Har lånt ut 100 milliarder kroner til Akademikerne-kunder

Hovedorganisasjonens medlemmer står nå samlet sett for 100 milliarder kroner i utlån hos banken.

Danske Bank markerer en milepæl i fordelsavtalen med Akademikerne. Her ved bankens kontorer på Aker Brygge.
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Samtidig setter banken ned renten med 5 basispunkter for den samme kundegruppen, opplyser landssjef Trond Mellingsæter i Danske Bank.

Han var personmarkedssjef da de overtok avtalen med Akademikerne i 2015. Siden da har de altså lånt ut 100 milliarder kroner til de rundt 200.000 kundene.

– Den reisen, på korte fem år, har vært helt formidabel for oss og foreningene, i den forstand av at vi har bygget opp en portefølje på 100 milliarder kroner på fem år. Jeg tror det er historisk, jeg har i alle fall ikke sett lignende, sier Mellingsæter.

– Det er viktig for oss, og Akademikerne, da vi i dette partnerskapet har bidratt til mange flere medlemmer med gode vilkår. Det har vært fem år med vinn-vinn.

Les også

Boliglånsregler kan bli høstens joker: – På tide å normalisere

Setter rentene ned

For å illustrere størrelsen på avtalen med Akademikerne har Danske Bank en utlånsportefølje på rundt 350 milliarder totalt i Norge.

– Det er ingen tvil om at Akademikerne er en viktig kundegruppe for oss. De stiller strenge krav, men vi mener dette er Norges beste bankavtale.

Aleksander Dahl, som er leder for personmarked i Danske Bank opplyser at de beste utlånsrentene for Akademikerne nå blir 1,25 prosent for de unge og eller 1,35 prosent.

– Vi har et veldig godt samarbeid med Akademikerne og en del partnerkunder, og er opptatt av hele tiden å ha et konkurransedyktig tilbud på rentesiden. Nå har vi funnet rom for å redusere innskudds- og boligslånsrenten med 5 basispunkter.

Les også

Sanner vurderer boliggrep: – Boligmarkedet har tatt seg raskere opp enn vi trodde

Få som binder renten

Dette er andre gang i 2020 at Danske Bank reduserer sine utlånsrenter utenom justeringene fra Norges Bank, forteller Dahl. Fastrentene justeres så langt ikke.

– Når det gjelder fastrentene så er det priser som varierer mye oftere, og rentesettingen der skjer tidvis på ukentlig basis.

– Det er overraskende få som har bundet renten hos oss. Det illustrerer forskjellen på hvordan nordmenn finansierer bolig kontra danskene, for eksempel. Vi har mye mindre bruk av fastrente her, sier Dahl.

Det har likevel ikke vært noen markant økning i løpet av våren og sommeren, forteller Dahl. Det til tross for at boligprisene har steget overraskende bratt midt i coronakrisen.

Etter prisfallet i mars og flat utvikling i april var mai-oppgangen den sterkeste noensinne, før prisene steg videre i både juni og juli.

Akademikerne er en hovedsammenslutning av norske fagforbund for personer med utdannelse på masternivå eller tilsvarende. Organisasjonen ble stiftet i 1997 og representerer totalt 208.000 medlemmer fra 13 medlemsforeninger.

12 av medlemsforeningene har valgt å benytte seg av tilbudet fra Danske Bank, som de siste fem årene har doblet sin utlånsportefølje.

– Hadde vært utfordrende uten

Arctic-analytiker Joakim Svingen følger Danske Bank, og understreker viktigheten av avtalen banken har med Akademikerne.

– Akademikerne-avtalen har vært en viktig del av vekststrategien i Norge for dem. Det er en attraktiv kundegruppe de gjennom den avtalen har fått tilgang til, sier Svingen.

– Hvor hadde Danske Bank vært uten den avtalen?

– De har jo vært veldig aggressive på pris, så det hadde nok vært utfordrende for de å nå samme volum uten den avtalen.

– Det er tøff konkurranse om de kundene, og de andre bankene er villige til å gå langt på pris og flere av konkurrentene som DNB, Handelsbanken og Nordea ligger nært opptil Danske sine priser.

Svingen trekker frem Sparebank1, som har sin avtale med LO.

– Den prises også skarpt, så det er tøff kamp om de beste boliglånskundene.

Les også

Finanstilsynet refser Danske Bank for manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven: – Vi har ikke lyktes

DNB: – Vil alltid være rift

På spørsmål om konkurransen i utlånsmarkedet de siste månedene, holder de to største bankene i Norge seg relativt kortfattet.

– Det er ingen tvil om at kampen om boliglånskundene er tøff, og rentene har aldri vært lavere enn de er nå. Det gjelder for hele markedet, men det vil alltid være rift om kunder som har god sikkerhet og betalingsevne, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB i en e-post.

– Vi ønsker ikke å kommentere andres avtaler, men er opptatt av at DNB skal ha konkurransedyktige priser. Vi satser også på avtaler med foreninger og grupper, og har blant annet hatt en avtale med Norges Sykepleierforbund i mange år, sier Nyheim.

Kommunikasjonsrådgiver Simen Kjønnås Thorsen i Nordea skriver at også de tar markedsandeler.

– Vår målsetning er å være konkurransedyktige på pris, og det opplever vi at vi er. Vi har svært god kundetilstrømming, med 10.500 nye privatkunder til banken i andre kvartal, og vi tar også markedsandeler.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Danske Bank
 2. Akademikerne
 3. Trond Mellingsæter
 4. DNB
 5. Nordea
 6. Konkurranse

Flere artikler

 1. Danske Bank sier nei til lånesøkere: – Vi prioriterer egne kunder

 2. Flere banker kutter boliglånsrenten

 3. Betalt innhold

  Fastrentene stiger kraftig: Geir Brunsvik går ut av én fastrente for å binde på nytt.

 4. Nå hever bankene boliglånsrenten

 5. Banker øker utlånsrenten mer enn innskuddsrenten