SAS utpeker ny finansdirektør: Göran Jansson får strategisk ny rolle

Tallknuseren til SAS får nå ansvaret strategien, flyflåten og de nye storsatsingene til flyselskapet. Samtidig henter SAS inn en nordmann til å holde styr på finansene.

Avtroppende finansdirektør Göran Jansson i SAS. Arkivbilde.

Foto: Andreas Beck NTB scanpix
Publisert:,

Endringene i toppen i flyselskapet SAS kommer frem i en børsmelding torsdag.

Der skriver selskapet at det er Torbjørn Wist som skal overta jobben som finansdirektør etter Jansson. Wist kommer fra jobben som «Group Treasurer» i Telenor (sjef for finansavdelingen, journ.anm.), en stilling han har hatt siden 2012.

Endringen vil tre i kraft etter generalforsamlingen i SAS i mars 2018, og begge vil bli sittende i konsernledelsen.

– Jeg er glad for å kunne ønske Torbjørn velkommen til SAS. Hans solide finansielle erfaring koblet med hans erfaring fra en telekombransje i høyt tempo, gjør han til et verdifullt påfyll til SAS-ledelsen, sier konsernsjef Rickard Gustafson, i en uttalelse.

Ifølge SAS vil Wist fungere som SAS-ledelsens seniorrepresentant og ansikt utad i Norge. Wist vil være den eneste nordmannen i konsernledelsen i flyselskapet nå når Eivind Roald har gått av som kommersiell direktør.

– Jeg er veldig glad og stolt over å få kunne bli med det sterke laget hos SAS under ledelse av konsernsjef Rickard Gustafson. Jeg ser frem til å jobbe med laget og relevante aktører for å drive fremtidige resultater og verdiskapning innen Skandinavias ledende flyselskap., sier den påtroppende finansdirektøren, Torbjørn Wist.

Les også

SAS avslutter regnskapsåret med resultathopp

Ble kontaktet før sommeren

På telefon med E24 forklarer den påtroppende finansdirektøren at han først ble kontaktet av SAS sine rekrutteringsrådgivere før sommeren, og at diskusjonene med ledelsen startet etter sommeren.

– Jeg har vært i Telenor i 13 år, og i dagens rolle de siste 5 årene. Det har vært en fantastisk tid, men jeg har vært veldig klar for en ny utfordring, sier Wist og beskriver prosessen som en langsiktig overtagelsesplan for finansdirektørjobben fra SAS sin side.

– I diskusjonene mine med ledelsen og styremedlemmer i SAS har jeg blitt veldig imponert over hva de har fått til siden den tøffe tiden i 2012. De har både fått på plass en strategi og vist evne til å gjennomføre den. Det har vært en solid systematikk i arbeidet, både på den kommersielle siden med rutenett og flytilbudet, men også gjennom et omfattende kostnadsprogram, fortsetter Wist.

Han sier at det fortsatt er litt tidlig å si hva han kommer til å prioritere i jobben, men sett fra utsiden mener han det er viktig å nå jobbe videre med den planen som er lagt.

– Det viktigste er å fortsette å levere på strategien frem mot 2020 og jeg vil gjøre mitt ytterste for å bidra til det, sier Wist.

Skal styre flykjøp og EuroBonus-satsingen

Det er ikke akkurat små ansvarsområder som avtroppende finansdirektør Göran Jansson nå for ansvaret for fra og med mars.

SAS bekrefter overfor E24 at hans nye stilling også inkluderer styringen av EuroBonus-satsingen.

I juni fortalte SAS at selskapet planla å skille lojalitetsprogrammet sitt, EuroBonus, med 5,1 millioner medlemmer ut i et eget selskap. Som E24 skrev den gang kan selskapet bli et eget børsnotert selskap på sikt.

Planen er å ta den eksisterende lojalitetsvirksomheten og satse store ressurser på dataanalyse og nye partnerskap med andre bedrifter for å kunne tilby skreddersydde tilbud og pakker til kundene på en langt mer avansert måte enn i dag. På sikt håper SAS-ledelsen at bedre bruk av kundedata og nye tjenester skal kunne utløse betydelig økte inntekter.

Egentlig var det konserndirektør Eivind Roald som skulle lede satsingen videre, men i november ble det kjent at Roald slutter og går over til private equity-fondet Altor.

Så sent som denne uken bekreftet konsernsjef Rickard Gustafson overfor E24 at planen står fast og at han var i gang med rekrutteringen av en ny person til å lede satsingen, både i og utenfor SAS.

I tillegg til EuroBonus-satsingen skal Jansson også ha ansvaret for konsernstrategi, strategisk ressursplanlegging og flyflåten.

Som finansdirektør har han allerede jobbet i mange år med å finne finansiering og planlegge flykjøp. Det kommer godt med i arbeidet med å planlegge kjøpet av 40 til 50 nye fly til Europa-flåten, som E24 omtalte tirsdag.

SAS har tatt en rekke finansielle grep for å forberede en slik milliardinvestering, men det gjenstår fortsatt en del arbeid, både når det kommer til å faktisk velge flytype og omfang av bestillingen, samt å fortsette lønnsomhetsutviklingen for å forsvare og finansiere investeringen.

– Jeg er også fornøyd med at Göran Jansson, med hans detaljerte kunnskap om SAS og flyindustrien vil kunne fortsette i en ny rolle for å akselerere våre strategiske satsinger, sier konsernsjef Rickard Gustafson.

Her kan du lese mer om