Equinor fyller opp lommeboken: Dette gjør han med pengene

Høye olje- og gasspriser gjør at pengene strømmer inn i kassen. Equinor-sjef Eldar Sætre bruker blant annet pengene på oppkjøp og gjeldskutt.

GODE TALL: Equinor-sjef Eldar Sætre er fornøyd med tallene for tredje kvartal. Høyere olje- og gasspriser gir en velfylt lommebok, og det gir muligheter for både oppkjøp, økte utbetalinger til aksjonærene og nedbetaling av gjeld.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Equinor tjener gode penger, og det gir betydelig handlingsrom til å kunne gjøre oppkjøp, betale ned gjeld og øke utbetalingene til eierne.

– Nå har vi sett de par siste kvartalene at det har beveget seg i en positiv retning, så den positive stemningen har vel kommet litt sånn gradvis, sier Equinors konsernsjef Eldar Sætre til E24.

– Men det er veldig greit å få kronet det med det aller beste resultatet denne gangen, da. Det er en god følelse, det må jeg innrømme, sier Sætre.

Det var altså en fornøyd Equinor-sjef som torsdag presenterte den hittil beste kvartalsrapporten av de 17 han har lagt frem som konsernsjef fra oktober 2014, målt ved justert resultat.

Selskapets justerte resultat (ebit) mer enn doblet seg til 4,8 milliarder dollar i tredje kvartal, fra 2,35 milliarder dollar i samme kvartal året før.

Selskapets aksjekurs stengte med en oppgang på 0,05 prosent torsdag.

Samtidig fører forbedringer i selskapets prosjekter til at årets investeringer blir nedjustert til rundt 10 milliarder dollar, fra et tidligere anslag på 11 milliarder dollar.

Les mer: Sterkeste tall på fire år fra Equinor

Les også

Sterkeste tall på fire år fra Equinor

Dette er Equinors valgmuligheter

Med høyere olje- og gasspriser får Equinor inn mer penger i kassen, som selskapet fritt kan bruke til valgfrie formål:

 • redusere gjeld
 • øke utbyttet
 • kjøpe tilbake aksjer fra aksjonærene
 • kjøpe opp eiendeler eller selskaper
 • investere mer i leting og utbygging

Equinor rapporterer om at selskapet har 2,5 milliarder dollar i fri kontantstrøm i årets ni første måneder, ned fra 3,8 milliarder dollar på samme tid i fjor.

Dette er det beløpet selskapet sitter igjen med etter skatt og etter diverse oppkjøp og investeringer.

Årsaken til at Equinor har mindre penger enn i fjor er blant annet at det har brukt mye penger på oppkjøp som bidrar til å sikre aktivitet og produksjon fremover.

– Nå har vi tatt tunge posisjoner i Brasil. Det er det viktigste, sier Sætre.

– Det er en betydelig olje- og gassprovins som har vært tilgjengelig for industrien. Det er ikke så ofte vi finner den kombinasjonen, sier han.

Han trekker også frem selskapets kjøp av North Platte i Mexicogolfen og Martin Linge-feltet i Norge.

Har redusert gjelden

Equinor har også brukt sin velfylte lommebok på å redusere gjelden. Gjeldsgraden, altså gjelden som andel av selskapets eiendeler, har sunket fra 29 prosent ved nyttår til 25,7 prosent i tredje kvartal.

– Vi ser jo et rom for å styrke balansen vår, da. Vi har indikert at vi ønsker å komme klart lavere ned på gjeldsgraden, sier Sætre.

– Og så er det viktigste virkemiddelet for å skape verdier for våre aksjonærer faktisk de prosjektene vi utvikler, og det å skape nye muligheter. Porteføljen må fornyes gjennom leting og andre virkemidler, sier han.

Equinor har holdt løftet om uendret utbytte i årets tre første kvartaler. Sætre vil ikke love at selskapet øker utbyttet i fjerde kvartal, til tross for at pengene nå strømmer inn.

– Med en velfylt lommebok har du veldig stort handlingsrom?

– Det er mange ting man kan gjøre, for å si det sånn. Så gjelder det å gjøre de riktige tingene, og jeg mener vi har vist med våre transaksjoner at vi skaper verdier, sier han.

Les også

Statoil skal vokse kraftig i Brasil: Vil eksportere norske kostnadskutt

Kunne hatt dobbelt så mye

Equinors frie kontantstrøm så langt i 2018 hadde vært betydelig høyere hvis selskapet ikke hadde investert mye gjennom blant annet oppkjøp i Brasil, sier Equinors finansdirektør Lars Christian Bacher.

– Det tallet på 2,5 milliarder dollar etter skatt ville ha vært mer enn dobbelt så stort hvis vi ikke hadde gjort noen av de oppkjøpene som vi har gjort, sier Bacher til E24.

– Da tenker jeg jo på Roncador, Martin Linge på norsk sokkel, North Platte og så videre. Alle disse anser vi som gode kjøp som vil bidra til økt verdiskaping for selskapet, sier han.

North Platte er en investering på 339 millioner dollar i Mexicogolfen, mens Equinor kjøpte ut Total fra Martin Linge-feltet for 12 milliarder kroner og gikk inn i Roncador-feltet i Brasil for rundt 20 milliarder kroner.

Les mer: Statoil skal vokse kraftig i Brasil: Vil eksportere norske kostnadskutt

Tror selskapet er styrket

Finansdirektøren er fornøyd med at Equinor har klart å sikre seg nye prosjekter gjennom oppkjøp og samtidig klart å kutte i utbyggingskostnadene gjennom nedturen.

Oljeprisen falt fra 2014 gjennom 2015 til et bunnpunkt på 27 dollar fatet tidlig i 2016. Siden da har oljeprisen steget, og prisen ligger torsdag på 76 dollar fatet.

– Jeg er veldig godt fornøyd med hvordan vi har klart å balansere behovet for å forbedre oss – hvordan organisasjonen har respondert på det er jeg fortsatt utrolig imponert over – med en streng kapitaldisiplin, med å holde gjeldsgraden vår og ha handlingsrom, sier Bacher.

– Det handlingsrommet har vi benyttet til å ta en del grep for å styrke oss sånn at vi kommer ut av nedturen som et enda sterkere selskap, legger han til.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Det sier litt om hva vi tror om butikken vår fremover

 2. Equinor-toppen om svake tall: – Oljeandelen var uvanlig lav

 3. Sterkeste tall på fire år fra Equinor

 4. Annonsørinnhold

 5. Disse feltene skal levere Equinors vekst

 6. Trykket opp aksjer under oljebremsen: Nå vil Equinor kjøpe tilbake dobbelt så mange