Kvartalsrapporter

Børsgigantenes tallslipp: Norwegian-fest, oljesmell og bankjubel

Markedet har sendt aksjekursene opp, selv om analytikerne fortsetter å svinge kniven over resultatprognosene på Oslo Børs, ifølge investeringsdirektør Robert Næss.

BØRSFEST: Norwegian-aksjen har steget kraftig på Oslo Børs denne uken.

HEIKKI SAUKKOMAA / Lehtikuva
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Rundt 40 børsnoterte selskaper har vært i ilden med kvartalsrapporter denne uken, ikke minst Equinor, DNB og Telenor, de tre selskapene med høyest markedsverdi.

Det betyr at selskaper som står for brorparten av verdiene på Oslo Børs har levert sin finansielle fasit for rapportsesongen, hvor analytikerne hadde senket sine forventninger i forkant.

Mens lavere olje- gasspriser har gitt en smell for selskaper som Equinor og Aker BP, ble Norges største bank belønnet med kraftig kursoppgang etter solide tall og Norwegian-aksjen gikk til værs på et knippe positive nyheter.

Les på E24+

Dette er x-faktorene på Oslo Børs før resultatsesongen

Belønnet med oppgang

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea påpeker at Oslo Børs har utviklet seg positivt i oktober mens selskapene har rapportert. Så langt denne måneden er hovedindeksen opp 1,6 prosent.

 • Samtidig har de totalt 43 selskapene som har levert resultater hatt en oppgang på i gjennomsnitt 1,9 prosent på rapporteringsdagen.
 • Justert for oppgangen på Oslo Børs har de 43 selskapene gitt en meravkastning på 1,4 prosent på dagen de la frem kvartalstall, ifølge Næss.
 • Bildet er imidlertid mer blandet hvis man ser på antallet selskaper som gjorde det bedre enn Oslo Børs den dagen de rapporterte. Her steg 20 selskaper mer enn markedet, mens 23 gjorde det dårligere, ifølge investeringsdirektøren.

– Aksjekursene har likevel vært på den positive siden, sier han.

Les også

Resultatsesongen står for døren: – Store selskaper på minussiden

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Foto: Eivind Senneset

Analytikerne kutter videre

Den forventede inntjeningen til Oslo Børs-selskapene hadde allerede blitt barbert betydelig gjennom året, i stor grad på grunn av nedkjølingen i verdensøkonomien.

Analytikernes resultatprognoser har falt nye 3,4 prosent for tredje kvartal, ifølge Næss. Samtidig har estimert inntjening for hele året falt halvannen prosent.

– Estimatene har kommet ned og kursene har kommet opp. Enten har markedet gått for mye opp eller skjønt at det kommer nedjusteringer. Det er ikke ulikt USA, der de som har levert tall har steget mer enn markedet, samtidig som estimatene har vært på den svake siden.

Les også

Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street

Norwegian-fest, oljesmell og bankjubel

Norwegian steg over 25 prosent torsdag, og stiger nye fire prosent fredag etter en sterk kvartalsrapport og at selskapet endelig landet den mye omtalte avtalen om felles flyeierskap med en kinesisk aktør.

– Tallene var veldig bra, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet, som også trekker frem innsparingene i tredje kvartal på over 800 millioner kroner som positivt for arbeidet med å få opp lønnsomheten.

– Jeg synes det var en lovende rapport for fortsettelsen, sier han.

Les også

Jokerne som kan gi milliardpåfyll i Norwegian-kassen

Det største selskapet på Oslo Børs, Equinor, måtte se justert driftsresultat bli nesten halvert, delvis på grunn av prisfallet på olje og gass. Oljeselskapet fikk 22 prosent mindre betalt for oljen i kvartalet, mens prisen på gassen levert i Europa var ned 26 prosent fra samme tid i fjor.

Også oljeselskapet Aker BP ble rammet av den lavere oljeprisen i kvartalet.

Equinor venter imidlertid en svært lønnsom «trippeleffekt» fra kjempefeltet Johan Sverdrup: økt produksjon, lave driftskostnader og enda mer verdifull oljeblanding, og på Oslo Børs endte aksjen opp 2,5 prosent på rapporteringsdagen.

Les også

Har skrevet ned USA-verdier for 84 milliarder kroner

DNB, det nest største Oslo Børs-selskapet, dro i land et overskudd på seks milliarder kroner i kvartalet. Både resultater og inntekter slo forventningene, og investorene svarte med sende aksjen opp 7,7 prosent.

– Spesielt gledelig er det at kostnadsinflasjonen man har sett tidligere ser ut til å være forbigående. Det tar bort noen bekymringer. De nyter også godt av en god norsk økonomi. DNB er en av aksjene som kanskje går mest i takt med norsk økonomi, sier Johannesen i Nordnet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Oslo Børs
 3. Mads Johannesen
 4. Robert Næss
 5. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Fra Equinor-smell til DNB-jubel: Flest skuffelser i resultatsesongen

 2. Resultatsesongen står for døren: – Store selskaper på minussiden

 3. Kraftig resultatfall for Oslo Børs-selskapene: – Mange som sliter

 4. Annonsørinnhold

 5. Eksperter: Dette er sektorene å satse på i høst

 6. Betalt innhold

  Dette er x-faktorene på Oslo Børs før resultatsesongen