De fleste av Facebooks 2 milliarder brukere var sårbare

Informasjon om så mange som 2 milliarder Facebook-brukere kan ha vært tilgjengelig for «ondsinnede aktører», sier Facebook.

TAR SKYLDEN: Facebook-sjef Mark Zuckerberg påtar seg skylden for sårbarheten til brukerne i det sosiale nettverket.
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en uttalelse fra selskapet onsdag kveld, amerikansk tid, skriver blant annet Washington Post.

Såkalte «ondsinnede aktører» benyttet søkeverktøy på plattformen for å få tilgang til identiteten og informasjon om de fleste av Facebooks drøyt 2 milliarder brukere verden over, kommer det frem.

Facebook skriver videre at de nå har fjernet muligheten til å bruke telefonnumre eller epost-adresser til å søke opp folk i plattformen..

– Omfanget og den sofistikerte aktiviteten tatt i betraktning, tror vi at det fleste som er på Facebook kan ha fått sine offentlige profiler «skrapet» på denne måten, så vi har nå deaktivert denne funksjonen, uttaler Facebook.

Les også

87 mill. brukere kan være rammet av Facebook-lekkasje

Zuckerberg tar skylden

Onsdag kveld sprakk nyheten om at så mange som 87 millioner brukere kan være rammet av selve Cambridge Analytica-lekkasjen. Likevel er altså nesten hele nettverket potensielt utsatt for slik innsamling av informasjon, erkjenner selskapet.

Cambridge Analytica skal ha hentet inn opplysningene fra brukere uten deres tillatelse, for så å bruke dem i presidentkampanjen til Donald Trump i 2016.

I en telefonkonferanse med pressen tar Facebook-sjef Mark Zuckerberg personlig på seg skylden for skandalen.

– Vi hadde ikke bred nok oversikt over hva som var vårt ansvar, og det var en enorm feil. Det var min feil, sier Zuckerberg, ifølge Bloomberg.

Les også

Zuckerberg: – Vi har gjort noen tabber

Cambridge Analytica: 30 millioner, ikke 87

Han forsvarer likevel selskapets forretningsmodell, bekreftet at han fortsetter som toppsjef og la til at protestkampanjen #DeleteFacebook så langt ikke har hatt noen betydelig innvirkning på antallet brukere.

Som en reaksjon på Zuckerbergs forsvar steg Facebook-aksjen 3 prosent i etterhandelen, etter å ha endt på 155,10 dollar. Til slutt stanset endte aksjen på 159,73 dollar, tilsvarende 1.248 kroner.

Cambridge Analytica sier i en egen uttalelse at de har benyttet seg av informasjon om 30 millioner mennesker, i motsetnings til Facebooks tall på 87 millioner. De fremholder på Twitter at selskapet «umiddelbart slettet rådata fra våre servere, og begynte prosessen med å søke opp og fjerne alle derivater av disse i systemet».

Fra og med 9. april kommer Facebook til å legge ut et varsel øverst i nyhetsstrømmen til alle brukere som har fått informasjonen sin delt med Cambridge Analytica, sier Facebook.

Les også

Teknologigigantene raste på Wall Street

Les også

Shortselger mener Twitter blir den store personvern-taperen

Les også

CNN: Zuckerberg møter til høring om personvernskandalen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om