Seb ser ny «normal» kronekurs

Kronen er langt svakere enn den burde være, viser ferske regnestykker fra Seb.

KRONEN: Sefstrateg Erica Blomgren i Seb har regnet på hva euroen egentlig bør koste.

Foto: Javad Parsa
 • John Thomas Aarø
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Venter du på at kronen skal bli like sterk mot euro som for noen år siden?

Det kan du trolig glemme, i alle fall inntil videre.

Det er makroteamet i banken Seb som påstår dette, etter å ha regnet på hva som vil være en «normal» kronekurs i dagens økonomiske situasjon.

Svaret er: 8.70 kroner for en euro.

Det er en kraftig oppjustering sammenlignet med bankens tidligere regnestykker. Så sent som i fjor mente Seb at den «normale» kronekursen lå på 8,25 kroner for en euro.

For fem år siden handlet kronen til sammenligning rundt de sterkeste nivåene noensinne mot euro. Da kostet det rundt 7,30 kroner å kjøpe en euro.

I midten av september 2017 koster det derimot hele 9,38 kroner for en euro.

Sjefstrateg Erica Blomgren i Seb peker på en viktig årsak til at du trolig ikke kan vente deg en like sterk krone som for noen år siden: den norske prisveksten.

– Det som har skjedd, er at Norge gjennom 2016 hadde høy inflasjon og lav realrente relativt til eurosonen. Dette påvirker den langsiktige, riktige verdsettelsen på kronen mot euro, sier Blomgren til E24.

Seb har brukt en modell (se faktaboks) med faktiske data, som forskjellen mellom rentene i Norge og eurosonen, for å finne frem til kronekursens «riktige» nivå.

– Dette vil endre seg fra år til år. Samtidig mener vi 8,70 er et rimelig nivå for kronen å ligge på mot euro på lang sikt, ut ifra den økonomiske situasjonen i Norge, sier Blomgren.

Hun mener at den «normale» kronekursen er svakere enn vi historisk har hatt, blant annet på grunn av den den sterke oljebremsen og økt fokus på tradisjonell, konkurranseutsatt industri.

Nå som prisveksten i år har bremset kraftig opp, kan det medføre at verdsettelsen mot euroen vil falle fremover, påpeker hun.

Les også

Danske Bank tror kronerally tar høstpause

Oljerikdommen minker – påvirker kronen

Modellene økonomene bruker til å anslå den «normale» kronekursen kan inneholde en rekke ulike faktorer som brukes til å anslå kronens fundamentale verdi på kort eller lang sikt.

Det er ingen fasit på hvilken modell som er best.

For drøyt to år siden oppjusterte valutateamet i DNB Markets sin forventning til den «normale» kronen fra 7,90 kroner mot euro til 8,20 kroner mot euro.

Da hadde oljebremsen herjet i norsk økonomi i rundt ett år, og DNB hadde nedrevidert sitt anslag på den norske oljeformuen.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets

Foto: John Thomas Aarø

– Vi endret synet på hvor mye beholdningen vår av olje i bakken er verdt. Med en lavere oljepris er den mindre verdt. Vi endret hvor rike vi er som nordmenn, og det påvirker valutakursen, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.

– Vi har sagt at på lang sikt, i en konjunkturnøytral situasjon, skal kronen holde 8,20 mot euro. Dette baserer vi på teoretiske tilnærminger, men også litt skjønn, legger han til.

To år senere har DNB ikke justert sin forventning om den langsiktige kronekursen.

Østnor sier følgende om kronens nåverdi:

– Kronen er mer svekket nå enn hva fundamentale faktorer skulle tilsi.

SVEKKET KRONE: Den gule grafen viser hvordan kronen har utviklet seg mot euro siden midten. Den blå grafen viser hvordan kronen har utviklet seg mot Norges største handelspartnere. Når disse grafene stiger, betyr det en svakere krone.

Foto: Infront

Kronen tar trappene

Selv om 8,70 kroner for en euro av Blomgren vurderes som et normalt nivå, er det ikke slik at Seb tror at kronekursen vil ligge på dette nivået.

– De siste tre årene har kronen handlet betydelig høyere mot euro enn hva vår modell har ment er riktig, sier Blomgren.

Makroteamet venter at kronen sakte, men sikkert vil styrkes til 9,20 ved utgangen av året.

– Det er som vanlig: Kronen tar heisen opp, og trappen ned, sier hun, med klar hevisning til den kraftige kronesvekkelsen i vår.

Les også

Nordea tror utlendingenes kjøp vil gi kronehopp

Så langt har kronen trosset sterke nøkkeltall og holdt seg bemerkelsesverdig svak. Etter sommerferien har den hentet seg noe inn, men en euro koster fortsatt 9,38 kroner i interbankmarkedet.

Fra norsk side ser sjefstrategen én faktor, i tillegg til oljeprisen, som kan trigge et større kroneløft: Dersom inflasjonen stiger mer enn markedet tror.

– Dette blir temaet for kronen fremover. Skal vi se en betydelig styrking av kronen, må inflasjonen overraske på oppsiden, sier Blomgren.

Les også

– Det er som å spille lotto

Les også

Foretrekker statsgjeld i dollar, euro og pund: Oljefondet vil droppe valutaer

Les også

Kroneløft vil ramme Oljefondet

Her kan du lese mer om

 1. Kronekurs
 2. Valuta
 3. Euro
 4. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Avlyser krone-comeback på nyåret

 2. Ser «ny normal» for kronen etter oljeprissjokket

 3. Betalt innhold

  Valutaekspertenes utfordring: Den umulige kronen

 4. Annonsørinnhold

 5. Ekspertene spår euro på nitallet i 2018: – Har antagelig aldri sett et svakere anslag

 6. – Slåss mot en giftig cocktail