Nye tariffer skaper global børsuro: – Veldig typisk at Donald Trump bjeffer litt mer enn han biter

Varsler om stadig nye tariffer har fått verdens aksjemarkeder til å kjøre berg-og-dal-bane, men strategene i Nordea tror ikke på noen handelskrig.

Arkivbilde av Oslo Børs.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Oppdatert: Utover onsdag kveld har aksjemarkedet i USA igjen vist muskler og gjort et solid comeback. Les mer i E24 Aksjelive!

Etter at Kina onsdag varslet mottiltak mot USAs nyeste handelstariffer har aksjemarkeder verden over reagert med nervøsitet.

Etter en oppgang på 0,78 prosent tirsdag (første handledag etter påsken) falt Oslo Børs 1,34 prosent onsdag. Med en oljepris som like før klokken 17:00 er ned 1,24 prosent til 67,2 dollar per fat, har en rekke store aksjer slitt på Børsen.

Ser man på utviklingen over litt tid, er ikke nettoen så dramatisk. Den siste uken er Hovedindeksen ned 0,66 prosent, og siden nyttår er den ned 1,69 prosent.

Etter åpningen av handelen på børsene i USA onsdag ettermiddag har de tre store aksjeindeksene S&P 500, Nasdaq Composite og Dow Jones Industrial Average falt henholdsvis 0,6, 0,6 og 0,9 prosent en drøy time inn i børsdagen.

Det betyr at S&P 500-indeksen siden nyttår nå har falt tilsammen 2,8 prosent.

Verst i tek

Strateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Wealth Management sier at det til tross for uroen som man nå ser er noe helt annet som har vært utslagsgivende i aksjemarkedene den siste tiden:

– Det er teknologisektoren som peker seg mest ut. Den har falt klart mest, men det har å gjøre med potensial for økt regulering og skattlegging, og ikke spekulasjonene om en handelskrig, sier hun til E24.

Borgen Gjerde og kollegaene har fortsatt troen på IT-sektoren fremover, noe de begrunner med at det er der de mener potensial for videre inntjeningsvekst er størst fremover til tross for uroen rundt Facebook og enkelte andre selskaper.

– Europa har ikke en IT-sektor på samme måte som USA og Asia og det er hovedgrunnen til at vi er undervekt i europeiske aksjer, sier Borgen Gjerde.

– Vi har også hatt et år med overraskende sterk inntjeningsvekst i Europa, men nå har indikatorene kommet ned for inntjeningsveksten der fremover og den er langt svakere enn resten av verden, fortsetter hun.

Ingvild Borgen Gjerde, strateg i Nordea

Foto: Frode Hansen VG

Tror ikke på handelskrig

Selv om markedene i disse dager følger nervøst med på meldingene om nye tariffer fra både Washington og Beijing, er ikke investeringsstrategene i Nordea særlig bekymret for noen handelskrig:

– Det er veldig typisk at Donald Trump bjeffer litt mer enn han biter, sier Borgen Gjerde og fortsetter:

– Vi har ikke gjort noen endringer i vår strategi fordi vi tror ikke dette er starten på en handelskrig. Det kan se litt skummelt ut når USA øker og Kina matcher det som kommer, men de tiltakene som foreløpig er varslet har en relativt liten effekt sammenlignet med totalen.

Nordea-strategen peker også på at man både fra kinesisk hold og det brede politiske miljøet i USA har uttalt at man ikke ønsker noen handelskrig. Kina har så langt heller ikke overgått USAs varslede tariffer, men kommet med tariffer som treffer om lag på tilsvarende nivå, selv om varekategoriene er annerledes.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. – Rapporteringssesongen blir enormt viktig

  2. Strateg om børsuro etter USA-tall: – Ekstraordinært

  3. – Snart vil investorene begynne å se at dette er en kjøpsmulighet

  4. Rentefall kan varsle resesjon

  5. Blodrødt på Wall Street: Største Facebook-fall på fire år