Oljegiganter dropper fusjonsplaner

Halliburton betaler Baker Hughes 3,5 milliarder dollar i kompensasjon etter at intensjonsavtalen om en fusjon mellom oljeserviceselskapene gikk i vasken.

VERDENS TREDJE STØRSTE: Oljeserviceselskapet Baker Hughes operer i en rekke land verden over, og har over 1.000 ansatte i Norge. Her fra Baker Hughes' anlegg i Williston, North Dakota.

Foto: Andrew Cullen Reuters
 • NTB
 • Johan Hammerstrøm
Publisert:,

«Bruddet» mellom selskapene ble bekreftet søndag kveld. Fusjonen ble verdsatt til 35 milliarder dollar, om lag 280 milliarder kroner, da avtalen ble kunngjort i november 2014, men nå blir den altså ikke noe av.

Intensjonsavtalen utløp lørdag uten at aksjonærene i Halliburton og Baker Hughes ble enige om å forlenge den. Avtalen har fått kritikk fra amerikanske konkurransemyndigheter, som i forrige måned gikk til søksmål for å blokkere fusjonen.

Gigantavtale

– Utfordringer med å oppnå gjenstående godkjennelser og generelle industrielle betingelser, som har rammet økonomien i avtalen betydelig, førte til konklusjonen om at et opphør av avtalen er den beste løsningen, sier Halliburton-sjef Dave Lesar i en pressemelding.

Avtalen gikk ut på at Halliburton, verdens nest største oljeserviceselskap, skulle kjøpe opp Baker Hughes, som er tredje størst.

Men i stedet må selskapet ut med 3,5 milliarder dollar i kompensasjon til konkurrenten innen onsdag.

LANG FLØRT: Grafen viser aksjekursene til Baker Hughes (grønt) og Halliburton (rødt) etter at oppkjøpsplanene ble kjent i november 2014. Begge kursene er indeksert til 100.

Kilde: Infront

– Skuffende

Amerikanske konkurransemyndigheter mente den planlagte fusjonen ville fjerne konkurransen, øke prisene og redusere innovasjonen i oljeservicesektoren. Baker Hughes' sjef Martin Craighead sier i en uttalelse at han er skuffet over utfallet.

– Dette var en ekstremt kompleks, global transaksjon, og til slutt kunne vi ikke finne en løsning som tilfredsstilte myndighetenes konkurransekrav, verken i USA eller i utlandet, sier han.

Rettsdokumenter som The Wall Street Journal har fått tilgang til viser at myndighetene mente fusjonen ville fjerne viktig konkurranse innenfor hele 23 markeder, i alt fra reservedeler for boreutstyr til sementkontrakter for oljeindustrien. Hele 90 prosent av inntektene til Halliburton kommer de samme kildene som Baker Hughes, mente myndighetene.

Halliburton og Baker Hughes operer i en rekke land verden over, og begge selskapene har over 1.000 ansatte i Norge.

Les også

Nypris i 2011: 700 millioner dollarDenne uken: 65 millioner dollar

Les også

Amerikanske myndigheter vil stoppe Baker Hughes-Halliburton-fusjonen

Les også

Oljeservicegigant sier opp 160 i Norge

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljegiganter dropper fusjonsplaner

 2. Betalt innhold

  Halliburton og Baker Hughes dropper fusjonen

 3. Amerikanske myndigheter vil stoppe Baker Hughes-Halliburton-fusjonen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Sammenslåing av Halliburton og Baker Hughes stoppes

 6. WSJ: Mot gigantfusjon mellom General Electric og Baker Hughes