Norwegians USA-tillatelse: Flygere frykter utflagging

Norsk Flygerforbund frykter storstilt utflagging av europeiske arbeidsplasser etter at USA gav Norwegian flytillatelse, og tror det blir en tung jobb å få USA til å snu.

MØTER MOTSTAND: Norsk Flygerforbund frykter utflagging av europeiske og amerikanske arbeidsplasser etter at lavprisselskapet Norwegian har fått flytillatelse i USA og kan ekspandere videre, og vil kjempe for å få USA til å snu. Dette er et av Norwegians Dreamliner-fly, som brukes på langdistanse.
Publisert:

Det var sent fredag kveld at Norwegian fikk beskjeden selskapet har ventet på: USAs transportdepartement har gitt selskapet endelig flytillatelse.

Det åpner nye dører for Norwegian, som nå vil etablere en rekke nye ruter over hele verden og sette opp to nye baser i USA.

Norske flygere ønsker at Norwegian skal lykkes, men med lokalt ansatte i stedet for billige mannskap fra land med lavere lønninger.

– Vi er bekymret for at dette er startskuddet for en utflagging av europeiske og amerikanske arbeidsplasser, sier leder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund til E24.

Frykter spredning

Flygerforbundet har jobbet med Norwegian-saken i tre år sammen med USAs pilotforeninger, og frykter at Norwegians bruk av mannskap fra lavprisland kan tvinge andre selskaper til å gjøre det samme for å klare å konkurrere på pris.

– Faren er stor for rundt 135.000 arbeidsplasser i Europa. Ikke fordi Norwegian med 40 fly tar i bruk asiatisk arbeidskraft, men fordi de andre selskapene kan komme løpende etter og etablere datterselskap i Irland og etablere samme modell, sier Carlsen.

Les også

Norwegians USA-tillatelse: Ber Trump stoppe Kjos

– Det blir betydelig tyngre å få dette reversert enn det var å få det vedtatt. Man må jobbe politisk, sier han.

Hver enkelt flybillett blir opptil 45 kroner billigere hvis man flyr med et billig asiatisk mannskap sammenlignet med europeiske ansatte, ifølge forbundets beregninger. Kabinansatte er mer utsatt enn flygere, fordi lønningene varierer mer.

Norwegian avviste lørdag fagforeningenes bekymringer, og sa at selskapet har et stort innslag av lokale ansatte i USA.

Norwegian har ansatt rundt 500 amerikanere og trolig vil ansette 500 til når selskapet etablerer to nye baser i USA neste år, i Boston og New York-området.

Selskapet har 200 kabinansatte basert i Bangkok og flere hundre ansatte basert i London, og mener at kritikken av selskapet er grunnløs. Det er også først og fremst lokale ansatte som skal betjene rutene i Europa og USA, sier selskapet.

FRYKTER UTFLAGGING: Norsk Flygerforbunds leder Yngve Carlsen frykter at europeiske og amerikanske arbeidsplasser vil bli erstattet med billigere arbeidskraft etter at USA gav flytillatelse til lavprisselskapet Norwegian, noe som åpner for skarpere konkurranse på langdistanseruter.

– Flygerforbundets «bekymring» er grunnløs: Det vil nemlig bli skapt flere hundre nye europeiske arbeidsplasser i tiden fremover, sier Norwegians talsmann Lasse Sandaker-Nielsen til E24.

– Disse asiatiske lønningene har vi snakket om i tre år. Vi har offentliggjort disse lønningene, og de asiatiske ansatte har faktisk høyest kjøpekraft av alle våre kabinansatte, sier han.

Har vurdert praksisen

USAs transportdepartement (DOT) har vurdert argumentene fra Norwegians motstandere før det gav flytillatelsen til selskapets irske datterselskap Norwegian Air International. Selskapet har tilbudt endringer i sin ansettelsespraksis, ifølge DOT.

– Vi forventer at disse vil bli innført, skriver departementet i sin avgjørelse.

Det kom kraftige reaksjoner fra amerikanske fagforeninger og folkevalgte etter at tillatelsen ble gitt fredag. Ifølge pilotforeningen Alpa planlegger Norwegian Air International å hente mannskap i Singapore på thailandske kontrakter, med betydelig lavere lønn enn norske ansatte.

– Alpa vil ta grep for å få omgjort denne beslutningen og blokkere NAIs forretningsmodell fra å spre seg, sier Alpas leder, kaptein Tim Canoll, i en pressemelding.

Les også

Norwegian får USA-tillatelse

Pilotforeningen i Southwest Airlines har appellert til USAs neste president, Donald Trump, om å reversere avgjørelsen.

– Dersom den nye amerikanske administrasjonen reverserer dette vil vi stille oss bak det. Det betyr at europeiske eller amerikanske selskaper ikke kan kjøre et bekvemmelighetsflagg hvor de tar i bruk ansatte fra lavkostland, sier Carlsen.

Skuffet over regjeringen

Norges Flygerforbund er også skuffet over at den norske regjeringen har støttet Norwegian, ved å sende brev til USAs regjering og ved at statsråder har fremmet flyselskapets sak i Washington.

– Vi har en norsk regjering som går i bresjen for å risikere utflagging av 135.000 europeiske arbeidsplasser. Jeg kan ikke være imponert over at de er heiagjeng for det, sier Carlsen.

Samferdselsdepartementet har ikke besvart E24s henvendelser om saken.

Lavprisselskapenes forretningsmodell blir trolig vanskelig å stoppe, ifølge professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole. Mange flyselskaper har tjent godt på langdistanserutene, men nå må de vente tøffere konkurranse fra selskaper som Norwegian, tror han.

– Langdistanse var det siste hegemoniet, sier Steen.

Les også

Ber Trump stoppe Kjos

Les også

EU er lei av at Norwegian må vente: Går til sak mot USA

Les også

Norwegian får USA-tillatelse

Publisert: