Slik blir Musks solcelletak

Tesla-gründer Elon Musk er ett skritt nærmere drømmen om et grønt energiimperium. Analytiker lar seg imidlertid ikke overbevise.

AV GLASS: Solcelletaket ligner mer på vanlig taksten enn på tradisjonelle solcellepaneler. Det er en viktig del av oppskriften, ifølge Elon Musk (helt til høyre).

Foto: Stringer Reuters
 • Linn Johansen
Publisert:,

Taket på murhuset er nemlig dekket med Musks splitter nye solcellepanel.

– Dette er på en måte den integrerte fremtiden. En elektrisk bil, et «Powerwall»-batteri og et solcelletak. Nøkkelen er at det må være vakkert, rimelig og godt integrert, sa Musk da han viste frem produktene på hus i det som TV-seere kjenner som «Wisteria Lane» i Los Angeles.

Noe mindre effektivt

Den grønne taksteinen er laget av glass og kommer i fire ulike varianter. Under ligger et solcellepanel som skal forsyne huset, og selvsagt Teslaen i garasjen, med grønn og bærekraftig energi.

Med følger også selskapets «Powerwall»-batteri som skal lagre energien som ikke brukes umiddelbart.

ALT I ETT: Bildet, som forøvrig ble det brukt til innspillingen av TV-serien «Desperate Housewives», viser hvordan Musk-produktene brukes sammen. Energien fra solcelle-takstenen lagres i batteriet på veggen og kan brukes til å lade Teslaen.

Foto: Stringer Reuters

Ifølge nettstedet Tech chrunch tilsvarer effektiviteten 98 prosent av et normalt solcellepanel.

Under presentasjonen fortalte imidlertid Musk at selskapet nå jobber med teknologi som de håper kan forbedre effektiviteten over normalt.

Hvor mye produktet vil komme til å koste, ville Musk ikke si noe om. Han hevdet likevel at kostnaden vil være lavere enn for et vanlig tak pluss solcellepanel.

Sjefanalytiker ved SVP Market Research er imidlertid ikke overbevist:

– Tesla annonserte solcelle-fliser – ikke nytt – med et batteri som er priset langt over kostnaden. Tesla har mer eller mindre annonsert at de har en ny måte å tape penger på, skriver Mints i en e-post til Bloomberg.

Investorer skeptiske

Ifølge Reuters skal Musk ha antydet at lanseringen av produktet, som for øvrig er planlagt neste sommer, forutsetter at Teslas planlagte oppkjøp av SolarCity slår gjennom. En avgjørelse er ventet å foreligge 17. november, skriver nyhetsbyrået.

Les også

Slik er Elon Musks nye fremtidsvisjon

Elon Musk er største aksjonær i både Tesla og SolarCity. Da det ble kjent at førstnevnte vil kjøpe sistnevnte i sommer, hevdet Tesla at sammenslåingen ville gi synergi-besparelser på 150 millioner kroner det første året.

Flere investorer er imidlertid skeptiske, og betrakter det hele som en redningspakke for SolarCity. Selskapet har om lag tre millioner dollar i gjeld og er i ferd med å gå tom for penger, mens Tesla på sin side leverte et overraskende knallresultat i andre kvartal i år.

– Det å ha to separate selskaper gjør at ting går tregere og blir dyrere. Det er verre for aksjonærene, sa Musk da han presenterte SolarCitys nye produkt.

Les også

Tesla med knallresultat

Les også

Klimakrav kan gi opptur for Hydro

Les også

Derfor falt Tesla-aksjen som en stein

Her kan du lese mer om

 1. Fornybar energi
 2. Tesla Motors
 3. Teknologi
 4. Elon Musk
 5. Elbil
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Får tommelen opp for Teslas kontroversielle solenergifusjon

 2. Betalt innhold

  Nå lanserer Elon Musk og Tesla takstein med solceller

 3. Tesla-sjefen ber ansatte trå til for å overbevise investorer om suksess

 4. Annonsørinnhold

 5. Trump kan stanse Musks milliardavtale

 6. Tesla-Musk krangler med ansatt