Oslo Børs faller kraftig

Børsen faller etter ny nedgang i oljeprisen.

TYNGER BØRSEN: Børsen faller 1,5 prosent tirsdag.
Publisert:

Det går mot nok en oljetung dag på Oslo Børs.

Hovedindeksen åpner ned 1,52 prosent til 546,3 poeng tirsdag morgen.

Aksjestrateg Erik Roland i Nordea tror den svake børsåpningen primært skyldes fallet i oljeprisen, men at også nedgang i internasjonale markeder har hatt en negativ innvirkning fra start.

– Dette er den syvende dagen på rad med børsfall i år. Det er ikke ofte man ser en slik lang, uavbrutt rekke med fall i aksjemarkedet. I fravær av positive stimulanser, for eksempel en oppgang i oljeprisen er det vanskelig å få kjøperne på banen, sier Roland til E24.

Ifølge Roland er det naturlig at Hovedindeksen følger oljeprisen gjennom store svingninger. Han spår derimot at pilene vil komme til å peke oppover igjen i løpet av uken, og at panikken vil avta etter hvert.

Større fall her hjemme

Kristian Tunaal, aksjestrateg i DNB Markets sier også at det er oljeprisen som herjer med Hovedindeksen tirsdag. Han peker på at konsekvensene av lav oljepris rammer Oslo Børs hardere enn andre.

– Den åpenbare forklaringen for nedgang på Børsen er selvfølgelig oljeprisen. Det er mange andre børser som også er i rødt i dag, som ikke har noe med olje å gjøre. Men fallet på Oslo Børs er større enn andre steder i Europa, og det er oljeprisen.

Kristian Tunaal, aksjestrateg i DNB Markets.

Tunaal spår likevel at oljeprisen kommer til å snu oppover. Når dette skal skje, er han derimot usikker på.

Statoil-fall

Flere energiaksjer får kjenne pisken fra oljeprisfallet. Energiindeksen på Oslo Børs er ned 2,5 prosent en halvtime etter handelsstart.

Børslokomotivet Statoil er ned nesten tre prosent tirsdag.

Mandag skrev E24 at over 56 milliarder av Statoils markedsverdi har forduftet siden nyttår. Så langt i år har aksjen falt fra 123,7 kroner til 104,2 kroner på det laveste.

– At oljeprisen faller er dramatisk for inntjeningen for oljeselskapene. Statoil har falt som en sten her, og det henger helt klart sammen med den lave oljeprisen, forklarer Roland.

Det er ikke bare Statoil som faller. Oljeselskapene Det norske oljeselskap og DNO er ned henholdsvis 7 og 5,6 prosent.

Nytt oljeprisfall

Nedgangen på Børsen kommer etter at oljeprisen (Brent spot) det siste døgnet har falt kraftig på nytt.

Tirsdag morgen har oljeprisen vaket på rundt 30,5 dollar fatet.

Det er med andre ord ikke mange cent om å gjøre før vi ser 20-tallet på nordsjøoljen. Forrige gang det skjedde var 11. februar 2004.
Dagens laveste notering er 30,41 dollar fatet, men prisen har senere steget til 30,9 dollar fatet.

Les også

Statoil-milliarder fordufter på Børs: Oljeprisen skaper frykt i markedet

Les også

Oljeprisen under 31 dollar fatet

Les også

Ytterligere 100 mister jobben

Publisert:

Her kan du lese mer om