Verdien har økt med 350 milliarder: Oljefondet trosser europeisk uro

Oljefondets verdi har steget med 350 milliarder kroner på to måneder, etter et svakt første kvartal. Italia-uro senker aksjemarkedene, men fondets verdi stiger likevel. 

KRAFTIG STIGNING: Oljefondets verdi har steget mye den siste tiden, og er nå opp 350 milliarder siden utgangen av første kvartal. Tirsdag var verdien oppe i nær 8.500 milliarder kroner for første gang siden starten av året. Dette er direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondets verdi har svinget med rundt 600 milliarder kroner i år, noe som tilsvarer nesten et halvt statsbudsjett.

Fondet påvirkes særlig av svingningene i aksje- og valutamarkedene.

Tirsdag steg Oljefondets verdi til nær 8.500 milliarder kroner, for første gang siden starten av året.

I løpet av døgnet bykset Oljefondets verdi med rundt 40 milliarder kroner, til tross for uro i Italia som bidro til å senke flere europeiske markeder med over én prosent tirsdag.

Onsdag morgen faller fondet litt tilbake, men fortsatt er verdien endel høyere enn før den siste børsuroen startet.

Ved utgangen av fjoråret var fondet verdt 8.488 milliarder kroner, etter en avkastning på over 1.000 milliarder kroner i fjor, samtidig med gunstige valutakurser.

Markedene steg videre i årets første måned, men så kom markedsuroen og senket fondets verdi.

På bunnen i mars var Oljefondets verdi en stund helt nede i 7.900 milliarder kroner, etter uro i markedene og økende frykt for handelskrig.

Avkastningen i fondet ble på minus 171 milliarder i første kvartal. Verdien ble i tillegg svekket med 183 milliarder fordi kronen styrket seg mot de store valutaene.

Dermed avsluttet Oljefondet første kvartal med en verdi på 8.124 milliarder kroner.

Les mer: Svak årsstart for Oljefondet

ØKT VERDI: Dette var Oljefondet verdi tirsdag. Verdien har økt med mer enn 370 milliarder kroner siden utgangen av første kvartal, etter oppgang i markedene og en svekkelse av kronen mot dollar.

Foto: NBIM

Økt med 350 milliarder

Siden har det altså gått jevnt og trutt oppover for fondet. Onsdag morgen var verdien hele 350 milliarder høyere enn ved utgangen av første kvartal.

Årsaken er at markedene har tatt seg opp, noe motvirket av de siste dagenes børsfall i Europa og USA etter politisk drama i Italia. Bekymringene for handelskrig og politiske forviklinger etter at USA gjeninnførte sanksjoner mot Iran fortsetter også.

En annen viktig faktor som løfter Oljefondet er at den norske kronen har svekket seg betydelig mot dollar. Mens dollaren kunne kjøpe 7,83 kroner ved utgangen av første kvartal, kan den onsdag kjøpe 8,28 kroner.

Siden hele 38 prosent av fondets aksjeinvesteringer er plassert i Nord-Amerika, særlig USA, vil en sterkere dollar bidra betydelig til å løfte fondets verdi målt i norske kroner.

– Positivt for fondet

Men markedsuro trenger ikke å være uheldig for fondet, selv om det kan påvirke verdien på kort sikt, ifølge direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet.

– Markedsuro er, kanskje overraskende for noen, positivt for fondet. Generelt så er vi et fond med en så lang horisont at forbigående markedsuro er noe vi kan utnytte på en god måte, sa Slyngstad til E24 27. februar.

Hvis aksjekursene i USA og Europa faller, kan Oljefondet benytte anledningen til å snappe opp aksjer på billigsalg, en mulighet fondet også benyttet med hell etter finanskrisen i 2008.

Den gang falt fondets verdi mye, men fondet kjøpte mye aksjer under nedturen, og fikk med seg mye verdistigning da markedene tok seg opp året etter.

– Særlig i disse tider hvor det jo er foretatt en beslutning om at vi skal øke aksjeandelen til 70 prosent, så vil markedsuro, gjerne da også et markedsfall, være positivt for oss, sa Slyngstad da han la frem fondets tall for 2017 i februar.

Les mer: Oljefondets leder: – Markedsuro er positivt

Derfor er verdien viktig

Verdien av Oljefondet er særlig viktig fordi regjeringen har et tak på sin bruk av oljepenger på tre prosent av fondets verdi.

Med dagens fondsverdi vil regjeringen kunne bruke 254 milliarder kroner innenfor denne såkalte «handlingsregelen».

Men dersom fondet opplevde et betydelig fall i verdien, for eksempel 2.700 milliarder kroner, så ville en oljepengebruk på tre prosent plutselig bare utgjøre 173 milliarder kroner.

Da ville det ha blitt krevende å gjøre opp statsbudsjettet uten å bryte gjennom taket, noe som kunne skape usikkerhet om bærekraften i statsfinansene.

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Kronekurs
  3. Aksjer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Denne Oljefond-aksjen steg med ni milliarder

  2. Fortsatt opptur for Oljefondet i tredje kvartal

  3. Svak årsstart for Oljefondet

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondet passerer 9.000 milliarder

  6. Ble Oljefondets vinneraksje igjen: Så mye eier du i Apple