Bygger ut for 2,5 milliarder

Det norske oljeselskap leverer planene mandag. 

BYGGER UT: Administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap ASA under en tidligere pressekonferanse.
Publisert:

Plan for utbygging og drift (PUD) for oljefeltet Jette i Nordsjøen blir i dag levert til norske myndigheter.
Utbyggingen ble varslet av Det norske-sjef Erik Haugane under Barentshavkonferansen i april, og idag overrekkes planen statsråd Ola Borten Moe i Olje- og energidepartementet på vegne av partnerne i Jette-gruppen, som i tillegg til operatøren Det norske, er Petoro, Dana Petroleum og Bridge Energy.


For et lite selskap som Det norske er det viktig å få en produksjon opp å gå, og administrerende direktør Erik Haugane sier i en melding at det er en stor og viktig beslutning for selskapet å levere plan for utbygging og drift av Jette.
- Selv om dette er en liten utbygging i Nordsjømålestokk, blir det vår første egenopererte utbygging. Vi tror det er riktig å starte med en liten utbygging før vi tar fatt på større oppgaver, som for eksempel Draupne. Vi har gode muligheter til å bli en betydelig utbyggingsoperatør i Norge om noen år.

Det norske oljeselskap

Jette, som ligger like ved Jotun-feltet, vil bli produsert med to horisontale brønner og knyttet opp mot en flytende produksjonsenhet (FPSO) på Jotun. Det marginale feltet er et godt eksempel på det myndighetene beskriver som tidskritiske ressurser.


- Selv om ressursene i Jette er små, representerer de likevel verdier for selskapene og det norske samfunnet. Det norske mener at oljeselskapene også må ta disse oppgavene, sier Haugane.

Produksjonsstart 2013
Ifølge Det norske inneholder Jette rundt 14 millioner fat oljeekvivalenter, basert på 30 prosent utvinningsgrad. Produksjonen fra feltet vil det første året være omlag 14.000 fat per dag, av dette er rundt 9.000 fat til Det norske. Utbyggingen er beregnet å koste rundt 2,5 milliarder kroner. Basert på dagens oljepriser kan feltet gi brutto inntekter på åtte milliarder kroner. Driftskostnadene er lavere enn på selvstendige feltutbygginger, derfor er det er lønnsomt å bygge ut, melder selskapet.
Jette skal være i produksjon fra første kvartal 2013 og Det norske har gjennom emisjonen sist uke styrket egenkapitalen foran utbyggingen.

Feltet vil utvikles og drives fra Det norske i Trondheim, mens den daglige driftsoppfølgingen gjøres av ExxonMobil. Partnere i Jette er Det norske 63,3 prosent og operatør, Dana Petroleum 19,2 prosent, Bridge Energy 6,0 prosent og Petoro 11,5 prosent.

Syns du det du nettopp leste var interessant? Få flere lignende nyheter på e-post med PETROmedias nyhetsbrev

Publisert:

Her kan du lese mer om