Forvaltere slakter
populære fond

Norske investorer flokker til tilsynelatende sikre fond. Forvalter mener at banker dumper risiko over på private investorer.

ADVARER: Forvalter Richard Stott frykter at investorer som satser på gjeld kan lide store tap.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

«Brennhett» er ordet finansbransjen oftest bruker for å beskrive obligasjonsmarkedet. Dette enten det gjelder utstedelse av ny gjeld av selskaper, eller etterspørselen fra investorer etter andeler i obligasjonsfond.

Men vet egentlig investorer hva de begir seg ut på, når de indirekte låner penger til høyrisiko-selskaper?

Det mener ikke forvalter Richard Stott, som til daglig rådgir rike privatpersoner som er kunder av Connectum.

- Det slår meg at den voldsomme veksten i high yield-markedet er et bevist forsøk av institusjoner for å flytte risikoen over til private investorer, som muligens ikke har samme mulighet til å korrekt analysere og forstå risikoen, som institusjoner, sier Stott til E24.

Peter Warren skriver til sine investorer i makrofondet Fourth Moment at stadig flere jager stadig mindre avkastning i selskapsobligasjoner. Akkurat det motsatte av hva man gjorde i 2008.

- Det jeg skriver til våre investorer i makrofondet Fourth Moment er at stadig flere jager stadig mindre avkastning i disse fondene. Akkurat det motsatte av hva man gjorde i 2008, sier han til E24.

God butikk

Utstedelse av og handel i obligasjoner har gått fra å være en mindre del av inntektene til banker og meglerhus, til å bli en av de viktigste.

Stott tror ikke det er en tilfeldighet.

- Sannsynligvis er det en veldig bra måte for institusjoner å øke sine inntekter, først via solide avgifter i forbindelse med utstedelse av obligasjoner, som så kan passe inn i et fond med nye etableringsavgifter og i tillegg forvaltningshonorar.

- Det er god butikk om du greier å få tilfanget.

Saken fortsetter etter bildet

FLERE OM MINDRE: Stadig flere investorer jager stadig mindre avkastning i selskapsobligasjoner. Her forvalter Peter Warren.

En ting som også kjennetegner det norske obligasjonsmarkedet er at flertallet av obligasjonene ikke har en gjeldskarakter.

- Jeg oppfatter det ikke som positivt at utenlandske låntagere flokker seg til Norge fordi norske investorer ikke krever rating eller omfattende dokumentasjon, sier Warren.

Også forvalter Arne W. Eidshagen i Alfred Berg vedkjenner potensiell risiko:

- Historisk har vi sett at både aksjer og høyrenteobligasjoner kan falle i kurs i perioder med stress i finansmarkedene, skriver han til E24.

Les hele hans tilsvar i faktaboksen til høyre.

Glemmer risiko

Normalt frister norske obligasjonsfond med avkastninger et sted mellom 5 og 10 prosent i året, og grafene er påfallende mer rette enn for aksje- eller hedgefond.

Årsaken er at norske selskapsobligasjoner har en langt mer stabil markedspris. Dette er i alle fall forutsetningen i et stabilt marked.

- For investoren ser det attraktivt ut med grafer som lover høyere avkastning basert på utstedelse av gjeld til «solide» selskaper. Det eneste problemet er at investorer blir lokket inn med løfter om solid avkastning, men de er blinde til potensiell risiko.

Baksiden av medaljen er hva som skjer i krisesituasjoner, der mange investorer vil løse inn samtidig, noe som kan føre til at fond må selge eiendeler til store rabatter.

- High yield-obligasjoner må ikke sammenlignes med aksjer når det gjelder likviditet eller transparens hva angår informasjon om handler eller hvor beste kjøper/selger ligger, sier Warren til E24.

Stott tror at en slik periode kan komme om ikke så alt for lenge.

- En titt bakover i historikken til disse markedene i utlandet, hvor det er lengre historikk for slike investeringer, vises det at det har vært både perioder med god avkastning, men også perioder der investorer lider store tap, sier forvalteren til E24.

- Vi har nå vært i god periode en stund, og en må nesten stille seg selv spørsmålet om hvor mange investorer som vil lide store tap når obligasjonskarusellen igjen bremser.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Norsk fond nekter investorer å ta ut penger

  2. Derfor satser nordmenn på høyrentefond

  3. Betalt innhold

    Derfor holder norske fond kundene sine fanget mens verdiene fordufter

  4. Finansveteran om nedlagt høyrentefond: – En av de mest risikable high-yield porteføljene jeg har sett

  5. Administrerende direktør og forvalter i Forte går av