Kryptokrakket skremmer ikke Kjos: – Glad vi ikke lanserte kryptobørsen på toppen

NBX, som eies av Bjørn Kjos og hans familie, har utsatt lanseringen av kryptobørsen noen måneder - men frykter ikke at kollapsen i markedet vil legge noen demper på fremgangen.

KRYPTOSJEF: Stig Aleksander Kjos-Mathisen leder Kjos-familiens kryptosatsing fra Norwegians lokaler på Fornebu.

Foto: Sindre Hopland
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Nå jobber vi med selve lanseringen, og den er nå planlagt i midten av februar, sier leder for Norwegian Block Exchange (NBX), Stig Aleksander Kjos-Mathisen som også er Bjørn Kjos sin svigersønn.

Da skal man få børsen opp å gå i Norge, og til dels Skandinavia.

Planen var å lansere mot slutten av året, men har blitt flyttet på for å sikre at produktet er godt nok når det lanseres.

Samtidig skal man lansere en betalingsløsning som er åpen i alle markeder, og om alt går som planlagt kan man i løpet av februar betale flybilletter hos Norwegian med bitcoin eller annen kryptovaluta.

Les på E24+

Norwegian kan tjene fett på krypto

Ikke skremt av kryptokollaps


Da E24 møtte Kjos-Mathisen på Fornebu i juni kostet én bitcoin rundt 7.700 dollar. Det beløpet er barbert til 3.800 dollar på et halvt år.
– Det har skjedd litt siden sist i kryptomarkedet. Gjør det noe med tankegangen?
– Skal jeg være ærlig så tror jeg det er bra for oss. Hadde det eksplodert igjen så hadde det vært så mye støy, men nå har vi fått jobbe i fred. Om det bare hadde fortsatt oppover kunne man risikert og gå ut i markedet for tidlig med noe som ikke er godt nok, fordi man er redd for å miste markedsandeler, sier NBX-sjefen.
17. desember i fjor bikket bitcoin 20.000 dollar. Siden den gang har kryptovalutaens verdi falt med om lag 82 prosent.
– Må du disse dager forsvare det du holder på med til Kjos?

– Nei, overhodet ikke. Han bryr seg ikke om bitcoin-prisen går opp eller ned. Han ser jo mulighetene til å kunne betale hvem som helst fra hvor som helst. Når man får til det, så er det vanvittig stort for alle store selskaper. For kostnaden å ta betalt for store selskaper er i dag enorm.
Kjos-Mathisen sier det er her nøkkelen til prosjektet ligger. Å få bort de store transaksjonskostnadene som blant annet Visa og Mastercard sørger for i dag.
– Vi snakker innsparinger på milliarder i året.
Han sier for øvrig det er en klar fordel å ha eiere som hver dag er vant med å ta stor risiko i flybransjen.

Får reward for hver kryptohandel

NBX har gjort en avtale med Norwegians bonuspoeng-selskap Reward om at man får poeng for hver handel man foretar inne på børsen.

Les også

Norwegian har funnet ny leasingkunde i Kina

– Det skal fungere akkurat som med bankkortet. Vi tenker at det er et konkurransefortrinn mot andre kryptobørser i Europa, at vi kan tilby bonuspoeng i tillegg til det samme som alle andre tilbyr, så da er det bare å «trade and fly», sier Kjos-Mathisen.

– Trade and fly, blir det slagordet?

– Du skal ikke se bort ifra det, smiler kryptosjefen.

Selv om NBX foreløpig ikke er eid av Norwegian, men av Kjos-familien, sier Kjos-Mathisen at man vil skjønne at selskapene er i slekt når man bruker produktet.

Blant annet kobler man sammen NBX-kontoen med kontoen man bruker til Reward, slik at man automatisk får poeng på børsen.

– Men er det nå noen konkrete planer om å få NBX under Norwegian-paraplyen?

– Nja, akkurat det tror jeg generalforsamlingen skal få lov til å uttale seg om.

Ansetter i Canada

NBX sitter for tiden i samme kontor som Norwegian på Fornebu, men når flyselskapet snart flytter ut av dagens lokaler, blir NBX værende for å bygge selskapet derfra.

Kjos-Mathisen vil ikke si hvor mye Norwegian-eierne har brukt på prosjektet, men sier det foreløpig er satt av et tosifret millionbeløp.

Selskapet har også ansatt en rekke utviklere i Canada. Årsaken er at man kom over en veldig flink gruppe programmerere, og at det passer bra handelsmessig for børsen, for når folk går fra jobb i Norge, kan de andre fortsette på andre siden av Atlanteren.

– Nå mangler vi bare et par karer på New Zealand så har vi dekning hele døgnet, sier Kjos-Mathisen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bjørn Kjos
  2. Norwegian
  3. Digital valuta
  4. Bitcoin

Flere artikler

  1. Sparebanken Øst putter penger i Kjos' kryptoselskap: – Dette er en gamechanger

  2. Bjørn Kjos tror kryptosatsing kan bli større enn Bank Norwegian

  3. Kjos-børs henter Skatteetatens kryptosjef

  4. Kjos-eid kryptobørs vil bli Norges første «kryptobank»

  5. Bank Norwegian tar over irsk banksatsing: – Sikrer at vi får full kontroll