Gigantene sier «skål»: Budweiser vil bla opp 870 milliarder for Miller og Peroni

En ny fusjon vil skape tidenens største bryggeri.

LIKER BLANDEFORHOLDET: Bryggerigigantene SAB Miller og Anheuser-Busch InBev har funnet sammen. Bildet er av sistnevntes kjente øltype Budweiser.
Publisert:

Etter åresvis med spekulasjoner og rykter, og etter en måned med pågående budrunder frem og tilbake, skapes det nå bryggerihistorie i finansmarkedet.

Verdens største bryggeri, belgiske Anheuser-Busch InBev, vil nemlig kjøpe og fusjonere med verdens nest største bryggeri, det britisk-sørafrikanske SAB Miller.

Belgierne har flere ganger måtte jekke opp tilbudet sitt etter at de fikk nei gjentatte ganger, men nå har styret i SAB Miller foreløpig sagt ja til tilbudet, som kommer i to versjoner.

Det ene betyr at AB InBev blar opp 44 pund per aksje, noe som verdsetter SAB Miller til omtrent 870 milliarder norske kroner. Det er 50 prosent over markedsverdien til selskapet den 14. september, før spekulasjonene igjen begynte å gå i markedet.

Det andre alternativet går ut på at SAB Miller-aksjonærene mottar 0,484 aksjer og 3,78 pund for hver aksje de eier. Styret i SAB Miller vil imidlertid enstemmig anbefale kontanttilbudet.

Hvis fusjonene går gjennom vil det innebære at hver tredje øl som selges her i verden, vil være brygget av det nye selskapet, ifølge Bloomberg.

Gamle kjenninger

Selv om selskapsnavnene ikke er så kjent, kontrollerer de to selskapene merkenavn som er kjent verden over.

SAB Miller produserer øl som Miller, Peroni, Pilsner Urquell og Grolsch, og selskapet tapper også store mengder alkoholfrie drikkevarer på vegne av Coca-Cola.

AB InBev produserer kjente øltyper som Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's og Leffe, og tapper også produkter for PepsiCo.

SAB Miller er børsnotert i London og Johannesburg, og oppstod som South African Breweries på slutten av 1800-tallet. SAB kjøpte i 1999 amerikanske Miller, for å bli SAB Miller som vi kjenner det i dag. SAB Miller prøvde i fjor å kjøpe det kjente bryggeriet Heineken, i et forsøk på å beskytte seg mot et oppkjøp fra Ab InBev, ifølge The Telegraph. Heineken-familien avviste budet fra SAB Miller, og nå er tilbudet fra AB InBev et faktum.

AB InBev ble til i 2008 da belgiske InBev, som den gang var verdens største bryggeri, kjøpte og fusjonerte med amerikanske Anheuser-Busch.

Professor ved Warwick Business School, John Colley, forsker på store fusjoner. Han mener AB InBevs bud viser at de vil betale omtrent full pris for SAB Miller, noe som gjør at deler av gevinsten ved fusjonen vil komme SAB Millers aksjonærer til gode.

– Det globale ølmarkedet er samlet sett relativt flatt, og i noen regioner faller det, ettersom andre drikkevarer som vin vokser. Mikrobryggerier (...) fortsetter også å gjøre fremgang. Som en konsekvens av dette blir kostnads-, produkt- og distribusjonseffektivisering en attraktiv måte å øke aksjonæres avkastning, sier Colley i en uttalelse, med referanse til fusjonen.

Les også

Bryggeriforeningen:– For mye alkohol i butikkøl

Milliardforsikring

Nyheten fikk SAB Miller-aksjen til å hoppe ytterligere ni prosent til 39,47 pund da London-børsen åpnet tirsdag morgen. Dermed ligger aksjen altså fortsatt under budprisen på 44 pund.

Det kan bety at markedet fortsatt er noe skeptisk til at fusjonen skal gå gjennom. Den største utfordringen er nok å få konkurransemyndighetenes klarsignal til å forme en så stor aktør. I flere markeder vil selskapet bli helt dominerende, det gjelder både her i Europa og i andre regioner. I USA kontrollerer for eksempel AB InBev 45 prosent av ølmarkedet, mens SAB Miller kontrollerer 25 prosent, ifølge Wall Street Journal.

Avisen peker også på at de to selskapene også må avklare forholdet sitt med Coca-Cola og PepsiCo., i en fusjon. Begge selskapene har langsiktige avtaler med de to brusrivalene.

AB InBev ser imidlertid ikke ut til å være spesielt bekymret for at de ikke får grønt lys av myndighetene. I den foreløpige avtalen har de nemlig sagt seg villige til å betale SAB Miller tre milliarder dollar (24 milliarder kroner) hvis fusjonen ikke blir noe av, som følge av at myndighetene sier nei eller at AB InBevs egne aksjonærer stemmer nei til oppkjøpet.

– Vi tror dette er en god avtale for SAB, sier Alicia Forry, analytiker hos Canacord Genuity, ifølge Bloomberg.

– Det er flott at de har kommet til et punkt der de er enige om verdsettelsen, og vi forventer at AB InBev vil komme med et endelig bud innen rimerlig tid, legger hun til.

Les også

Musk fortviler over dansk forlik - Spetalen jubler

Les også

Tidenes teknologihandel: Dette er Dells rekordkjøp

Les også

MHWirth vil kvitte seg med 300

Publisert: