Mener tiden er inne for å satse på «oljebanken»

Investeringsdirektør Stig Myrseth har funnet en bank i oljehovedstaden Stavanger i jakten på den beste eksponeringen mot stigende oljepriser.

TRANGE TIDER: Bilder som dette har gjort investorene skeptiske til olje- og oljeserviceselskapenes kreditorer. Denne skepsisen kan være i ferd med å avta, tror Dovre Forvaltning.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

For drøyt to år siden startet oljeprisen å falle. Oljeselskapene snurpet igjen pengepungen, og utsiktene ble på kort tid betydelig forverret for en stor del av leverandørindustrien i de oljetunge fylkene på Vestlandet.

Dette har også gitt utslag i investorenes appetitt på aksjen til SpareBank 1 SR-Bank, som har hovedkontor i Stavanger og hovedtyngden av sin virksomhet i Rogaland, Agder og Hordaland.

Frykt for mislighold og konkurser hos bankens kunder gjorde at markedet priset inn høyere tap, hvilket igjen har preget bankaksjens kurs (se graf under).

Nå mener imidlertid investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvalning at tiden er inne for å handle aksjene igjen.

Saken fortsetter under grafen ..

NEDTUR: Slik har aksjen til Sparebank 1 SR-Bank beveget seg siden inngangen til august 2014.

Foto: Infront

Kjøpsmulighet

– Dersom man ser på hva som finnes av oppside i olje- og oljeservice på Oslo Børs, blir man generelt skuffet. Min følelse er at toget langt på vei har gått. En av de billigste måtene å få eksponering mot stigende oljepris på nå, er gjennom SR-Bank, sier Myrseth til E24.

Myrseth viser til at Gjensidige i forrige uke solgte seg ned i Stavanger-banken, og at dette ga et fall i kursen.

«Trolig representerer svakheten en kjøpsmulighet, og aksjen slippes derfor inn i Dovre-porteføljen», skriver Myrseth i en fersk utgave av «Dovre Insight».

Myrseth viser til at forholdet mellom pris og bokførte verdier (P/B) er på 0,7 og at forholdet mellom pris og estimert fremtidig inntjening (P/E) er på 7,3, og beskriver dette som «billig».

Les også

Frykter ny tapsbølge i kriserammet offshorenæring

Analytikerfavoritt

«Motposten er faren for oljerelaterte tapsbomber», skriver investeringsdirektøren.

SATSER PÅ BANK: Stig Myrseth, grunnlegger og sjef i Dovre Forvaltning.

Foto: Gediminas Zilinskas

– Det kommer til å komme noen utlånstap fremover, men så lenge det er priset inn og ligger inne i analytikernes estimater er det ikke noe å være redd for. Tidligere har markedet vært redde for større tap enn det som er inndiskontert. Men stigende oljepris trekker litt i motsatt retning når det kommer til faren for at tapene overstiger det markedet ligger inne med, sier Myrseth.

SpareBank 1 SR-Bank har nå blitt en aldri så liten analytikerfavoritt.

Syv av ti analytikere anbefaler kjøp av aksjen. Snittkursmålet er på 51,90 kroner per aksje.

Unngår brennhett boligmarked

Stig Myrseth har tidligere vært ute og hentet inn DNB i sin portefølje. Dette er basert på at banksektoren generelt har vært gjennom en tøff periode med kapitaloppbygging for å møte strengere regulatoriske krav, men at denne går mot slutten.

Dermed kan det være duket for blant annet større utbyttekapasitet i en ikke så fjern fremtid.

Myrseth mener også at fokus i sektoren kan dreie fra frykt for oljetap til frykt for andre typer tap – eksempelvis i det brennhete boligmarkedet i hovedstaden.

– SR-Bank har vært litt «toxic» sammenlignet med andre banker, fordi man har vært redde for tapspotensialet som følger eksponeringen mot olje. Det har imidlertid vært lavere vekst i boligprisene Stavanger, mens ingen helt vet om prisingen er i tråd med det fundamentale i boligmarkedet i Oslo. Her har i hvert fall ikke SR-Bank eksponering, sier Myrseth.

Les også

– Vi trenger ikke flere steiner i sekken

Les også

Sparebank 1 SR-Bank kutter 11 filialer

Les også

Sparebank-aksjene som sier kjøp

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. SpareBank 1 SR-Bank

Flere artikler

  1. Jekker opp bank-anbefaling: – Redusert risiko for uventede oljetap

  2. Krone-svekkelsen fortsetter: – Det er børspositivt

  3. Tror bankuro i Europa kan gi kjøpsmuligheter i Norge

  4. – Alle var overbevist om at oljeprisen skulle opp

  5. Dyreste norske aksjer siden IT-sprekken på tidlig 2000-tall