Vil kutte Hydro-produksjon i Brasil

Myndighetene i den brasilianske staten Pará varsler pålegg til Norsk Hydro om å kutte produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte med 50 prosent.

VIL KUTTE: Den brasilianske delstaten Pará varsler pålegg til Norsk Hydro om å kutte produksjonen ved Alunorte-raffineriet med 50 prosent. Selskapet skal også få 2,4 millioner kroner i dagbøter til det har klart å redusere vannstanden i et rødslamdeponi.
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Norsk Hydro.

Det var mandag kveld at Direktoratet for miljø og bærekraft (Semas) i den brasilianske staten varslet at det vil pålegge Hydros aluminaraffineri Alunorte å halvere produksjonen.

Grunnen er at selskapet ikke har overholdt et vedtak om hvor høyt nivået skal være i rødslamdeponiet DRS1. Det skal være en avstand på minst én meter mellom vannet og toppen av deponiet.

Vedtaket vil kunne få betydelige følger for driften, og det kan få betydelige finansielle konsekvenser, skriver Hydro.

Myndigheten sier også at den vil pålegge Hydro å suspendere aktiviteten ved ett av to deponier ved bauksittgruven Paragominas.

Den formelle notifiseringen til Hydro vil skje tirsdag.

Semas vil ifølge Hydro introdusere daglige bøter på rundt 1 million brasilianske realer (2,4 millioner kroner) frem til Alunorte får en avstand mellom vannet og toppen av DRS1-deponiet på minimum én meter.

Les mer: Hydro-selskap i Brasil får ikke nye lisenser før miljøproblem er kartlagt

Les også

Hydro-selskap i Brasil får ikke nye lisenser før miljøproblem er kartlagt

Ekstreme mengder regn

I forrige uke varslet Semas at Alunorte skulle redusere vannstanden i DRS1-deponiet etter ekstreme regnmengder 16. til 17. februar som førte til regional oversvømmelse.

Det har vært spekulasjoner om lekkasjer fra Alunorte som forurenser vannet lokalt, men Hydro sier at det ikke har funnet noe bevis på at det har skjedd noen lekkasje fra anlegget.

– Vi har tatt betydelige grep for å møte fristen for Alunorte, og vi vil fortsette med full styrke for å sikre at vi møter forventninger og krav, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Brasils miljøminister José Sarney Filho uttrykte mandag bekymringer for mulig vannforurensning.

Han har ifølge Hydro bedt det brasilianske instituttet for miljø og naturressurser (IBAMA) om å gjøre tiltak for å motvirke dette, inkludert bøter eller mulig suspensjon av aktiviteter ved Alunorte.

Hydro eier 92,1 prosent av Alunorte og 100 prosent i bauksittgruven Paragominas.

Publisert:

Her kan du lese mer om