Lundin øker utbyttet kraftig

Lundin Petroleum leverer svakere tall på bunnlinjen i fjerde kvartal enn året før, men ser lyst på fremtiden og varsler kraftig utbyttehopp.

ØKER UTBYTTET: Lundin leverer et svakere tall på bunnlinjen, men øker utbyttet kraftig. Dette er Edvard Grieg-plattformen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:,

Lundin Petroleum slapp onsdag morgen resultatene for fjerde kvartal og klokken 15:00 norsk tid arrangerer selskapet sin årlige kapitalmarkedsdag hvor det vil komme flere nyheter. Det inkluderer blant annet nyheter om leteprogrammet for 2019 og hva selskapet regner med at Luno II-utbyggingen vil koste.

I kvartalet leverer selskapet et resultat etter skatt på minus 105 millioner dollar i fjerde kvartal, en svekkelse fra minus 50,9 millioner dollar ett år tidligere.

Omsetningen stiger fra 593,7 millioner dollar til 611 millioner dollar i samme periode.

Ifølge Infront var det ventet et resultat etter skatt på minus 39,9 millioner dollar og omsetning på 599 millioner dollar.

Lundin ser samtidig lyst på fremtiden og øker utbyttet til 1,48 dollar per aksje eller 500 millioner dollar til sammen, en betydelig økning fra utbyttenivået på 175 millioner dollar året før.

Selskapet hadde tidligere anslått et utbytte på 350 millioner dollar, og gjentar onsdag budskapet om at utbyttene etter planen skal økes fremover.

– Dette er et bærekraftig nivå på lang sikt. Det lar oss vokse organisk (gjennom leting og egne utbygginger, journ.anm.) slik vi har gjort i mange år, blant annet gjennom å investere i prosjekter som Johan Sverdrup, sier konsernsjef Alex Schneiter til E24.

Gigantfeltet som ble funnet av Lundin skal etter planen settes i drift i november og Equinor er operatør. De enorme inntektene fra feltet vil slå kraftig ut i regnskapene for både Lundin og Aker BP.

– Men vi har også syv andre prosjekter i pipeline, sier han om prosjektporteføljen.

– Hvilke vurderinger gjorde dere for å havne på 500 millioner dollar i utbytte?

– Vi gjorde mange sensitivitetsanalyser, men det viktigste er at fra Johan Sverdrup-feltet kommer i produksjon så vil vi generere en fri kontantstrøm på én milliard dollar årlig med en oljepris på 60 dollar per fat. Det gjør det mulig å både dele ut utbytte til aksjonærene samtidig som vi kan investere videre i virksomheten, sier Schneiter.

– Svært positivt

Aksjemarkedet har respondert positivt på utbyttenyheten fra Lundin og onsdag formiddag er aksjen opp 3,8 prosent på Stockholm-børsen.

– Vi ser det betydelig høyere utbyttet enn ventet som svært positivt, og som en støtte til vår investeringstese om at markedet undervurderer den bærekraftige langsiktige kontantstrømmen Lundin Petroleum vil generere etter oppstarten av Johan Sverdrup-feltet i 2019, skriver Fearnley Securities i et notat.

Konsensus hadde ventet seg et utbytte på 400 millioner dollar, mens Fearnleys anslag var på 425 millioner

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på Lundin Petroleum og et kursmål på 330 svenske kroner. Etter åpning onsdag steg Lundin-aksjen umiddelbart 3,56 prosent til 282 svenske kroner.

Les også

Lundin Petroleum jekker opp oljereservene – men nye tall fra Barentshavet uteblir

Sterkere driftsresultat

– Drevet av sterkere råvarepriser, driftskostnader under anslagene og veldig god produksjonseffektivitet har vi levert brutto driftsresultat på over 1,9 milliarder dollar, og dessuten rekordhøy kontantstrøm på 663 millioner dollar for året, sier Lundins konsernsjef Alex Schneiter.

– Jeg er også veldig fornøyd over å kunngjøre at i lys av dette og vår sterke finansielle utsikter det neste tiåret, har styret gjort en oppdatering av utbyttepolitikken som vil være bærekraftig og levere et årlig utbytte på 500 millioner dollar, som vi har mål om å øke etter hvert som virksomheten fortsetter å vokse, sier Schneiter.

Lundin Petroleums driftsresultat (ebit) i fjerde kvartal på 284 millioner dollar var to prosent sterkere enn Fearnley Securities hadde anslått. Også kontantstrømmen på 173 millioner dollar var to prosent sterkere enn Fearnley hadde ventet.

Produksjonen på 82.100 fat per dag i kvartalet var sterk og bidro til sterkere omsetning enn ventet, ifølge Fearnley. Resultat etter skatt ble likevel svakere enn ventet, på grunn av høyere skatteregning, ifølge meglerhuset.

Lundin har fortsatt et reserveestimat (såkalte 2P-reserver) på 745 millioner fat. Dette tallet ble tidligere i januar økt fra 726 millioner.

Oppdateringen inkluderer imidlertid ikke nye tall for Lundins Alta- og Gohta-funn i Barentshavet, forklarer Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik:

– Det er fortsatt for tidlig å gi oppdaterte tall. Vi har fått inn mye ny data i det siste og jobber med å analysere dette, inkludert de positive brønndataene fra Alta fra i fjor sommer, samt Topseis-seismikkdataene, sier hun.

– Dere borer nå Pointer/Setter-brønnen like ved Alta/Gohta. Hvor viktig blir dette prospektet for arbeidet med å utvikle Alta/Gohta til en feltutbygging?

– Pointer/Setter er et nytt prospekt og har ingen direkte link til Alta. Vi jobber med å modne frem Alta og analysere dataene, men vi mener at Alta/Gohta er en potensiell selvstendig utbygging, sier konsernsjef Alex Schneiter.

– Vi borer også Gjøkåsen-prospektet med Equinor nå, men dette er jo også et uavhengig prospekt, legger Schneiter til.

Les også

Lundin Petroleum tildeler TechnipFMC milliardkontrakt for Luno II

Rammet av valutaeffekt

For 2018 som helhet leverer Lundin et resultat etter skatt på 222 millioner dollar, ned fra 427 millioner dollar året før. Noe av årsaken er et valutatap på 164,9 millioner dollar, mens selskapet fikk en positiv valutaeffekt på samme tid året før.

Omsetningen for 2018 vokste til 2,6 milliarder dollar fra 1,96 milliarder dollar året før, og brutto driftsresultat steg fra 1,5 milliarder til 1,91 milliarder dollar i perioden.

Justert for valutaeffektene ville resultatet ha steget fra 125,6 millioner til 387 millioner dollar i samme periode, blant annet på grunn av høyere oljepris og lavere produksjonskostnader, delvis motvirket av lavere produksjon, påpeker selskapet.

Produksjonen endte på 81.100 fat per dag, sammenlignet med 86.100 fat per dag året før. I fjerde kvartal alene produserte Lundin i snitt 82.100 fat per dag, fra 83.100 fat per dag i samme periode året før.

Les mer: Resultatløft for Lundin Petroleum: Nå vil oljeselskapet betale utbytte

Her kan du lese mer om