BØRSKOMMENTAR: Svak ukestart på Oslo Børs

Oslo Børs innledet uken med et forsiktig fall og lave volumer.

Publisert:

- Børsen er preget av små volumer, og etter en oppgang tidligere på dagen har hovedindeksen bølget relativt impulsløst rundt null, sier Ulf Leinebø, meglersjef i Nordea Markets til E24.

Rundt børsens stengetid mandag beløp omsetningen seg til 3,7 milliarder.

- Det er lavt til å være hovedindeksen, konstaterer Leinebø.

Meglersjefen peker på at den nylig tilbakelagte børsuken var usedvanlig sterk, der teknologitunge Nasdaq endte på sitt høyeste nivå på 18 måneder. Den gode stemningen fortsatte i Asia, der de viktigste børsene klatret over 1 prosent mandag.

At oljeprisen i tillegg har steget noe over helgen bidrar ytterligere til å skape et positivt bakteppe for Oslo Børs. Like fullt hadde Statoil

OSE

STL

til slutt falt 0,4 prosent til 137,6 kroner aksjen.

- Hovedindeksen har blitt løftet fra 350 til 370 poeng på rundt én uke. Da er det ikke unaturlig at investorene tar seg en pust i bakken, sier Leinebø.

Da handelen stengte for dagen hadde hovedindeksen falt 0,36 prosent til 368,44 poeng.

Må hente penger

En av dagens store tapere på børsen var Reservoir Exploration Technology

OSE

RXT

, som sliter med likviditeten og planlegger en emisjon og en restrukturering av obligasjonslån og kortsiktig gjeld.

Aksjen hadde til slutt falt 21,2 prosent til 0,7 kroner, etter det ble kjent at selskapet vil hente inn 50 millioner dollar i en emisjon for å bedre likviditeten.

- Vi har et overheng fra tidligere perioder på grunn av dårlig kontantstrøm fra lav produksjon, sier selskapets finansdirektør Stein Hedemark til Reuters.

En annen taper på børs var Petrolia Drilling

OSE

PDR

, som avsluttet ned 12,1 prosent til 0,3 kroner aksjen, etter at selskapet mandag opplyste at Berge Gerdt Larsen hadde uttalt at Maersk ønsker å kansellere en borekontrakt når boringen av en brønn går mot slutten i starten av mars.

På tampen av børsdagen kom nyheten om at Larsen selger 15 millioner aksjer i DNO International

OSE

DNO

, der investoren også er styreformann. Med en salgskurs på 6,70 kroner kan han inkassere 100,5 millioner kroner. Aksjen hadde like fullt en opptur på 2,8 prosent til 7,2 kroner aksjen på Oslo Børs.

Mangler drivere

I Nordea Markets er Leinebø usikker på om mandagens lave handlevolum vil bli betegnende for resten av uken.

Samtidig som VIX-indeksen, som måler volatiliteten og fungerer som et mål på investorenes frykt, ligger relativt lavt nå, betyr det ikke at hovedindeksen vil fortsette å klatre bekymringsløst oppover i den kommende uken.

- Vi må ha i mente at resultatsesongen er tilbakelagt med både plusser og minuser, og tallene har jevnt over vært brukbare. Men der selskapsestimatene gradvis har blitt oppjustert gjennom året har dette nå stoppet litt opp, sier meglersjefen.

Han er derfor langt fra sikker på hvilke faktorer som skal løfte børsen opp til det neste nivået nær 400 poeng. Han mener urolighetene i markedet er avtakende, men tror likevel investorene avventer en oppjustering av selskapenes inntjening og oppmuntrende makrotall før de sender børsen videre opp.

- Om det skjer før påske eller før sommeren er egentlig ikke så viktig, bare det skjer før jul.

Les flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om