Norwegian vokser lynraskt

Norwegian øker inntektene med 30 prosent, men overskuddet faller.

Publisert:

I tredje kvartal viser regnskapet konsernsjef Bjørn Kjos presenterer foran presse og aksjeanalytikere i Oslo torsdag morgen, et overskudd på 374 millioner kroner. Det er en nedgang på 14 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Likevel, Norwegian og aksjonærene trenger ikke lete lenge for å finne en helt annen vinkling. Plasseres blikket på selskapets topplinje, viser den at inntektene endte på 6,3 milliarder kroner i perioden juli til september. Det er en økning på 30 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Skules det mot aksjeanalytikernes forventninger, ser vi at Norwegian gjør det bedre enn ventet på inntektssiden, men skuffer på bunnlinjen. Aksjemarkedet hadde sett for seg vekt også i overskuddet.

Dyre hotellrom

Norwegian selv trekker frem resultat før skatt når perioden skal beskrives. Det tallet falt fra 604 millioner kroner til 505 millioner kroner.

«Kombinasjonen av svak norsk krone, manglende godkjenning fra det amerikanske transportdepartementet og kostnader knyttet til forsinkede fly påførte Norwegian store ekstrakostnader dette kvartalet», skriver Norwegian i en pressemelding torsdag.

Problemene med å få orden på rutenettet utgjorde også «...et betydelig beløp» i form av hotell, mat og drikke til forsinkede passasjerer, medgir Norwegian.

Siden lanseringen av de oversjøiske rutene har Norwegian slitt med å holde flyten opp i driften. Med jevne mellomrom rapporteres det om forsinkelser og avlysninger.

I Sverige har Norwegian nylig inngått tre forlik med passasjerer som var så misfornøyde med reiseopplevelsen at de gikk til sak for å få kompensasjon.

Les også

Norwegian gir erstatning i tre forsinkelsessaker


Norwegian slåss fortsatt for å få amerikanske myndigheters tillatelse til å fly med utgangspunkt i datterselskapet i Irland. Det fører ifølge Bjørn Kjos til at flyflåten for øyeblikket ikke utnyttes optimalt.

Suksess i London

Totalt fraktet Norwegian 7,1 millioner passasjerer i perioden fra starten av juli til slutten av september. Norwegian skriver i en pressemelding at veksten er aller størst på den rutene til og fra Gatwick utenfor London. Basen i London er nå også i ferd med å utvides til langdistansoperasjoner.

Les også

Norwegian åpner langdistansebase i London


Norwegian økte sin passasjerkapasitet med 36 prosent. Likevel holdt fyllingsgraden seg på solide 85 prosent.

Tror farten avtar

Selv om Norwegian og markedet nå vokser lynraskt, tror Bjørn Kjos og hans folk at det går mot litt roligere tider til neste år.

Dette er i hovedsak et resultat av den harde kampen om nye fly. De store produsentene, som Boeing og Airbus, har lange ventelister.

- Det er klart at vi har hatt vanvittig vekst i år, så det kan være fornuftig å trekke pusten. Men dette skyldes først og fremst at det er den kapasiteten som er tilgjengelig for oss, sier Kjos til E24

Les også:

Norwegian vurderer fastpris på drivstoffNorwegian inngår motoravtale med Rolls Royce- Norwegian er en volatil aksjeNorwegian tjener stadig mindre per passasjerSAS ikke sikker på at bunnen er nådd ennå

Publisert:

Her kan du lese mer om