Første minus på åtte år for Oljefondet: – Resultatene i 2018 var svake

Oljefondets avkastning var på minus 6,1 prosent eller minus 485 milliarder kroner i fjor, etter børsfallet i høst. Dette er første år med negativ avkastning siden 2011.

FERSKE TALL: Direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management legger frem Oljefondets 2018-resultat onsdag.
Publisert:

Verdien av Oljefondet falt til 8.256 milliarder kroner ved utgangen av 2018, fra 8.488 milliarder kroner ved utgangen av året før.

Årsaken er svak utvikling i aksjemarkedene, som ga fondet en samlet avkastning på minus 6,1 prosent, eller minus 485 milliarder kroner, for fjoråret.

– Det er det nest laveste i fondets historie, sier direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management, på en pressekonferanse i Norges Bank onsdag.

Kun avkastningen på minus 23,3 prosent eller 633 milliarder kroner i 2008 har vært større for fondet.

Fallet i markedsverdien i fjor kunne vært enda større hvis det ikke var for at regjeringen tilførte fondet 33,8 milliarder, etter flere år med uttak. I tillegg svekket også kronekursen seg, noe som bidro til å løfte fondets verdi med 224 milliarder kroner.

Fjoråret var preget av uro i markedene, og det førte til store svingninger i fondets verdi, påpeker Norges Bank Investment Management i en pressemelding.

Aksjer kraftig i minus

Aksjene utgjør mesteparten av fondets investeringer og hadde en avkastning på minus 9,5 prosent i fjor.

Rentepapirer, som er fondets nest største investeringsobjekt, fikk en avkastning på 0,6 prosent, mens unotert eiendom kastet av seg 7,5 prosent i fjor.

– Resultatene i 2018 var svake. Avkastningen over tid har likevel vært god, og høyere enn avkastningen på referanseindeksen som forvaltningen måles mot, sier sentralbanksjef og fondets styreleder Øystein Olsen.

Mens fondets aksjer i Nord-Amerika falt med 3,7 prosent, falt aksjene i Europa med 13,5 prosent i fjor, og aksjene i Asia og Oseania falt med 13,4 prosent. Fondet har 34 prosent av aksjene sine i Europa, mens 41 prosent er i Nord-Amerika og 22,2 prosent i Asia og Oseania.

Apple skjøvet ned

Av enkeltselskaper bidro Microsoft og Amazon mest til avkastningen i 2018, fulgt av helseselskapet Merck.

Apple falt fra førsteplass til andreplass på topplisten av fondets aksjer, og når er investeringen på 64,7 milliarder kroner i Microsoft fondets største. Apple-investeringen er nå verdt 62,7 milliarder kroner.

Fondet opplevde det største verdifallet i enkeltselskap i fjor i selskapene Bayer, Facebook og Anheuser-Busch InBev.

Den svakeste aksjeavkastningen kom i bransjene industri og materialer med henholdsvis minus 15,4 prosent og minus 15,5 prosent. Kun to sektorer gikk i pluss for fondet, nemlig helseselskaper og sektoren kraft- og vannforsyning.

Les mer: Så mye steg Oljefondet i 2017

Stiger inn i 2019

Utpå nyåret har derimot aksjemarkedene skutt i været igjen, og sammen med en fortsatt svak krone har dette løftet Oljefondets verdi til nye høyder i 2019. Denne uken var fondet oppe i rekordhøye 8.850 milliarder kroner.

Ved utgangen av 2018 var 66,3 prosent av fondet investert i aksjer, 30,7 prosent i rentepapirer og 3,0 prosent i eiendom som ikke er børsnotert.

I løpet av året økte fondets samlede eierandel i globale selskaper, etter at fondet utnyttet børsfallet i fjerde kvartal til å kjøpe inn aksjer for når 200 milliarder kroner.

– Fondet nettokjøpte aksjer for 185 milliarder kroner i fjerde kvartal 2018. Hoveddelen ble kjøpt i november og desember, sier Slyngstad.

Les mer: Suser opp igjen etter nedtur i fjor: Oljefondet til nye høyder

Les også

Suser opp igjen etter nedtur i fjor: Oljefondet til nye høyder

Går sjelden i minus

Oljefondet hadde positiv avkastning i de seks årene fra 2012 til og med 2017.

Fondet har bare hatt negativ avkastning i noen få enkeltår, nemlig 2001, 2002, 2008 og 2011.

Fondets verdi har steget hvert år siden dagens organisasjon ble opprettet i 1998, bortsett fra i 2002 da verdien falt med drøye fire milliarder kroner.

– Oljefondet er forberedt på betydelige svingninger i fondets verdi fra år til år, sier Olsen på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

Les mer: Elbil, avskoging og morsmelkerstatning: Dette diskuterte Oljefondet med selskapene i fjor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om