Danske banker dras inn i bankskandalen

Både den danske regjeringen og bransjen selv er i gang med full gransking etter beskyldninger om manipulasjon av Cibor-renten.

GRANSKES: Tidligere Danske Bank-sjef Peter Staarup er under lupen sammen med andre danske banker for manipulasjon av Libor rentens motstykke, Cibor. Her er han under presentasjonen av årsrapporten i 2009.

Casper Christoffersen
  • E24
Publisert:,

Det er kredittanalytikere i den svenske banken SEB som først advarte mot manipulasjon av den danske Cibor-renten i 2011.

SEB mener Danske Bank, Nykredit og Sydbank i snitt har rapportert inn en rente som ligger 10 basispunkter, 0.1 prosent, lavere enn to utenlandske banker, skriver Finansavisen.

Kryper nordover

Cibor er den danske versjonen av britiske Libor og norske Nibor. Rentene er brukt til å prise enorme markeder og er et gjennomsnitt av hva bankene betaler for å låne av hverandre.

Storbanken Barclays innrømte i juni å ha manipulert den svært viktige Libor-renten for å kunne tjene penger på trading. Banken fikk en bot på 2.7 milliarder kroner i et forlik med myndighetene.

Nå kan det se ut som om skandalen for alvor inntar Norden.

-Bransjesak

Danske Banks innmeldinger tok et byks allerede i 2006 og er banken som får hardest medfart.

- Dette er en bransjesak, og den blir kommentert av Finansrådet i Danmark, sier kommunikasjonssjef Kenni Leth i Danske Bank til Finansavisen.

Peter Starup var toppsjef i Danske Bank til 2011 og det spekuleres nå i hvor mye den avgåtte sjefen hadde kjennskap til.

I tillegg skal storbanken Nordea ha rapportert inn lavere enn snittet i 2011. Toppsjef Christian Clausen uttalte i forrige uke at han var trygg på at Nordea ikke var involvert.

Sjef for Nordea Norge Gunn Wærsted sa i forrige uke til E24 at det siste vi trenger er en ny bankskandale.

Enorme konsekvenser

Libor-skandalen førte til at flere topper i storbanken Barclays måtte gå av og flere banker er fortsatt under etterforskning.

LES OGSÅ: Nye europeiske storbanker under Libor-lupen

I tillegg har det amerikanske Representantenes hus satt i gang en egen gransking for å undersøke de største Wall Street- bankene.

Totalt er det anslått at erstatningskravene for skandalen vil bli på 134 milliarder kroner.

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Skandalebank medmilliardoverskudd

  2. Nye europeiske storbanker under Libor-lupen

  3. - Det er viktig at renten ikke blir ren gjetting

  4. Annonsørinnhold

  5. Tre arrestert i London etter rente-manipulasjon

  6. Banktopp grilles i dag