Rekordpriser ga sterkt operasjonelt driftsresultat for Marine Harvest

John Fredriksens oppdrettsgigant oppnådde de høyeste inntektene noensinne i et første kvartal. Algeoppblomstring i Chile gir imidlertid selskapet hodepine.

REKORDSTERKT: Marine Harvest legger onsdag frem resultater for første kvartal. Her er Alf Helge Aarskog, adminisrerende direktør i oppdrettsgiganten.

Foto: Frode Hansen VG
 • Jan Lilleby
Publisert:

– Rekordhøye priser i Europa og Asia, og bedre marked i Amerika, har gjort dette til ett av våre beste kvartal noensinne.

Det sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i en melding onsdag morgen.

I meldingen trekker toppsjefen trekker blant frem at reduserte produksjonskostnader i Canada, og de gode bidragene fra Region Nord og Region Vest i Norge bidrar til det sterke resultatet.

Støttet av det operasjonelle driftsresultatet, utsikter til et sterkt marked fremover og en solid finansiell posisjon, har styret i det Fredriksen-befengte selskapet besluttet et kvartalsutbytte på 1,70 kroner per aksje – omtrent som forventet av analytikerne på forhånd.

Aldri hatt høyere inntekter i første kvartal

Den norske oppdrettsgiganten rapporterte driftsinntekter og andre inntekter på 809,5 millioner euro i første kvartal 2016.

Dette er de høyeste inntektene noensinne for et førstekvartal, og tilsvarer en vekst på ti prosent sammenlignet med foregående år. På forhånd hadde analytikerne ventet inntekter som var over 50 millioner euro lavere.

(Saken fortsetter under bildet.)

SISTE FEM ÅR: Det har vært en hyggelig reiser for investorene som puttet pengene sine i Marine Harvest i mai 2011. Bare verdistigningen på aksjen har vært på over 120 prosent – i tillegg til utbytter.

Foto:

Selskapets driftsresultat etter av- og nedskrivninger endte på 112 millioner euro, som er en oppgang på nesten 20 prosent sammenlignet med samme periode i 2015.

Slaktevolumet i kvartalet kom inn på 96.613 tonn, som er en svak nedgang fra samme kvartal i fjor. Forventet slaktevolum for 2016 er nedjusteres med drøye 20.000 tonn til 414.000 tonn.

Chilensk hodepine

Ikke alt går imidlertid på skinner for Marine Harvest.

Resultat i første kvartal ble negativt påvirket av selskapets operasjoner i Chile og fabrikken i Rosyth i Skottland.

– Det operasjonelle resultatet for Consumer Products har også blitt negativt påvirket av tapene ved fabrikken i Rosyth i Skottland. Vi har tatt grep for å bedre effektiviteten og resultatet, sier Aarskog.

Algeoppblomstringen har ført til alvorlige problemer for hele næringen i Chile, inkludert Marine Harvest.

Som en følge av dette har selskapet igangsatt en restruktureringsprosess for å kutte kostnader og bli mer konkurransedyktige, fremgår det.

I børsmeldingen som følger resultatet skriver selskapet at det vil foreta en nedskrivning av eiendeler på om lag 16 millioner dollar i Marine Chile i andre kvartal.

I tillegg vil Marine Harvest føre en restruktureringskostnad på om lag tre millioner dollar i andre kvartal relatert til oppsigelser. Disse tiltakene er forventet å gi årlige innsparinger på om lag 8-10 millioner dollar.

– Marine Harvest vil fortsette å arbeide for strengere reguleringer av havbruksnæringen i Chile, og fortsatt konsolidering. Dette vil kunne endre chilensk laksenæring til en bærekraftig industri, med forbedret biologi, solide finansielle resultater og trygge arbeidsplasser, sier Aarskog.

Les også

Marine Harvest klager inn Norge for ESA

Les også

Godtar bot etter lakserømming

Les også

Fredriksen selger for 4,4 milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 2. Chile
 3. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Høye laksepriser ga rekordinntekter for Marine Harvest

 2. Leverer tidenes beste driftsresultat

 3. Betalt innhold

  Rekordresultat for Mowi

 4. – Den chilenske katastrofen tørker opp markedet

 5. Nytt rekordresultat for Marine Harvest