Riggtopper tror på bedre tider etter kriseårene: – Signalene er veldig positive

Da riggmarkedet gikk ned for telling, ble Seadrill ett av ofrene. Nå har oljeprisen løftet seg og markedet viser tegn til bedring. – Signalene er veldig positive, mener selskapets sjef.

OPTIMIST: Seadrill-sjef Anton Dibowitz presenterer riggselskapet på Paretokonferansen.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): Fra scenen på Paretokonferansen trekker Seadrill-sjef Anton Dibowitz frem de tre viktigste indikatorene for Seadrill – oljeselskapenes investeringer, kontraktsaktivitet og flåteutnyttelse.

Han viser anslag om at investeringene vil stige til 524 milliarder dollar i år fra 515 milliarder dollar i fjor, mens nedgangen i offshoreinvesteringene er ventet å avta.

Samtidig deles det ut mer kontrakter og flåteutnyttelsen stiger.

– Jeg mener signalene er veldig positive, sier Dibowitz til E24.

Les børskommentar: (+) Seadrill-aksjen kan selvsagt stige med 71 prosent, men ...

Tilbake etter krisen

Da riggmarkedet gikk ned for telling etter oljeprisfallet, ble som kjent Seadrill ett av ofrene.

Den enorme gjelden som ble tatt opp i gode tider, ble for tung å bære, og John Fredriksen-selskapet brukte flere år på en omfattende finansiell restrukturering.

Nå er riggselskapet tilbake, også på Paretokonferansen. I juli gikk Seadrill formelt ut av den såkalte Chapter 11-prosessen, en ordning under amerikansk lov der det var beskyttet mot konkurs mens redningsplanen ble meislet ut.

Les også

Pareto sier 2018 kan bli oljeservice-bunn: – Har midlene, motivene og muligheten

Den innebar at Seadrill fikk redusert milliardgjelden, pluss at det ble sprøytet inn rundt en milliard dollar i ny kapital. Blant bidragsyterne var også storaksjonær John Fredriksen.

Med en flåte på 44 rigger er Seadrill fortsatt blant verdens største riggselskaper, med en ordrereserve som beløper seg til 2,2 milliarder dollar.

Og gjeldsletten gir fem år med finansielt pusterom, mens selskapet venter på at riggmarkedet skal bli bra igjen.

– Det som er viktig for oss er å ha nok pusterom. Er jeg trygg på at det vil være bedre om fem år? Absolutt, sier Dibowitz.

Han mener selskapet nå er i en god posisjon.

– Der vi sitter nå, med skala, en ung moderne flåte og et betydelig finansielt pusterom, så er jeg ekstremt komfortabel med posisjonen vi er i, sier Seadrill-sjefen.

Saken fortsetter under.

Oversikten viser til utviklingen i oljeselskapenes investeringer, antall riggkontrakter og flåteutnyttelse.

Foto: Skjermdump/Seadrill

Venter bedre marked

Med oppkjøpet av Ocean Rig har Transocean 57 rigger i flåten. Kjøpet for 22 milliarder kroner ble kunngjort i forrige uke.

Med kjøpet vil den Sveits-baserte riggkjempen styrke sin posisjon i riggmarkedet innenfor segmentene for ultradypvann og boring i værharde omgivelser.

Fra scenen forteller Transocean-sjef Jeremy Thigpen at selskapet også har skrotet 45 rigger og investert i oppgradering av flåten etter nedturen de siste årene.

Thigpen fremhever også ordrereserven til Transocean, som er på 12,5 milliarder dollar.

Han tror markedet for ultradypvannsenheter vil snu til det bedre, basert på blant annet lavere prosjektkostnader og mer stabile oljepriser.

– Vi tror det kommer nå, sier Thigpen.

Les også

Transocean kjøper Ocean Rig for 22 milliarder kroner

Tror det skal bores mer

Med en oljepris som har steget, og lavere kostnader, har oljeselskapenes lønnsomhet blitt kraftig forbedret.

Det har gitt forventninger om at oljeselskapene vil øke investeringene, noe som vil være godt nytt for leverandørindustrien etter de tøffe årene med restruktureringer og nedbemanninger.

Ifølge Pareto Securities har ikke den økte pengestrømmen hos oljeselskapene nådd frem til riggselskapene enda. Men neste år vil effekten av høyere oljepris i oljeselskapene planer komme til syne i riggmarkedet, tror meglerhuset

Som følge av oljeselskapenes økte lønnsomhet, flere år med lite erstatning av oljereserver, tilgjengelig leteareal og høyere oljepris ligger det an til økt leteaktivitet, skriver Pareto i en rapport.

Med kraftig oppgang i godkjente oljeprosjekter ligger også forholdene til rette for boring av flere produksjonsbrønner, påpeker meglerhuset.

På norsk sokkel vil behovet for rigger til produksjonsbrønner i 2020 overstige tidligere topper, anslår Pareto. Samtidig ligger det an til at tallet på letebrønner vil stige til mellom 45 og 50 i år, opp fra 36 i hvert av de to foregående årene.

Les også

Riggkjempen er ute av konkursbeskyttelse

Les også

Seadrills underskudd for 2017: 3,1 milliarder dollar

Les også

Transocean kjøper Ocean Rig for 22 milliarder kroner

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill
  2. Transocean

Flere artikler

  1. Transocean kjøper Ocean Rig for 22 milliarder kroner

  2. Trøims riggsatsing: – Målet er returnere så mye kapital til eierne som mulig

  3. Fredriksens Seadrill tapte 11,5 milliarder i fjor

  4. Annonsørinnhold

  5. Seadrill tapte 1,6 milliarder dollar i første kvartal

  6. Fortsatt store underskudd i «nye Seadrill»