Kvartalsrapporter

Nyter godt av prissikring: Fikk 15 dollar over markedspris

Noreco prissikret oljen sin på et svært gunstig tidspunkt før prisfallet høsten 2018. Det nyter selskapet godt av nå: i fjerde kvartal fikk selskapet 15 dollar mer per fat enn markedsprisen.

GOD PRIS: Noreco oppnådde i snitt en oljepris på 77,2 dollar fatet i fjerde kvartal, etter å ha prissikret seg på et gunstig tidspunkt, nemlig i oktober 2018, før et større fall i oljeprisen.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kom frem da Noreco la frem sine kvartalstall tirsdag.

Mens markedsprisen i fjerde kvartal var på 62,5 dollar fatet i snitt, fikk Noreco en pris på 77,2 dollar fatet for sin oljeproduksjon i kvartalet.

Årsaken er blant annet at selskapet prissikret seg på et gunstig tidspunkt. Selskapet inngikk langsiktige sikringsavtaler i oktober 2018, på et tidspunkt da oljeprisen var langt høyere enn i dag.

Høsten 2018 var oljeprisen på et tidspunkt oppe i over 80 dollar fatet, før markedene snudde nedover og prisen falt til 54 dollar fatet ved årsslutt.

– Det er to ting som ligger bak. Vi har prissikret hele produksjonen på et høyere nivå enn markedsprisen. Det er i tillegg en premie på oljen fra Dansk Undergrunds Consortium, noe som også utgjør en signifikant forskjell, sier styreleder Riulf Rustad i Noreco til E24.

– Dette er del av en avtale med Shell?

– Vi har solgt oljen vår på langsiktige kontrakter gjennom Shell, så dette er vanlig hedging, sier Rustad.

Dansk Undergrunds Consortium er et partnerskap med Total som operatør. Med Noreco og Nordsøfonden som partnere driver de felt som står for 85 prosent av væskeproduksjonen og 94 prosent av gassen på dansk sokkel.

Får mindre neste år

Noreco vil imidlertid få mindre gjennom sikringsavtalene selskapet har inngått for oljeproduksjonen sin fra 2021.

– Det vil vi. Det ligger inne i planene våre, så det påvirker oss ikke på noen annen måte enn at vi ikke lenger nyter godt av dette, sier Rustad.

Les også

Svakere fra Noreco etter Tyra-kutt

Selskapet sier at sikringen vil gi priser på 71,2 dollar i første kvartal i år og 67,5 dollar fatet i snitt for hele 2020, men at det har inngått noen sikringsavtaler som i snitt gir selskapet 56,2 dollar per fat i 2021 og 55,7 dollar fatet i 2022.

– Så vil vi gradvis sikre mer fremover, sier Rustad.

75 prosent av Norecos produksjon i fjerde kvartal var olje, mens det gjenstående var gass. Selskapets produksjon kommer blant annet fra felt som Gorm, Halfdan og Dan, mens gassfeltet Tyra nå er nedstengt og skal gjenoppbygges for rundt 28 milliarder kroner.

SIKRET SEG: Slik ser Norecos sikringsavtaler for noe av selskapets oljevolumer ut fremover.

Noreco
Les også

Noreco lånte 1,6 milliarder: – Mer enn fullfinansiert

Kan komme utbytter

Når Tyra-feltet er klart i 2022, skal det kunne levere 60.000 fat oljeekvivalenter per dag. Det vil øke Norecos produksjon betydelig, og kan også gi grunnlag for økte investeringer eller utbetalinger av utbytte til aksjonærene.

– Vi har flere mindre investeringer, men når Tyra er oppe og kjører igjen har vi en veldig sterk kontantstrøm. Det gjør at vi står i en veldig sterk posisjon finansielt, sier Rustad.

– Sånn som klimaet rundt vår industri er i dag, så er det klart at vi vil være opptatt av å sikre den kontantstrømmen og gjøre investeringer som er basert på fornuftig tilbakebetalingstid og høy avkastning. Hvis ikke kommer vi til å prioritere utbytte, sier han.

Gassprisen er for tiden svært lav. På en presentasjon tirsdag sa Norecos finansdirektør Euan Shirlaw at det er to år til Tyra-feltet er i produksjon igjen, og at mye kan skje på den tiden. Selskapet har ikke endret sitt syn på lønnsomheten i prosjektet, påpekte han.

VENTER VEKST: Når gassfeltet Tyra er gjenutbygget og kommer i produksjon i 2022 vil Noreco få solid kontantstrøm. Da kan det etter hvert også bli utbytter til aksjonærene, antyder selskapet.

Noreco

– Du har nevnt at du ønsker å elektrifisere på dansk sokkel. Er det nødvendig for oljeselskapene å være mer frempå for å sikre seg tillit til å drive videre?

– Vi er helt sikre på det. Det er det vi kommer til å konsentrere oss om, så får andre oljeselskaper drive med hva de vil, sier Rustad.

– Vi er opptatt av å ligge i forkant og skjønne hva som skjer, skjønne verdien av våre eiendeler og prøve å bidra til utvikling av teknologi og virksomhet som kan støtte olje og gass som en langsiktig energibærer, legger han til.

Les også

Vil elektrifisere dansk sokkel: – Noreco ønsker å ligge i forkant

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Noreco
 3. Oljeproduksjon
 4. Shell
 5. Oljepris
 6. Gass
 7. Danmark

Flere artikler

 1. Svakere fra Noreco etter Tyra-kutt

 2. Lundin varsler ny storinvestering i fornybar

 3. Tomra-aksjen bykser etter utbyttehopp

 4. Annonsørinnhold

 5. Resultatfall for Equinor etter lavere priser

 6. Oljeselskapet Okea setter bremsene på