Marine Harvest om Cermaq-kritikk:
- Dette blir meningsløst

Marine Harvest blåser av kritikken fra Cermaq om at de ikke kjenner til råvaremarkedet i fiskefôrbransjen.

SETTER BETINGELSER: Marine Harvest mener det vil være fornuftig å ha eie en råvareprodusent. F.v. Cecilie Astrup Fredriksen (John Fredriksens datter), Alf-Helge Aarskog (konsernsjef Marine Harvest), Fredrik Halvorsen (jobber i ledelsen i John Fredriksens privateide selskap Seatankers), Tor Olav Trøim (John Fredriksens partner) og Ole Eirik Lerøy (styreformann Marine Harvest).
Publisert: Publisert:

Etter at det tirsdag ble kjent at Marine Harvest vil kjøpe opp Cermaq for å bli et verdensledende sjømatkonsern, har det blitt steile fronter mellom de to potensielle samarbeidspartnerne.

Cermaq anser budet som alt for lavt. I tillegg har betingelsen fra Marine Harvest om at Cermaq må droppe det planlagte kjøpet av den peruanske fiskemelprodusenten Copeinca, fått selskapet til å tvile på om motivene til Marine Harvest er av industriell art.

LES OGSÅ: Cermaq-sjefen: - Prisen er helt feil

Selskapet viser til uttalelsen fra Marine Harvests styreleder Ole-Eirik Lerøy tirsdag, hvor han sa at Cermaq ikke burde kjøpe Copeinca med begrunnelse i at maritimt råmateriale stadig i mindre grad blir brukt som ingredienser i laksefôr.

- Vi synes det er interessant å høre fra et selskap som ikke er fôrprodusent at det vil skje en utfasing av fiskemel, sa konsernsjef Jon Hindar i Cermaq under en pressekonferanse til E24 torsdag morgen.

- Argumentasjon deres er ikke basert på fakta, forsetter Cermaq-sjefen.

LES OGSÅ: Fredriksen vil kjøpe Cermaq

- Tynt argument

KONSERNSJEF: Jon Hindar i Cermaq

Også analytikere i E24 snakket med torsdag er overrasket.

- Det er klart at fiskemel og fiskeolje fases ut i større grad. Men det vil ta lang tid før dette forsvinner, og det vil fortsatt være en viktig input-faktor for laksefôr fremover, sa analytiker Henning Steffenrud i Swedbank First Securities til E24.

- Det er et litt tynt argument. Marine Harvest har selv sagt at etterspørselen etter fiskemel og fiskeolje er sterk og økende, sa analytiker Anders Milde Gjendemsjø i Norne Securities.

- Store utfordringer

Nettopp utfordringer med økt etterspørsel og høye priser i råvaremarkedet, står også beskrevet i Marine Harvest egen industrihåndbok som ble publisert onsdag i forbindelse med selskapets kapitalmarkedsdag i New York:

«Et av de store problemene i laksefôrindustrien er det fremtidige tilbudet av råmaterialer» (...) Mangelen på råmaterialer vil ikke være en trussel for at industrien kan vokse videre, men det vil bli økt konkurranse rundt de beste råmaterialene og prisene på fôret vil derfor bli påvirket», skriver selskapet.

Til tross for dette står styreleder Ole-Erik Lerøy fortsatt fast på at det ikke vil være strategisk for Marine Harvest å godta Copeinca som en del av den nye sjømatkonsernet.

- Nei, vi er veldig trygg på at så lenge vi er konkurransedyktige, vil vi få lov å kjøpe all den fiskeolje og fiskemel som vi trenger, sier styrelederen til E24.

LES OGSÅ: Cermaq øker i Copeinca

- Feil å bruke milliarder

- Cermaq mener motivene for å utelate Copenica ikke er industrielle?

- Det kan jeg avkrefte. Det er meningsløst. De som kjenner selskapet, styret og hovedaksjonæren, de vet at vi har ett fokus og det er verdiskapning. Vi er overbevist om at vi har fremmet en idé som er langt mer verdiskapende enn alternativet med å kjøpe Copeinca, sier Lerøy.

Han utdyper at et sammenslått Marine Harvest og Cermaq vil bli verdensledende på fiskeoppdrett, fiskefôr, salg og markedsføring.

- Det å videreutvikle nummer en-posisjonen vil gi fantastiske muligheter og store oppgaver for hele organisasjonen. En slik sammenheng blir det helt feil å bruke mange milliarder på en bli en bitteliten aktør i råvaremarkedet, fortsetter han.

LES OGSÅ: Cermaq gjør milliardkjøp med Giske i ryggen

- Feil bruk av ressurser

Lerøy legger til at han er ydmyk på at Cermaq som fiskefôrprodusent har omfattende kunnskap om råvaremarkedet.

- Men ingen andre laksefôrprodusenter har kjøpt seg inn i råvarer på denne måten. Dette er ikke unikt standpunkt for Marine Harvest, sier han.

- Så motivet til ikke å ha med Copeinca på lasset, er ikke fordi det blir for dyrt for dere?

- Nei. Det er bare feil bruk av ressurser.

Styrelederen forteller videre at Marine Harvest nå vil avvente aksjonærenes vurdering av hvilket tilbud som er best for Cermaq.

- Vi har gitt et likelyldende tilbud til alle selskapets aksjonærer. Eierne både kan og skal ta avgjørelsen, ikke styret og ledelsen.

LES OGSÅ:

Publisert: