86 år siden «Black tuesday»

29. oktober 1929 forsøkte flere rike amerikanere forgjeves å redde Wall Street fra det som skulle bli et av de verste børskrakkene i landets historie.

PANIC: Denne uken for 86 år siden flokket folk seg utenfor Wall Street i panikk for at sparepengene skulle være borte.
Publisert: Publisert:

På starten av 1920-tallet var det flott å være amerikaner. Landets økonomi gikk så det suste og flere enn før kjøpte seg hus og aksjer. 3. desember setter hovedindeksen Dow Jones ny rekord på 381,17 poeng, i måneden som fulgte smalt det og indeksen nådde ikke dette punktet igjen før 1954.

Les også

Analytikerne om børsfallet: – Vanskelig å sette to streker under svaret

Etter en periode med store fall forsøkte flere rike amerikanere å redde børsene ved å gjennomføre svært store aksjeoppkjøp. 29. oktober 1929 toppet dette seg da 16 millioner aksjer ble handlet i løpet av en dag, noe som var svært mye på den tiden.

Dagen ble døpt «Black tuesday», og regnes som en av de fatale dagene i børskrakket som skulle føre til den store depresjonen på 1930-tallet. 86 år senere er situasjonen en annen, selv om Wall Street også i dag åpner ned.

Dow Jones faller 0,27 prosent, mens Nasdaq er med 0,29 prosent i skrivende stund. Til tross for dette er tilstanden i amerikansk økonomi svært god, og Dow Jones er svært nær all time high.

Les også

Analytikerne om børsfallet:
– Vanskelig å sette to streker under svaret

Les også

– Mye som har blitt sagt og skrevet er unyansert

Les også

Svake industritall fra Kina tynger Asia

Publisert: