Norwegians anslag: Streiken kostet 350 millioner

Flyselskapet melder om kanselleringer, ekstrakostnader og bortfall av bestillinger i forbindelse med pilotstreiken.

KOSTBART: Streiken i Norwegian påfører selskapet store tap, viser nye beregninger fra selskapet.
Publisert:

Det fikk store konsekvenser for tusenvis av nordmenn da de nordiske pilotene i Norwegian gikk til streik i månedsskiftet februar-mars, og i selskapets trafikkrapport for mars kommer det første anslaget for hva streiken kostet selskapet.

Norwegian skriver i rapporten at kansellerte flygninger i forbindelse med streiken gir negativ effekt på 120 millioner kroner.

Ekstra kostnader i forbindelse med streiken oppgis til 110 millioner kroner, mens bortfall av bookinger frem i tid beregnes til 120 millioner for mars og april.

Det foreløpige regnestykket viser dermed at streiken kostet Norwegian 350 millioner.

Trafikktallene for mars er sterkt påvirket av streiken blant de skandinaviske pilotene. Norwegian ble påført tap og ekstra kostnader i størrelsesorden 350 millioner kroner, skriver Norwegian.

Beregningene inneholder ingen informasjon om eksempelvis hva Norwegian har spart på lavere bemanning i perioden.

– Positivt for aksjen

350 millioner er mindre enn fryktet:

Analytikere har tidligere anslått at streiken har kostet Norwegian mellom 12 og 70 millioner kroner per dag. Med elleve streikedager indikerer det et høyeste anslag på 770 millioner kroner.

Analysesjef Dan Togo Jensen i Handelsbanken Capital Markets hadde ventet et tap på 500 millioner kroner.

– Tapet synes å være mindre enn fryktet, også for trafikktallene. Dette bør være positivt for aksjen, alt annet likt, sier Togo Jensen til E24 i en kommentar.

Også analysesjef Roger Berntsen i Netfonds hadde sett for seg et tap på omkring en halv milliard kroner.

- Dette er innenfor det vi hadde sett for oss, sier Berntsen til E24, men legger til:

– Det fremtidige salget er vanskelig å estimere. Det store spørsmålet er om flyene blir like fulle fremover. Vi har tidligere sett at folk ikke bestiller billetter langt frem i tid når flyselskapene streiker. Det er sommeren som er den viktigste tiden for flyselskapene, sier Berntsen.

Færre passasjerer

Norwegian fraktet i mars 1,7 millioner passasjerer, hvilket er en nedgang på fire prosent fra 1,8 millioner passasjerer i samme periode i fjor.

Selskapet noterer nedgang i den totale kapasiteten (ASK) i streikemåneden på én prosent til 3.489 millioner, men kan til gjengjeld slå i bordet med fullere fly. Den såkalte fyllingsgraden økte med hele 6,4 prosentpoeng til 84,2 prosent.

Trafikktallene for mars er påvirket av påsken.

Enhetsinntektene for perioden (RASK) estimeres til 0,33 kroner i perioden. Dette er en økning på fem prosent. Yielden (inntekt per passasjerkilometer) endte på 0,39 kroner, ned fra 0,40 kroner i mars 2014.

Yield-fallet følger i kjølvannet av en økning i gjennomsnittlig flydistanse på ni prosent i mars, sammenlignet med samme måned året i forveien.

Venter effekt også i april

Norwegian venter negative effekter fra streiken og påsken også i april.

Selskapet opplyser at billettbestillingene etter hvert har tatt seg opp igjen, men at gode bookingtall utover våren ikke vil kunne kompensere for inntektsbortfallet.

– Streiken blant de skandinaviske pilotene påførte Norwegian svært store kostnader. Dette er tap og inntektsbortfall vi må leve med, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i en kommentar.

– Hadde vi ikke hatt en så stor kundemasse og mange hardt arbeidende medarbeidere også utenfor Skandinavia ville situasjonen vært enda vanskeligere, sier Kjos.

Roger Berntsen i Netfonds mener at Norwegian har et godt marked foran seg, og peker på rimeligere kostnader knyttet til drivstoff, i tillegg til at dette ikke har medført at priskonkurransen mellom flyselskapene har eskalert.

Foreløpig:

– Om oljeprisen holder seg lav over tid, kan det blir en ny runde med priskonkurranse. Slik er det å drive i verdens kanskje tøffeste bransje.

Les også

Norwegian svarer nei og atter nei til Parat

Les også

– Utnyttet Norwegian-streiken bedre enn ventet

Les også

SAS knuser Norwegian på jobbreiser

Publisert:

Her kan du lese mer om