Helge Lunds jakt på kostnader gir fest på Børsen

Statoil lyser nok en gang på en svak Oslo Børs.

KOSTNADSFOKUS: Konsernsjef Helge Lund jakter kostnadskutt i Statoil og blir belønnet på Børsen.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Torsdag skinner Statoil nok en gang på en ellers ganske traurig Oslo Børs.

Aksjen la på seg nye 0,93 prosent til 163 kroner. Det på en børs hvor Hovedindeksen endte ned 0,51 prosent til 543,43 poeng.

Men det er ikke bare torsdag Statoil gjør det godt. Aksjen er nå opp 10,88 prosent så langt i år.

Opp 40 kroner

Siden bunnen i fjor sommer har aksjen steget med rundt 40 kroner. Det er mye for et så veletablert selskap som Statoil. Det forklarer også mye av utvikklingen i Hovedindeksen på Oslo Børs hvor Statoil veier tungt.

Uten Statoils oppgang hadde indeksutviklingen vært langt svakere.

- Markedet har fått større tro på oljeselskapene. Vi ser at det er mer fokus på egenkapitalavkastning og at oljeselskapene har tatt tilbake makten fra oljeservice. Mange banker har oppgradert Statoil og så har nok det at de annonserte at de går over til kvartalsvise utbytter hatt en effekt, sier finansanalytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank First Securities til E24.

Han mener det at oljeselskapene så klart har varslet at de nå er mer restriktive med hvilke nye prosjekter de vil satse på virker positivt.

Sterk fokus på kostnader

Konsernsjef Helge Lund i Statoil er blant oljetoppene som klarest har varslet sterkt kostnadsfokus og at Statoil kun vil være med på de mest lønnsomme utbyggingene.

- Det at oljeselskapene har blitt mer disiplinerte bidrar nok til å få ned kostnadsveksten i bransjen som har vært uholdbar høy, sier han.

Les også

Statoil snur om gratis kaffe

Men nå mener han Statoil har steget tilstrekkelig. I forrige uke anbefalte han kundene sine å ha en nøytral vekting av Statoil-aksjer i sine porteføljer.

- Nok nå

I notatet til kundene skriver han at Statoil etter den siste tids oppgang verdsettes omtrent som andre oljeselskaper og at det dermed ikke lenger er noen rabatt i aksjekursen.

Aksjen handles nå til omlag 10,5 ganger forventet inntjening i 2014, noe som er i tråd med aksjens historiske gjennomsnitt.

Swedbank First Securities-analytikeren mener det må komme en generell høyere verdsetting av oljeselskap eller en økning av resultatestimatene for at Statoil-aksjen skal fortsette å slå markedet.

Rec-ras

På den negative siden på Oslo Børs torsdag var Rec Silicon med et kursfall på 8,59 prosent til 4,256 kroner.

Nedturen kommer etter en eventyrlig kursoppgang hittil i år. Selv etter torsdagens fall er aksjen opp 74,28 prosent så langt i 2014.

Les også

Swedbank nedgraderer REC Silicon

Nå nedgraderer imidlertid Swedbank First anbefalingen på REC Silicon til nøytral fra sterk kjøp. Kursmålet holdes uendret på fem kroner.

Nedgraderingen kommer ifølge meglerhusets sjefstrateg og REC-analytiker Peter Hermanrud hovedsakelig som følge av sterk oppgang i kursen.

- Target var fem kroner og når kursen var kommet dit så vi ikke noen grunn til å si kjøp mer, sier Hermanrud.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Kraftig Rec-fall på Oslo Børs

  2. Swedbank nedgraderer REC Silicon

  3. REC Silicon faller på rolig børsdag

  4. Rød børsdag for Norge og Europa

  5. Meglerhus sendte REC-aksjen opp