Nasdaq kaster seg inn i kampen om Oslo Børs: – Vi har full støtte fra de viktige strategiske eierne

Den globale børsgiganten Nasdaq kaster seg inn i kampen om Oslo Børs. Beileren har støtte fra børsstyret og storeierne DNB og KLP, men konkurrenten Euronext har allerede sikret kontroll over mer enn halvparten av aksjene.

BØRSEN I SPILL: Adm. direktør for Nasdaq Nordics Lauri Rosendah, Catharina Hellerud (t.h.), styreleder Oslo Børs VPS Holding ASA l og Bente A. Landsnes, konsernsjef Oslo Børs VPS etter pressekonferansen på Oslo Børs VPS i forbindelse med at Nasdaq har lagt inn bud på samtlige aksjer i Oslo Børs VPS. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Etter at Euronext kom med sitt bud på Oslo Børs på 145 kroner aksjen på julaften har Oslo Børs vurdert frieriet, samt jobbet med å finne andre aktuelle budgivere som kan tenkes å legge mer penger på bordet.

Samme dag som budet fra Euronext ble kjent tok Nasdaq Nordic-sjef Lauri Rosendahl kontakt.

– Siden den gang har vi hatt en diskusjon om hva vi eventuelt kan gjøre sammen, sier han til E24.

Resultatet er at Nasdaq AB, som eies av amerikanske Nasdaq, kaster seg inn i kampen med et konkurrerende bud om å kjøpe alle aksjene i Oslo Børs VPS, til en høyere pris på 152 kroner per aksje - altså 7 kroner mer per aksje enn budet fra Euronext.

Selv har styret ved Oslo Børs landet på Nasdaqs side i budkrigen. Den enstemmige anbefalingen er at aksjonærene takker ja til Nasdaqs tilbud, og ikke aksepterer Euronext-budet.

Les også: Senterpartiet vil ha Folketrygdfondet inn i Oslo Børs

– Vi har full støtte

– Jeg synes det viktige i dag er at vi har full støtte fra selskapet, fra styret, fra de viktige strategiske eierne, som tenker på det beste for det norske kapitalmarkedet, sier Nasdaq Nordic-sjefen.

– Også har vi et finansielt tilbud som er et knepp høyere. Det er hva vi legger på bordet, og jeg synes den rasjonelle slutningen, som vi naturligvis har, er at vi vil være den klart beste eieren, sier han.

Euronext har imidlertid så langt mest støtte hos aksjonærene. De har allerede sikret seg kontroll over mer enn 50 prosent av aksjene, et hinder for Nasdaq som har satt minst 90 prosent aksept som vilkår for sitt bud.

På sin side har Nasdaq fått ja fra de største aksjonærene DNB og KLP, som så langt har sittet på gjerdet. Også Sparebanken Vest sier ja til Nasdaq.

Samlet har de fått rett over 35 prosent aksept.

Begge budene er også avhengig av grønt lys fra norske myndigheter. Finanstilsynet vil gi sitt råd til Finansdepartementet, som så avgjør saken.

– Hva gjør dere hvis Euronext velger å gjennomføre sitt tilbud og blir sittende med 50,6 prosent?

– Det er deres beslutning hva de gjør. De må få godkjenning fra departementet, som utreder dette spørsmålet med tilsynsmyndighetene. Det er neste steg i prosessen, sier Rosendahl.

– Vi tar situasjonen senere, når den kommer, så får vi se hva vi gjør, sier han.

Euronext opplyser overfor E24 at børssammenslutningen vurderer situasjonen og at det foreløpig ikke ønsker å kommentere.

Les også: Euronext-sjefen har store planer for Oslo Børs

– Mye bedre for markedsplassen

– Vi synes det både er industrielt og strategisk sett mye bedre for markedsplassen som sådan, sier Oslo Børs-styreleder Catharina Hellerud om Nasdaqs tilbud.

Hun peker blant annet på Nasdaqs løfter om å styrke Børsens verdipapirsentral og områdene energi, shipping og sjømat.

– Også er det finansielt sett et bedre bud for våre eiere, sier hun.

Hellerud viser også til at Nasdaq er store i Norden. Den amerikanskeide børsoperatøren driver i dag syv aksjebørser pluss andre markedsplasser i Norden og Baltikum, hvor konsernet har 1.100 ansatte fordelt på åtte land.

Les også

Budkrigen om Oslo Børs er i gang: Nasdaq overbyr Euronext

Blant disse er aksjebørser i Stockholm, København og Helsinki. Globalt er kanskje Nasdaqs amerikanske teknologibørs mest kjent.

– Når du ser på den nordiske konteksten som Børsen blir en del av, så er det også en viktig del av vurderingen. Fordi man får en sterk nordisk markedsplass, hvor norske selskaper blir godt synlige. Så er det klart at mange av kundene våre også, de store bankene og finanskonsernene, de har allerede en nordisk forretning. Og for de så er dette, tror jeg, en foretrukket løsning, sier Hellerud.

Som store profesjonelle børsaktører er begge frierne i utgangspunktet egnet til å ta over Oslo Børs, ifølge styrelederen.

– Men vi tror en del av de tingene som vi har lagt vekt når vi har sagt at det ene budet er bedre enn det andre, det vil kanskje også norske myndigheter se på. Men norske myndigheter gjør sin vurdering, helt uavhengig av oss, og vi må avvente den behandlingen, sier Hellerud.

Les også

Børssjefen: - Mye bedre tilbud

Les også

– Dette rimer ikke med London-børsens strategi

Les også

Fremtiden til Oslo Børs må sikres ved salg

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Børssjefen: - Mye bedre tilbud

  2. Investor hevder Børsens styre forsøker å blokkere Euronext-budet

  3. Ingen avklaring på Oslo Børs – Euronext forlenger budfristen

  4. Annonsørinnhold

  5. Børs-budgiver: – Vi kan ikke ha en kamp i markedet lenge

  6. Børsen holder på Nasdaq-anbefaling: – Det står vi på