Disse kan bli Volkswagens nye toppsjef

To kandidater seiler opp som favoritter for å rydde opp i den tyske bilprodusenten i kjølvannet av utslippsskandalen.

TO PÅ TOPP: Flere nevnes som mulige kandidater, men Porsches Matthias Müller (t.v) og tidligere BMW-topp Herbert Diess seiler opp som de mest sannsynlige kandidatene til Volkswagens nye konsernsjef.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Onsdag ettermiddag kalte Volkswagen inn til en pressekonferanse der en svært følelsesladet Martin Winterkorn meldte at han går av som konsernsjef i det skandalerammede selskapet.

– Jeg er sjokkert over de siste dagers hendelser. Først og fremst er jeg lamslått av at slik uredelighet kan ha foregått i stor skala i Volkswagen-gruppen, sier 68-åringen i en pressemelding sendt ut av Volkswagen i Tyskland.

Styret i Volkswagen takket samme dag Winterkorn for hans innsats og meldte at han ikke hadde kjennskap til det som hadde foregått i selskapet.

Nå starter arbeidet med å finne en ny leder for selskapet, som er blant de største i Tyskland. Ny toppsjef vil bli annonsert etter et styremøte i slutten av uken, skriver CNBC.

Den nye lederen vil få en tøff start og må rydde opp i skandalen som ble avslørt i USA i helgen. Det tyske bilkonsernet har manipulert målinger for å få sine egne biler til å fremstå som mer miljøvennlige enn de egentlig er.

Les også

Slik kan Volkswagen-skandalen påvirke deg

Porsche-sjef på topp

En mann som virker å være med på toppen av de fleste lister over mulige lederkandidater er Porsche-sjef Matthias Müller, som har sittet som øverste sjef i sportsbilprodusenten siden juli 2010.

Porsche eies av Volkswagen, og mange analytikere mener Müller vil være et godt valg til konsernsjefstillingen som følge av hans suksess med Porsche. Selskapets profittmargin ligger 18 prosent over resten av Volkswagens selskaper, og Porsche er ventet å levere rekordomsetning for 2014, skriver Fortune.

Mange mener også at det er viktig at den nye toppsjefen rekrutteres innad i selskapet, da Volkswagen ikke har hatt suksess med ledere utenfra tidligere, skriver Wall Street Journal.

Müller startet for første gang i Volkswagen i 1977, da som lærling i Volkswagens datterselskap Audi. Han forlot selskapet etter noen år for å ta en grad i informatikk, for så å komme tilbake som mellomleder i Audis IT-avdeling i 1984.

Les også

VW-skandalen setter Tysklands kvalitetsstempel i fare

Volkswagen har ikke ønsket å kommentere spekulasjonene, men i internasjonale medier virker Müller å være favorittkandidaten til Winterkorns jobb.

Müller har også gode bånd både til Porsche- og Piech-familien, som er hovedaksjonærer i Volkswagen, noe analytikerne mener vil være viktig for å skape ro i selskapet.

– Vi tror aksjonærene vil sette pris på et slikt valg, sier analytiker Arndt Ellinghorst i Evercore ISI til Wall Street Journal.

Helt nye ledere

– Volkswagen trenger en ny start, også i form av personell. Jeg legger veien åpen for dette etter min avgang, skrev Winterkorn i pressemeldingen onsdag.

Mange analytikere virker å være enige i at selskapet kan være tjent med å hente en ny toppsjef utenfra, og dermed signalisere en helt ny retning for selskapet, skriver Wall Street Journal.

Flere har dermed pekt på at tidligere utviklingsdirektør i BMW Herbert Diess vil være en god etterfølger for Winterkorn. Diess kom inn i Volkswagen i juli etter at han ikke fikk toppsjefjobben i BMW tidligere i år.

Les også

NHH-professor om VW-sjefens avgang: – Eneste som overrasker er at han brukte tre dager på trekke seg

Diess gjorde seg kjent ved å innføre et strengt kostnadskutt-program i BMW, som endte opp med at selskapet sparte rundt 4 milliarder dollar, eller 33 milliarder kroner i utgifter for ulike bildeler.

– Om det er noen som kan klare å få Volkswagen tilbake på rett kjøl, er det Diess. Bare se på hva han har oppnådd i BMW, hvor han gjorde en fantastisk jobb. Selskapet burde aldri latt ham forlate dem, sier analytiker Jose Asumendi i JP Morgan til Fortune.

Les også

Volkswagen i Norge: - Vi beklager

Andre kandidater

Blant andre kandidater til toppsjefjobben nevnes Audi-direktør Rupert Stadler og Daimlers direktør for lastebiler Wolfgang Bernhard. Sistnevnte blir i utenlandske medier nevnt som et alternativ for Diess, dersom selskapet skulle ønske å hente ny leder utenfra.

Bernhard var toppsjef i Volkswagen mellom 2005-2007 da han ble sagt opp i forbindelse med uenigheter med lederen for Piech-familien Ferdinand Piech, som også forsøkte å få Winterkorn sparket tidligere i år.

Bernhard er også den eneste av kandidatene med doktorgrad som han fullførte i 1990 ved Johann Wolfgang Goethe Universitetet i Frankfurt.

Les også

Bilbransjens største tabber

Til tross for dette drar nesten alle utenlandske medier opp Diess og Müller som de mest sannsynlige kandidatene, og de som kan redde selskapet etter at aksjekursen har falt 33 prosent i løpet av uken.

Les også

– Eneste som overrasker er at han brukte tre dager på trekke seg

Les også

Toppsjefen i Volkswagen trekker seg

Les også

Forskere: Norske forhold gir høyere utslipp enn oppgitt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Volkswagen

Flere artikler

  1. Porsche-sjef Matthias Müller blir ny VW-sjef

  2. Toppsjefen i Volkswagen trekker seg

  3. Tyske Handelsblatt: Volkswagen sparker toppsjefen

  4. Dette blir Müllers største utfordringer:
    – Problematisk at han kan ha visst om utslippene

  5. Müller ny Volkswagen-sjef