Ellevill oppgang i Seadrill-aksjen verdsetter selskapet til 135 milliarder: – Det er galskap

Aksjen har doblet seg på Wall Street den siste uken. Børskommentator råder investorer til å holde seg unna «dette rotet». 

HOVEDEIER: John Fredriksen er største eier i Seadrill, som har doblet sin verdi på Wall Street den forrige uken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Hans Jordheim
Publisert:

Da Wall Street åpnet mandag, kostet en Seadrill-aksje 0,31 dollar. Fem handelsdager senere hadde kursen skutt til himmels og da Wall Street stengte fredag hadde aksjen økt til 0,63 dollar, hvilket tilsvarer litt over 5 norske kroner.

Med den kursen er selskapet verdt omtrent 16,7 milliarder dollar, eller 135 milliarder kroner.

Børskommentator for seekingalpha.com, Vladimir Zernov, mener det ikke er mulig å forsvare den voldsomme økningen.

– Uansett hvordan du ser på det er Seadrill-aksjen grovt overpriset. Det skjer ofte «sjuke» ting i konkursbeholdninger, og dette er nok et eksempel på den typen galskap, skriver han.

Zernov mener verdsettingen av Seadrill vil påvirkes kraftig, i negativ retning, når alle de nye aksjene kommer på markedet i løpet av sommeren. Seadrill refinansieres, hvilket innebærer at over to milliarder dollar i usikret gjeld blir omgjort til aksjer mens hovedeieren John Fredriksen, nye investorer og kreditorer skyter inn 1,08 milliarder dollar i ny egenkapital. Dagens aksjonærer vil bli sittende med fattige 1,9 prosent av «nye Seadrill».

– Hvis du er en investor, så hold deg ute av dette rotet. Seadrill er en aksje som bør selges slik den er verdsatt nå, mener Zernov.

Les også

Seadrills redningsplan godkjent av domstol i USA

Tre ganger mer verdifull enn Transocean

At Seadrill-aksjen er altfor høyt verdsatt, mener Zernov illustreres særlig godt ved å se på konkurrenten, verdens største bore- og riggselskap Transocean. Det Sveits-baserte selskapet leder suverent hva gjelder ordrereserver og har nylig bikket verdsettelse på 6 milliarder dollar, tilsvarende 48 milliarder kroner.

– Det er ikke mulig at Seadrill, som vil være langt mer gjeldstunge etter refinansieringen, kan koste tre ganger så mye som Transocean, skriver Zernov.

Så hva er årsaken til den voldsomme prisøkningen?

Oljeprisen (brent) er inne i en særdeles god vekstperiode og bikket denne uken 80 dollar. Det sørget for at spekulanter ble trukket i retning offshore-sektoren. Og ifølge Zernov er Seadrill en favoritt blant daytradere grunnet selskapets enorme likviditet, hvilket sørget for at Seadrill tiltrekker seg oppmerksomhet fra personer som i mindre grad bryr seg om det fundamentale.

Optimismen har forlatt realismen

E24s børskommentator, Johann Sundberg, påpekte onsdag at daværende verdsettelse, med en aksjekurs på 3,40 kroner vil være vanskelig å forsvare. Enda vanskeligere blir det nå.

– I Seadrill har optimismen forlatt realismen. Det nesten sikreste tipset på lang tid er at Seadrill-aksjen får seg en solid knekk når alle de nye aksjene kommer på markedet i løpet av sommeren, skrev Sundberg.

Les kommentaren her (for abonnenter).

Les også

Tulipanfeber i Seadrill-aksjen

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
 2. John Fredriksen
 3. Wall Street

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Er Seadrill virkelig like mye verdt som den gjeldfrie konkurrenten?

 2. Betalt innhold

  Seadrill står foran et stup når de nye aksjene kommer på markedet

 3. Betalt innhold

  Fornektelsen fornekter seg ikke i aksjemarkedet

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Hvorfor levde Seadrill-aksjen sitt helt eget liv høyt over atmosfæren?

 6. Frykten for handelskrig avtar: Dow Jones over 25.000 poeng igjen