USAs marine vil teste norsk missil fra Kongsberg Gruppen - kan ende med milliardordre

Etter at den norske marinen prøveskjøt det norske missilet Naval Strike Missile på en øvelse i sommer, vil amerikanerne nå prøve selv. For Norge kan det bety eksport i milliardklassen.

VIL PRØVE NORSK: Den amerikanske marinens trimaran USS Coronado skal nå prøveskyte Kongsberg Gruppens missil Naval Strike Missile. Her er skipet avbildet i navnebyen sin i California i april.

Mike Blake
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det var under øvelsen «Rim of the Pacific 2014» i sommer at den norske marinen prøveskjøt, og fikk vist frem, det norskutviklede missilet NSM - Naval Strike Missile.

Missilet fra det norske teknologi- og forsvarskonsernet Kongsberg Gruppen ble skutt opp fra en fregatt i Fritdtjof Nansen-klassen.

Prøveskytingen skal ha fanget oppmerksomheten til den amerikanske admiralen Harry B. Harris, som styrer USAs stillehavsflåte.

Han uttalte at han ønsket å få prøvd ut missilet på den amerikanske skipsklassen LCS - Littoral Combat Ships, ifølge forsvarstidsskriftet Jane's.

- Selv om det foreløpig ikke er et krav om denne kapasiteten ombord LCS, så ser vi på demonstrasjonen som en mulighet til å teste en mulig fremtidig stridsverktøy, sa admiralen til tidsskriftet.

Han skal blant annet ha bemerket at NSM-missilet har betraktelig lengre rekkevidde enn Harpoon-missilene, som er i den amerikanske marinens arsenal i dag.

Nå bekrefter Kongsberg Gruppen at NSM-missilet skal testes av den amerikanske marinen i løpet av høsten.

Konserndirektør for Kongsberg Defence Systems, Harald Ånnestad.

Scanpix

I en børsmelding fremkommer det at det er inngått en kontrakt for å teste missilet fra det amerikanske krigsfartøyet USS Coronado, under programmet «Foreign Comparative Testing Program».

- Denne kontrakten innebærer ingen forpliktelser utover demonstrasjonen, men er en bekreftelse på NSMs unike kapasiteter og testen gir US Navy (den amerikanske marinen, journ. anm.) muligheten til å studere missilet nærmere i et realistisk scenario, sier administrerende direktør Harald Ånnestad i Kongsberg Defense Systems.

Kan ende med ordrer i «milliardklassen»

- Var det virkelig denne admiralens begeistring for NSM som satte hjulene i gang?

- Det er både den ytelsen vi har demonstrert gjennom avfyringer i Norge og avfyringer på RimPac (øvelsen i sommer, journ. anm.), som er i deres hjemmeområde, som har gjort dem oppmerksomme på NSMs evner, sier Kongsberg-direktøren til E24.

Harald Ånnestad sier det er for tidlig og vanskelig å spekulere i når amerikanerne eventuelt vil ta et steg videre etter NSM-testen.

- Vi regner med at testen går bra, og så vil dette forhåpentligvis gå inn i prosesser i USA videre, men hva som er deres planer etter det vet vi ikke. Vi ser på denne testen som en stor milepæl

Hvis amerikanerne velger å inngå en større ordre vil det være en ordre i «milliardklassen» for det norske konsernet, ifølge Kongsberg Defense-sjefen.

- Potensialet er svært stort. Hvis amerikanerne skal ha NSM til denne flåten (LCS) er det snakk om mange skip og flere missiler per skip.

Dette er det avanserte norske missilet som amerikanerne nå vil prøveskyte selv.

Marius Lorentzen

Når det gjelder salgsmulighetene til andre skipsklasser i den amerikanske marinene, forteller Kongsberg-direktøren at de foreløpig ikke er i noen konkrete samtaler med amerikanerne om det.

- Men vi vil fortsette markedsføringen av NSM også mot andre skipsklasser, sier Ånnestad.

Foreløpig er det Norge og Polen som har NSM i arsenalene sine, men Ånnestad forteller at det er en stor interesse for NSM i markedet, også når det gjelder andre land.

- Vi regner ikke med at interessen blir noe mindre når amerikanerne nå viser interesse, sier Ånnestad fornøyd.

Norge og Polen

Naval Strike Missile ble opprinnelig utviklet etter bestillinger fra den norske marinen, der missilet brukes til både Fridtjof Nansen- og Skjold-klassen.

NSM har en rekkevidde på over 100 nautiske mil, er bygget i lettvekstmaterialer og er designet for å unngå radardeteksjon. Missilet er etterkommeren etter den forrige missilsuksessen til Kongsberg Gruppen, Pingvin-missilet.

Harald Ånnestad forteller at NSM er det eneste sjømålsmissilet som har blitt utviklet de siste 15 til 20 årene, etter det han kaller «legacy»-missilene.

Det er de amerikanske og europeiske missilene som eksisterte allerede på 90-tallet. Dette inkluderer det amerikanske Harpoon, blant andre.

Ånnestad sier at NSM som er en femte generasjons missil skiller seg ut ved å ha en overlegen sensorkapasitet som kan identifisere skipsklasser, at det kan fly svært lavt over havoverflaten blant annet på grunn av komposittkonstruksjonens flyegenskaper

- Missilet kan gjøre svært spektakulære manøvreringer for å unngå fiendens forsvarsangrep, sier Ånnestad.

Littoral Combat Ships-klassen som missilet nå skal testes på er en relativt ny og liten skipsklasse i den amerikanske marinen. Det første skipet var ferdig i 2008 og skipene er spesialdesignet for å operere i kystnære strøk og strandsonen.

Skipene har landingsdekk ombord og en liten hangar med plass til helikoptre, samt en rampe bak for å gjøre ilandsetting av tropper så enkelt og raskt som mulig.

USA har foreløpig 17 skip i LCS-klassen og det er planlagt at flåten skal utvides til rundt 30 skip, mens den opprinnelige planen åpnet for over 50, ifølge Navy Times.

Les flere saker om Kongsberg Gruppen:

Kongsberg Oil & Gas lover bedre tall: - Vi hadde et behov for å tilpasse ossDenne lagringstanken skal kutte CO2-utslipp og kostnader med 80 prosentKongsberg tror på kutte-stopp i forsvarsbudsjetteneMarginpress i Kongsberg GruppenKongsberg sikret seg Statoil-kontrakt på Johan CastbergKongsberg: Ny utvidelse av våpenkontraktKongsberg med helikopteravtale

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

 1. Tar norsk «supermissil» til USA

 2. Betalt innhold

  Skal levere rakettsystem til 175 millioner kroner

 3. Betalt innhold

  Kongsberg-leveranse til amerikanske krigsskip

 4. Milliardkontrakt sikrer norsk missilgjennombrudd i USA

 5. Norges nye kampfly har sikret 460 ordremillioner i år