Første minus på åtte år for Oljefondet: – Resultatene i 2018 var svake

Oljefondets avkastning var på minus 6,1 prosent eller minus 485 milliarder kroner i fjor, etter børsfallet i høst. Dette er første år med negativ avkastning siden 2011.

FERSKE TALL: Direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management legger frem Oljefondets 2018-resultat onsdag.

Foto: Trond Solberg, VG
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Verdien av Oljefondet falt til 8.256 milliarder kroner ved utgangen av 2018, fra 8.488 milliarder kroner ved utgangen av året før.

Årsaken er svak utvikling i aksjemarkedene, som ga fondet en samlet avkastning på minus 6,1 prosent, eller minus 485 milliarder kroner, for fjoråret.

– Det er det nest laveste i fondets historie, sier direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management, på en pressekonferanse i Norges Bank onsdag.

Kun avkastningen på minus 23,3 prosent eller 633 milliarder kroner i 2008 har vært større for fondet.

Fallet i markedsverdien i fjor kunne vært enda større hvis det ikke var for at regjeringen tilførte fondet 33,8 milliarder, etter flere år med uttak. I tillegg svekket også kronekursen seg, noe som bidro til å løfte fondets verdi med 224 milliarder kroner.

Fjoråret var preget av uro i markedene, og det førte til store svingninger i fondets verdi, påpeker Norges Bank Investment Management i en pressemelding.

Aksjer kraftig i minus

Aksjene utgjør mesteparten av fondets investeringer og hadde en avkastning på minus 9,5 prosent i fjor.

Rentepapirer, som er fondets nest største investeringsobjekt, fikk en avkastning på 0,6 prosent, mens unotert eiendom kastet av seg 7,5 prosent i fjor.

– Resultatene i 2018 var svake. Avkastningen over tid har likevel vært god, og høyere enn avkastningen på referanseindeksen som forvaltningen måles mot, sier sentralbanksjef og fondets styreleder Øystein Olsen.

Mens fondets aksjer i Nord-Amerika falt med 3,7 prosent, falt aksjene i Europa med 13,5 prosent i fjor, og aksjene i Asia og Oseania falt med 13,4 prosent. Fondet har 34 prosent av aksjene sine i Europa, mens 41 prosent er i Nord-Amerika og 22,2 prosent i Asia og Oseania.

Apple skjøvet ned

Av enkeltselskaper bidro Microsoft og Amazon mest til avkastningen i 2018, fulgt av helseselskapet Merck.

Apple falt fra førsteplass til andreplass på topplisten av fondets aksjer, og når er investeringen på 64,7 milliarder kroner i Microsoft fondets største. Apple-investeringen er nå verdt 62,7 milliarder kroner.

Fondet opplevde det største verdifallet i enkeltselskap i fjor i selskapene Bayer, Facebook og Anheuser-Busch InBev.

Den svakeste aksjeavkastningen kom i bransjene industri og materialer med henholdsvis minus 15,4 prosent og minus 15,5 prosent. Kun to sektorer gikk i pluss for fondet, nemlig helseselskaper og sektoren kraft- og vannforsyning.

Les mer: Så mye steg Oljefondet i 2017

Stiger inn i 2019

Utpå nyåret har derimot aksjemarkedene skutt i været igjen, og sammen med en fortsatt svak krone har dette løftet Oljefondets verdi til nye høyder i 2019. Denne uken var fondet oppe i rekordhøye 8.850 milliarder kroner.

Ved utgangen av 2018 var 66,3 prosent av fondet investert i aksjer, 30,7 prosent i rentepapirer og 3,0 prosent i eiendom som ikke er børsnotert.

I løpet av året økte fondets samlede eierandel i globale selskaper, etter at fondet utnyttet børsfallet i fjerde kvartal til å kjøpe inn aksjer for når 200 milliarder kroner.

– Fondet nettokjøpte aksjer for 185 milliarder kroner i fjerde kvartal 2018. Hoveddelen ble kjøpt i november og desember, sier Slyngstad.

Les mer: Suser opp igjen etter nedtur i fjor: Oljefondet til nye høyder

Les også

Suser opp igjen etter nedtur i fjor: Oljefondet til nye høyder

Går sjelden i minus

Oljefondet hadde positiv avkastning i de seks årene fra 2012 til og med 2017.

Fondet har bare hatt negativ avkastning i noen få enkeltår, nemlig 2001, 2002, 2008 og 2011.

Fondets verdi har steget hvert år siden dagens organisasjon ble opprettet i 1998, bortsett fra i 2002 da verdien falt med drøye fire milliarder kroner.

– Oljefondet er forberedt på betydelige svingninger i fondets verdi fra år til år, sier Olsen på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

Les mer: Elbil, avskoging og morsmelkerstatning: Dette diskuterte Oljefondet med selskapene i fjor

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Aksjer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tidenes år for Oljefondet i 2019

  2. Oljefondet kjøpte aksjer under nedturen: – Markedet har vært veldig urolig

  3. Tror teknoaksjene kan variere med 30 til 40 prosent: Microsoft er Oljefondets vinneraksje

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondet passerer 9.000 milliarder

  6. Oljefondets avkastning kraftig i minus