Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

Senterpartiet og SV foreslår full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta, etter at en vurdering fra Skattedirektoratet åpnet for et slikt grep.

BRUKER STRØM: Datasentre er store kraftforbrukere, og betaler bare 0,45 øre kilowattimen i elavgift mens andre forbrukere betaler 16,58 øre kilowattimen. Både Senterpartiet og SV ønsker å fjerne kraftrabatten for datasentre som utvinner kryptovaluta. Senterpartiet mener det er meningsløst og lite bærekraftig å sponse den svært strømkrevende utvinningen.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det ble god stemning i IT-bransjen da regjeringen innførte redusert elavgift for datasentre med kapasitet på over 0,5 megawatt, på lik linje med annen kraftkrevende industri.

Både Arbeiderpartiet, Venstre og SV har uttrykt skepsis til at staten skal gi avgiftsfritak også til datasentre som utvinner kryptovaluta, og i forrige uke sa Skattedirektoratet at det vil være mulig å fjerne rabatten for denne typen aktivitet.

Etter å ha lest Skattedirektoratets vurdering vil Senterpartiet foreslå full avgift for datasentre som utvinner kryptovalutaer som bitcoin, som del av sitt alternative statsbudsjett.

– Jeg mener det er meningsløst å skulle bruke millionbeløp på å sponse utvinning av kryptovaluta som er svært ressurskrevende og skaper relativt få arbeidsplasser, sier stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til E24.

– Utredningen fra Skattedirektoratet er interessant. Den foreslår en veldig enkel løsning på dette, gjennom å definere at utvinning av kryptovaluta ikke skal ha krav på redusert sats på elavgift. Dermed har vi en fiks ferdig løsning, så det er bare for Siv Jensen å gjennomføre dette, sier han.

Les mer: Skattedirektoratet: Kan fjerne kryptorabatt

Les også

Skattedirektoratet: Kryptofritak kan fjernes

Regjeringen har lovet å følge opp Skattedirektoratets vurdering. Når blir det opp til regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre om kryptorabatten skal fortsette, sammen med KrF som de nå skal forhandle med om regjeringsdeltagelse.

Les mer: Siv Jensen: Vanskelig å hindre «kryptorabatt» til datasentre

Et datasenter på 30 megawatt som går for fullt hele året vil bruke 0,26 terawattimer strøm, og dermed skal det ikke mange sentrene til før terawattimene flyr. Til sammenligning brukte Norge totalt 132,9 terawattimer strøm i 2017.

Datasentre betaler i likhet med annen kraftkrevende industri elavgift på 0,48 øre per kilowattime strøm, mens vanlige strømkunder betaler elavgift på 16,58 øre per kilowattime.

Les også

Siv Jensen: Vanskelig å hindre «kryptorabatt» til datasentre

Vil legge frem forslag

Det er flere datasentre i Norge som driver med kryptovaluta, som Kryptovaults to anlegg i Hønefoss og på Dale i Hordaland, og selskapet har i tillegg planer om å bygge et senter i Glomfjord og i Sauda i Rogaland.

I tillegg planlegger kanadiske Hive Blockchain et stort datasenter i Ballangen i Nordland.

Les mer: Vil utvinne kryptovaluta i Ballangen: Dette er kanadiernes plan

Også SV vil at kryptoselskapene skal betale full elavgift for sin aktivitet, sier partiets stortingsrepresentant Lars Haltbrekken.

– Vi vil legge frem et forslag om dette, sier han til E24.

SV vil at regjeringen skal komme tilbake med et forslag om full avgift for krypto-datasenter i revidert budsjett til neste år, slik at avgiften kan innføres fra 1. juli 2019.

– Dette er ikke et endelig nei til kryptovaluta, men det er et nei til subsidiering av energikrevende utvinning av noen former for kryptovaluta, sier Haltbrekken.

Les mer: Nye datasentre kan bruke strøm tilsvarende halve Norges kraftbruk

Les også

Nye datasentre kan bruke strøm tilsvarende halve Norges kraftbruk

– Gigantiske beløper

– Regjeringen snakker om at dette bare er snakk om små beløper, men de som er interessert i å utvinne kryptovaluta ser nå mot Norge fordi de får en gigantisk subsidie, sier Gjelsvik.

Han viser til at Kryptovault alene har utbyggingsplaner som totalt kan utgjøre en kapasitet på 217 megawatt, noe som med full drift året rundt vil kunne føre til et forbruk på opptil 1,9 terawattimer.

– En avgiftsrabatt på rundt 16 øre kilowattimen vil i så fall utgjøre rundt 300 millioner kroner. Da snakker vi om gigantiske beløper til selskap som bidrar til noen få arbeidsplasser. Dette er ressurser som kunne ha vært brukt på en bedre måte, sier Gjelsvik.

Han sier at nasjonale politikere bør være klare på at denne aktiviteten ikke skal subsidieres, slik at lokalsamfunn ikke blir lokket til å tro at kryptovaluta er en gullgruve. Man bør heller legge til rette for datasenter som kan skape varige arbeidsplasser.

– Den typen kasinoøkonomi er ikke noe å bygge fremtiden på i norske lokalsamfunn.

Les mer: Kryptovault investerer 50–60 millioner i nytt datasenter

Les også

Kryptovault investerer 50–60 millioner i nytt datasenter

Skaper hodebry

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat er det lagt frem mange planer om nye datasentre de siste årene, og dette skaper en viss hodebry for selskapene som driver elnettet.

Det kreves ofte nye investeringer og oppgraderinger i elnettet for å kunne legge til rette for nye store kraftforbrukere, men det er noen ganger usikkert om datasentrene faktisk blir bygget, og hvor lenge de vil eksistere.

Les mer: Krever dyr opprusting av kraftnettet: Datasentre skaper hodebry

Kryptovault er så langt en av de større aktørene innen kryptovaluta i Norge. Selskapet sa i forrige uke at det ikke vil være lønnsomt å drive i Norge med full elavgift.

– Det vil bety at blokkjede ikke er mulig å gjennomføre i Norge. Marginene er små, og en ekstraavgift vil gjøre det ulønnsomt, sa Kryptovault-talsmann Gjermund Hagesæter til E24 torsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin

Flere artikler

  1. – Dette er ikke noe vi venter skal skje i et sivilisert land

  2. Ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

  3. Skattedirektoratet: Kan fjerne kryptorabatt

  4. Kritisk til fremgangsmåten bak krypto-avgift: – Har skapt usikkerhet

  5. – Kan være helt katastrofalt