Equinor-aksjen slår oljegigantene

Equinor-aksjen leder an i oljefesten på Oslo Børs, og kursoppgangen overgår de utenlandske oljegigantene. Det skyldes spesielt to faktorer, mener aksjestrateg.

OLJEOPPTUR: Equinor har løftet Oslo Børs i år. Her Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Foto: Nerijus Adomaitis Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Mens oljeprisens kraftige oppgang har skapt frykt for et oljesjokk i verdensøkonomien er det gode tider for aksjonærene i oljeselskaper.

Etter at kostnader er kuttet og oljeprisen har steget kraftig renner pengene inn hos mange av oljeprodusentene.

Det har satt fart i aksjekursene, ikke minst på Oslo Børs.

Og energisektoren her hjemme har steget mer enn i Europa og USA så langt i år, hjulpet av både Equinors oppgang på 33 prosent og Aker BP, som har steget 63 prosent siden årsskiftet.

E24+: Er det skattefuten eller Aker BP-aksjonærene som kan glede seg mest over oljehoppet?

Slår oljegigantene

Equinor-oppgangen slår også verdens børsnoterte oljegiganter, som Franske Total, BP, Shell og Exxon Mobil i USA (se graf under).

Det skyldes flere ting, påpeker aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

– Et element er at Equinor er mer rendyrket oppstrømsselskap som ikke har så mye raffinerieksponering, i tillegg til at de har mer eksponering mot gass enn mange konkurrenter, sier han til E24.

Harper viser til at den høyere oljeprisen «går rett til bunnlinjen» hos Equinor. Heller ikke et selskap som Aker BP har raffinerivirksomhet, påpeker aksjestrategen.

– En del oljeselskaper har raffinerier som kjøper olje, så den delen av virksomheten tjener ikke penger på høyere oljepris. Equinor har også mer eksponering til gass, hvor prisene har vært veldig sterke. Det er en strukturforskjell, som forklarer at Equinor er mer giret til olje- og gasspriser, sier han.

fortsetter under

BØRSFEST: Grafene viser utviklingen til Equinor, og de største børsnoterte oljeselskapene. Equinor i grønt (forkortelse EQNR), Total (FP), BP, Shell (RDSB), italienske Eni, amerikanske Chevron (CVX) og Exxon Mobil (XOM).

Foto: Infront

Spår resultatfest

Blant analytikerne som følger Equinor er det ventet kraftig resultatvekst i flere år.

Ifølge estimater samlet inn av SME Direkt ventes det at resultatet etter skatt vil stige med 35 prosent til 6,2 milliarder dollar i år, før nettoresultatet øker til 7,3 milliarder dollar neste år og videre til 7,9 milliarder dollar i 2020.

Ved siden av oljeprisoppgangen har gassprisen i Europa gått kraftig opp. I årets første halvår meldte Equinor om 27 prosent høyere europeiske gasspriser.

Les på E24+

Dette vil olje til 100 dollar fatet vil bety for verdensøkonomien

Og ved National Balancing Point i Storbritannia, et av prisingspunktene for gass, har prisen på gasskontrakten med levering i november steget nesten 40 prosent siden årsskiftet.

I oljemarkedet handles nordsjøoljen for 85 dollar per fat, 18 dollar mer enn da 2018 startet. Frykt for en skvis i markedet når USA igjen innfører sanksjoner mot Iran har bidratt til at oljeprisen er på det høyeste nivået siden 2014.

Det skaper også bekymringer. Det internasjonale energibyrået (IEA) advarer om at global økonomisk vekst kan bli skadelidende, som igjen vil kunne ramme produsentene.

Les mer: – Oljemarkedet går inn i den røde sonen

Kjøper igjen etter nedsalg

Hos nettmegleren Nordnet gjorde den kraftige Equinor-oppgangen at aksjekundene trakk i bremsen forrige måned, ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen.

Mads Johanessen, investeringsøkonom i Nordnet.

Foto: Nordnet

Da solgte de private kundene Equinor-aksjer for 46 millioner kroner, den mest solgte aksjen den måneden.

Så langt i oktober viser imidlertid tallene at Nordnet-kundene igjen lar seg friste av Equinor-aksjen. I de første ti dagene av måneden har de kjøpt for 19,5 millioner kroner,

– Med en stadig økende etterspørsel etter olje som råvare, i kombinasjon med bortfall i produksjonskapasitet fra blant annet Venezuela og Iran, er utsiktene til en fortsatt stigende oljepris god, sier Johannesen.

– Skulle sanksjonene fra USA mot Iran tre virkelig i kraft, vil dette sette ytterligere fart på oljeprisen. Equinor er erfaringsmessig en av de aksjene som korrelerer best med oljeprisen, og jeg tror det er dette kundene også ser, og som er grunnen til at kundene er tilbake på kjøpersiden, sier han.

Les også

– Konkurransen om nye muligheter er tøffere nå

Les også

Equinor kutter i fase to av giganten Sverdrup: Skal koste 41 milliarder

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Analytikerne spår 30 prosent resultatvekst

 2. Betalt innhold

  Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

 3. Equinor-sjefen etter oljeprisfall: – Litt mer nervøst

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor-aksjen faller fem prosent: – Det er ytterst sjelden

 6. Oljedrama overskygger resultatfest på Oslo Børs