Alumina-analytiker: – Hydro-problemene har reversert hele pristrenden

Produksjonskuttet i Brasil har sendt prisen på alumina i motsatt retning og gitt et betydelig tomrom i det globale markedet, sier CRU-analytiker Anthony Everiss.

STOR HENDELSE: Produksjonskuttet ved det Hydro-eide Alunorte-anlegget i Nord-Brasil er en stor hendelse i aluminamarkedet på høyde med kinesiske miljøkutt, sier senioranalytiker Anthony Everiss i CRUs Aluminium Raw Materials team til E24.

Foto: Norsk Hydro ASA
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

– Alunorte-problemene vil påvirke aluminamarkedet på kort sikt, sier senioranalytiker Anthony Everiss i CRU til E24.

Hydro og andre aluminiumsprodusenter er avhengige av det kjemiske stoffet alumina – eller aluminiumoksid – som foredles fra bergarten bauksitt.

Alunorte-anlegget i brasilianske Barcarena, hvor 600 arbeidere snart sendes på ferie på grunn av halvert produksjon, produserer millioner av tonn alumina hvert år til Hydros egne smelteverk, men også til det globale spotmarkedet.

– Produksjonskuttene har gitt et betydelig tomrom på 250.000 tonn alumina per måned i det globale markedet. Siden aluminamarkedet har vært et ganske balansert marked, vil det ikke være i stand til å fylle det tomrommet enkelt, sier Everiss.

Pristrenden har skiftet retning

Det har gitt store utslag på CRUs prisindeks for alumina, et globalt referansepunkt. De siste to ukenes Hydro-problemer i Brasil har gitt store utslag.

Les også

Hydro sender 600 Alunorte-arbeidere på ferie

– Prisindeksen torsdag denne uken var 381,40 dollar, sammenlignet med 359,20 dollar den 1. mars. Aluminamarkedet har vært ganske volatilt, så en endring på 10–20 dollar er ikke unormalt i seg selv, men Alunorte-situasjonen har reversert hele pristrenden, sier Everiss.

Prisen har vært på vei ned hele 1. kvartal, før den har skutt i været de siste to ukene.

– Alunorte er det største alumina raffineriet utenfor Kina, slik at situasjonen vil stramme alumina markedet og påvirke markedsbalansen.

Det er kun store hendelser som kan påvirke et ellers forutsigbart marked på den måten, forklarer han.

– Det er kun hendelser som miljøkutt i Kina eller produksjonskutt i Brasil som kan ha så stor innvirkning på prisen. Det er stor usikkerhet rundt Alunorte-situasjonen for øyeblikket, så vi må bare vente og se. Men granskingen som publiseres i begynnelsen av april, vil gi markedet en sterk indikasjon.

– Må kanskje betale høyere pris enn vanlig

Everiss har tro på at Hydro vil klare å skaffe til veie nok alumina i løpet av de neste 4–6 ukene, da det er flere anbudsrunder tilgjengelig.

Les også

Meglerhus anbefaler kjøp av Hydro-aksjen tross krisen i Brasil

– Det er tilgjengelige anbudsrunder på Jamaica i Atlanterhavet, hvor selskapet Alpart har gjenopptatt produksjonen på slutten av fjoråret, og i land som India, Vietnam og Indonesia i Stillehavsregionen.

Hydro kan også sikre seg levering til en gitt pris over en periode gjennom såkalte «swaps». Men Hydro kan måtte betale dyrt for å sikre seg nok alumina, tror analytikeren.

– Hydro må kanskje betale en høyere pris enn vanlig for å unngå å bli overbydd av tradere eller andre markedsaktører, sier Everiss.

Hydro har kjøpt og «swappet» alumina

Hydro har tidligere uttalt til DN at selskapets egne aluminalagre og ekstra innkjøp i tredjepartsmarkedet vil gi nok alumina for de neste ukene, noe som kan forlenges ved ytterligere kjøp og andre tiltak.

Fredag ettermiddag sier informasjonsdirektør Halvor Molland at Hydro vurderer fortløpende hvorvidt de skal gjøre nye kjøp.

– Vi har kjøpt alumina-laster fra ulike aktører, og vi har også «swappet» laster. Dette er ting vi vanligvis gjør i ordinær drift, og mekanismer vi fortsetter å benytte oss av, sier Molland til E24.

– Hvordan har prishoppet de siste to ukene påvirket Hydro?

– Priser går opp og ned, og vi følger markedet, sier Molland.

Les også

Hydro sender 600 Alunorte-arbeidere på ferie

Les også

– Payback-time mot Norge

Les også

Hydro bekrefter: Har lekket lut i kanalen utenfor Alunorte-anlegget

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Brasil
 3. Råvarer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Syv grafer som viser Hydro-krisens globale konsekvenser

 2. – De har ikke noe annet valg

 3. Betalt innhold

  «Panikkmodus» etter Alunortes fall: Disse anleggene inntar verdenstoppen

 4. Annonsørinnhold

 5. Tunge skyer over norske Hydro-verk: Har råvarer ut november

 6. Analytiker beregner at Hydros Brasil-trøbbel har kostet 800 millioner