Oljefondets leder: – Markedsuro er positivt

Oljefondet er ikke bekymret for markedsuro eller fallende aksjekurser. Tvert imot vil uro kunne være positivt for fondet, sier direktør Yngve Slyngstad.

ER POSITIVT: Økt børsuro vil være positivt for Oljefondet, ifølge direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management. Da vil fondet nemlig kunne kjøpe aksjer billig, og tjene penger når aksjekursene stiger.

Foto: Ole Berg-Rusten NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondet leverte knalltall for 2017, med den høyeste avkastningen noensinne målt i kroner.

Med en avkastning på 1.028 milliarder kroner endte fondets verdi opp på 8.488 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret, opp fra 3.300 milliarder for bare fem år siden.

Les mer: Så mye steg Oljefondet

I starten av 2018 har fondets verdi gått ned med noen hundre milliarder, ifølge telleverket på forvalteren NBIMs egne nettsider, noe som trolig skyldes en styrket krone og børsfall i USA.

Etter rask stigning i januar falt nemlig amerikanske børser i starten av februar, og dro med seg flere andre markeder. Men Oljefondets direktør Yngve Slyngstad er ikke bekymret over markedsuro og børsfall.

– Markedsuro er, kanskje overraskende for noen, positivt for fondet. Generelt så er vi et fond med en så lang horisont at forbigående markedsuro er noe vi kan utnytte på en god måte, sier Slyngstad til E24.

– Særlig i disse tider hvor det jo er foretatt en beslutning om at vi skal øke aksjeandelen til 70 prosent, så vil markedsuro, gjerne da også et markedsfall, være positivt for oss, sier han.

Les mer: Eier mer i Apple enn Nestlé: Dette er Oljefondets toppaksjer

Fondet har nemlig en svært lang horisont, noe det også har utnyttet ved tidligere markedsfall.

I 2008 falt verdens børser kraftig etter finanskrisen, og i samme periode hadde Oljefondet fått i oppdrag å øke aksjeandelen fra 40 til 60 prosent.

Det gjorde at fondet kjøpte aksjer på billigsalg, og fikk med seg en kraftig verdivekst når aksjemarkedene gikk opp igjen.

Les mer: Eksperter advarer: – Oljefondet kan falle skikkelig

Les også

Så mye steg Oljefondet

66,6 prosent i aksjer

Fondet hadde 66,6 prosent av sin verdi plassert aksjer ved utgangen av 2017, som tilsvarer drøye 5.600 milliarder kroner. De aksjemarkedene hvor fondet eier mest er USA og Europa.

For å oppnå målet om en aksjeandel på 70 prosent må fondet kjøpe aksjer for mer enn 300 milliarder kroner. Fondet vil ikke si når det har tenkt å oppnå en slik aksjeandel.

Samtidig advarer Oljefondets sjef om at fondet er blitt så stort at verdien kan svinge svært mye fra år til år.

I ett av seks år må man forvente en nedgang eller oppgang på 920 milliarder kroner i perioder uten børsuro, sier han. Dersom det er et urolig år, som finanskriseåret 2008, kan man regne med at verdien kan svinge med opptil 2.700 milliarder kroner.

Les også

Dette er Oljefondets toppaksjer

– Det vi jo så i 2008 og 2009 var at den måten som vi beregner risiko på og derfor beregner sannsynligheten på størrelsen på fallet i vanskelige markedssituasjoner, tredoblet seg fra det som var normale og relativt rolige markeder, sier Slyngstad.

– Så et fall på 2.700 milliarder, et stort fall på 30 til 40 prosent, det er ikke utelukket?

– Det er ikke utelukket, og det må man selvsagt tenke på med hensyn til innretning av fondets strategi og hvordan man skal se på fondets størrelse, sier han.

Sentralbanksjef Øystein Olsen advarte nylig om at Oljefondet ikke vil komme til å stige for alltid. I sin årstale sa han at Oljefondet fort kan falle med 1.000 milliarder i verdi.

Les mer: Olsens åttende årstale: – Oljefondet kan tape 1.000 milliarder

Les også

Frykter innstramming hvis Oljefondets verdi faller

Kan påvirke oljepengebruken

Et så massivt fall ville nemlig få betydelige konsekvenser for regjeringens oljepengebruk, som etter planen skal ligge på rundt tre prosent av fondets verdi hvert år for å unngå at man tærer på fondet over tid.

Med dagens fondsverdi vil tre prosent utgjøre 255 milliarder kroner, men etter et betydelig fall på for eksempel 2.700 milliarder kroner ville en oljepengebruk på tre prosent utgjøre bare 174 milliarder kroner.

Det er langt under nivået på regjeringens oljepengebruk i 2018, som er beregnet til 231 milliarder kroner.

Det er usikkert hvordan Stortinget og regjeringen ville håndtere et slikt fall i fondets verdi, og hittil har de heller ikke måttet ta stilling til det.

Så langt har Oljefondet nemlig steget i verdi hvert eneste år siden 2002. Selv i 2008 da avkastningen var på minus 633 milliarder kroner, steg fondets verdi fordi regjeringen sparte oljeinntekter og en svakere krone løftet fondets verdi.

Les mer: Frykter innstramming hvis Oljefondets verdi faller

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Aksjer
 3. Fondssparing
 4. Norges Bank
 5. Kronekurs
 6. Yngve Slyngstad
 7. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Verdien har økt med 350 milliarder: Oljefondet trosser europeisk uro

 2. Så mye må markedet falle før Slyngstad ser kjøpsmulighet

 3. Oljefondets avkastning kraftig i minus

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondet har is i magen etter virusfrykt: – Vi tar det rolig når det er urolig

 6. Nicolai Tangen blir ny sjef i Oljefondet