Lovende tall fra Tesla

Leverte bedre enn analytikerne hadde ventet.

LOVENDE: Tesla leverte kvartalsrapport onsdag kveld, norsk tid, med et noe bedre resultat enn forventet. Her representert ved den mye omtalte Model 3, som det også er knyttet store forventninger til.

Foto: Handout Reuters
 • Eirik Amb Nysveen
 • David Bach
Publisert:,

Tesla leverte en omsetning på 3,29 milliarder dollar i fjerde kvartal, noe som er bedre enn analytikernes anslag på 3,28 milliarder dollar.

I samme periode i fjor omsatte selskapet for 2,28 milliarder dollar.

Bunnlinjen var ikke uventet rød, med et tap etter skatt på 675,35 millioner dollar.

Det gir et justert tap per aksje på 3,04 dollar per aksje. Analytikerne hadde på forhånd ventet et justert tap per aksje på 3,12 dollar, ifølge estimater innhentet av Reuters.

Tesla informerte i starten av januar om at de ventet oppnå en produksjon av Model 3 på 2.500 kjøretøy ved utgangen av første kvartal, og 5.000 kjøretøy i uken mot slutten av andre kvartal. De holder på denne guidingen også fremover.

Aksjen sniker seg opp nesten 1 prosent i etterhandelen på Wall Street, etter at den i ordinær handel onsdag steg 3,30 prosent.

Les også

Ny lønnsavtale for Elon Musk i Tesla: Får 0 kroner

Rekordmange biler

Tesla skriver i sin kvartalsrapport at de leverte rekordmange Model S og X i fjerde kvartal. Totalt ble det levert 28.425 Model S og X, i tillegg til 1.542 Model 3 – altså totalt 29.967 kjøretøy.

For Model S og X er dette en vekst på 10 prosent mot tredje kvartal og 28 prosent høyere enn fjerde kvartal 2016.

Tesla gjør det også klart at Model 3 ikke ser ut til å ødelegge noe for salget av de to andre modellene.

– Det har vært knyttet bekymring til hvorvidt Model 3 vil «kannibalisere» Model S og Model X. Det ser ut til at sannheten er det motsatte. I butikker hvor Model 3 har vært til utstilling har både antallet kunder i butikk og antallet bestillinger av Model S og Model X økt, skriver Tesla.

5000 biler ukentlig

«På et tidspunkt i 2018 forventer vi å begynne å generere positiv kvartalsvis driftsinntekt på en bærekraftig basis», skriver selskapet i rapporten. Videre skriver de at lanseringen av Model 3 er det Tesla har jobbet for fra dag én.

Tesla håper å kunne levere 2500 Model 3-biler i uken innen slutten av første kvartal i år, og 5000 ukentlig innen utgangen av andre kvartal. Likevel presiserer selskapet at erfaringene fra tidlige har demonstrert hvor vanskelig det er nøyaktig å kunne spå produksjonsraten på nøyaktige tidspunkt fremover.

I rapporten for tredje kvartal 2017 skrev Tesla at de siktet på å kunne levere 5000 biler i uken ved utgangen av første kvartal 2018. Det viste seg altså å bli vanskelig.

Bedre enn tredje kvartal

I forrige kvartalsrapport i januar skrev selskapet at de fokuserer på kvalitet og effektivitet fremfor det å presse gjennom høyest mulig volum på kortest mulig tid.

«Vi forventer å ha en noe mer gradvis produksjon gjennom første kvartal, og sannsynligvis ende på en ukentlig rate på rundt 2500 Model 3-bilder. Vi har som intensjon å oppnå milepælen på 5000 biler per uke ved enden av andre kvartal», skrev selskapet da.

Les også

Meglerhus kutter Model 3-forventningene kraftig

Tesla leverte et underskudd etter skatt på 671,1 millioner dollar (5,5 milliarder kroner) i tredje kvartal.

Tesla har levert et rekordstort antall av modellene Model S og Model X, og uttalte i desember at produksjonen av Model 3 var i ferd med å ta seg opp.

USIKKER: Tesla Model 3 har hatt store produksjonsproblemer og tilhørende forsinkelser. Her ved en prototype av bilen utenfor Tesla-fabrikken i Nevada i juli 2016.

Foto: James Glover Reuters

I tredje kvartal leverte selskapet 222 eksemplarer av Model 3. Tesla har tidligere fortalt om flaskehalser i produksjonen som har forsinket leveringene.

Musk har tidligere hatt et uttalt mål om å produsere 5.000 Model 3 i uken. I kvartalsrapporten for tredje kvartal 2017 sa selskapet at de ventet å nå dette målet før slutten av første kvartal i 2018.

Les også

Her er Tesla Model 3 i Norge

Tesla informerte i en pressemelding i januar at de i fjerde kvartal 2017 leverte totalt 29.870 kjøretøy, fordelt på 15.200 Model S, 13.120 Model X og 1.550 Model 3.

Etter nyheten falt Tesla-aksjen 2,10 prosent i etterhandelen på Wall Street.

Tesla leverte 101.312 biler av Model S og X i 2017, noe som er høyere enn tidligere guiding på 100.000.

Her kan du lese mer om

 1. Tesla Motors
 2. Bil

Flere artikler

 1. Musk varsler brems i Tesla-leveringer i Norge

 2. Tesla-aksjens mørke måned:
  Har falt med 25 prosent så langt i mars

 3. Produserte like mange Model 3 på fire uker som de fire første månedene

 4. Annonsørinnhold

 5. Krisekvartal for Tesla - aksjen stupte i etterhandelen

 6. Mye større tap enn ventet for Tesla