Fredriksen-raid stjal showet på Oslo Børs

På en ellers tung børsdag, var det Marine Harvests oppkjøp av Grieg Seafood-aksjene som tok oppmerksomheten.

Publisert: Publisert:

Saken oppdateres

Det var mest røde tall å spore blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs fredag.

Hovedindeksen endte ned 0,29 prosent til 537,98 poeng, og følger dermed den sure utviklingen i resten av Europa.

E24 BØRS: Følg markedet her

På vinnerlisten står oppdrettselskapet Grieg Seafood. Selskapet endte dagen med en oppgang på 23,02 prosent til 22 kroner aksjen etter at John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest i går kveld kjøpte 28.826.736 aksjer i selskapet til en snittkurs på 22 kroner per aksje.

Fredriksen & co kontrollerer dermed 25,81 prosent av aksjene i det Bergens-baserte oppdrettsselskapet.

Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets tror Fredriksen har planer om å sluke hele Grieg Seafood.

LES OGSÅ: Tror Fredriksen vil sluke Grieg

- Jeg ser ikke noen grunn til at Marine Harvest skal sitte med 25 prosent uten at de har alvorlige intensjoner om å ta hele selskapet, sier analytikeren til Stocklink iMarkedet.

Han mener det er et hovedhinder som gjenstår for å ta kontroll.

- Det er at man får kjøpt aksjene til hovedeier Grieg Holding som eier nesten 60 prosent. Gjør man det nærmer man seg 90 prosent og da er det en «done deal», fortsetter analytikeren.

Om aksjonærene mener Marine Harvest kan lykkes med å overta selskapet er heller usikkert. Oppdrettskjempen har i dag svingt mellom minus og pluss, og endte til slutt ned 0,07 prosent.

Frykter at nedtrapping tar slutt

Det røde utviklingen i aksjemarkedene var ventet på forhånd.

Ifølge Danske Bank har gårsdagens estimat for USAs BNP-vekst i tredje kvartal, om 2,8 prosent vekst, økt forventningene til at den amerikanske sentralbanken vil begynne nedskaleringen av de kvantitative lettelsene tidligere enn ventet.

Markedene fikk nok en bekreftelse i dag da sysselsettingsrapporten «nonfarm payrolls» ble offentliggjort 14:30. Tallene viser at det ble skapt 204.000 jobber utenom landbrukssektoren i USA i oktober, og dette er langt sterkere enn ventet.

I førhandelen på Wall Street ble nyheten mottatt negativt, men stemningen var snudd da Wall Street åpnet klokken 15:30. Dermed hentet Oslo Børs seg noe igjen mot slutten av dagen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om