviklingen blir slik at emisjonen ikke lar seg gjennomføre ved at aksjonærene hoster opp pengene, blir jo Fredriksen-systemet sittende som en betydelig eier i flyselskapet.

Men når vi enn så lenge egentlig ikke vet så mye om hvor sterk Fredriksens interesse for Norwegian er, bør ikke garantien bli sett på som noe mer enn at alt han ha skaffet seg en mulighet til å gå inn i Norwegian. Så får tiden vise hva Fredriksen egentlig vil.

LES FLERE BØRSKOMMENTARER:

Slik bør småaksjonærene i Nel utnytte at selskapet ikke ba om deres støtte

Det er ingen grunn til å miste troen på Norwegian-Kjos nå

Ny gjeldsbombe truer Seadrill-aksjen

Har du egentlig mistet interessen for Norwegian, Willie?

Ta høyde for det verste i Solstad Offshore

Hvorfor gir gjedden i sivet lyd fra seg?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked
 2. Norwegian
 3. Bjørn Kjos
 4. John Fredriksen

Flere artikler

 1. – Fredriksen-systemet er fantastisk bra å ha med som garantist

 2. Betalt innhold

  Bjørn Kjos kan bli vannet ut i ny emisjon. Det gjør ham mer avhengig av sine venner

 3. Betalt innhold

  Har du egentlig mistet interessen for Norwegian, Willie?

 4. Norwegian henter tre milliarder i en emisjon

 5. – Trist at styret har klart å søle bort så mange milliarder

 6. Betalt innhold

  Solgte Kjos og Kise Norwegian-rettighetene på bunn?