Betalingen til offshoreskip tredoblet på to uker: – Markedet ble fort utsolgt

Dårlig vær i Nordsjøen og få tilgjengelige ankerhåndteringsskip har sendt dagratene til værs. Analytiker venter «stramt» marked fremover.

RATEHOPP: Markedet for ankerhåndteringsskip har strammet seg til i det siste. Illustrasjonsfoto.

Halvard Alvik NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Deler av markedet for offshoreskip har strammet seg til de siste ukene, og betalingen til ankerhåndteringsskip har gjort et kraftig hopp i spotmarkedet, viser en oversikt hos skipsmegleren Westshore.

Equinor leide torsdag inn ankerhåndteringsskipet Njord Viking fra rederiet Viking Supply Ships, for å flytte riggen Transocean Equinox. Det skjer til en daglig leiepris, eller dagrate, på 700.000 kroner.

 • Skipsmeglerens tall viser at dagratene for ankerhåndteringsfartøy, som er utstyrt for å taue og ankre opp borerigger, lå på i gjennomsnitt 500.000 kroner denne uken.
 • Det er over en tredobling fra gjennomsnittsratene på 156.000 kroner per dag for to uker siden, og nesten en dobling fra forrige ukes snitt på 255.000 kroner.
Les på E24+

Dette er «gjeldsberget» til Dof i syv grafer

I spotmarkedet er svingningene typisk store. I perioder har markedet strammet seg kraftig til, mens det andre ganger har falt raskt.

Venter «stramt» marked fremover

Ifølge skipsmeglerens oversikt har utnyttelsen av flåten gått opp til 97 prosent på et par uker fra under 30 prosent på det laveste.

Årsakene til oppgangen en kombinasjon av dårlig vær i Nordsjøen og få tilgjengelige ankerhåndteringsskip, ifølge analytiker Inge Moy i Westshore.

Flere ankerhåndteringsskip ble sendt i opplag i fjor og har ikke kommet tilbake i markedet, samtidig som skip har blitt tatt ut av Nordsjøen og flyttet til andre regioner som Afrika, Sør-Amerika og Canada, påpeker han.

– Det var noen uker med lav aktivitet hvor det var mange ledige skip. Planlagte jobber ble utsatt, og da alle jobbene var klar for å utføres kom det dårlig vær med korte operasjonsværvinduer. Fordi det er få fartøy i markedet ble det fort utsolgt.

– Du får en effekt hvor mange jobber skal gjøres på samme tid i kombinasjon med korte værvinduer. Utfordrende vær i kombinasjon med høy aktivitet vil holde markedet stramt en god periode fremover, sier analytikeren.

Ifølge Moy trenger ankerhåndteringsfartøyene rundt 100.000 til 120.000 kroner per dag kun for å dekke driftskostnadene, altså utgifter til for eksempel mannskap og drivstoff.

Les også

Investorduo har tjent millioner på Børsens mest pressede offshorerederier

Høy gjeld og overkapasitet

Offshorerederiene har de siste årene slitt tungt i kjølvannet av oljekrisen, på grunn av overkapasitet, lave rater og høy gjeld.

Mange rederier har vært gjennom finansielle redningsaksjoner, men problemene er ikke over for alle.

Aktører som Solstad Offshore og Dof sliter fortsatt med gjelden, og har enda en gang blitt tvunget til å gå inn forhandlinger med sine kreditorer.

Les også

Omsetningsvekst i oljeservice for første gang siden oljeraset i 2014

Flere borerigger

Antallet borerigger, en viktig faktor for etterspørselen etter offshoreskip, har steget jevnt gjennom høsten i Norge, ifølge analytikeren.

– Det er fortsatt rigger som kommer ut i markedet. Det er to nybygg på vei ut den neste måneden, som går på relativt lange kontrakter som gjør at markedet vil holde seg på et stabilt nivå i Norge gjennom vinteren og mot våren.

– Men på britisk side er det kortere varighet på riggkontraktene, og det er ofte sesongbasert hvor de beholder riggene i sommermånedene og så går de av kontrakt på vinteren. Vi ser nå at det kommer nedgang i antall rigger på britisk side, sier Moy.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Offshore
 2. Oljeservice
 3. Westshore
 4. Rederier
 5. Nordsjøen

Flere artikler

 1. LNG-ratene til værs: – Høyeste april-nivåene siden 2013

 2. Betalt innhold

  Markedet for ankerfartøy blomstret i august

 3. Betalt innhold

  Her ligger offshorebåtene og venter på oppdrag

 4. Betalt innhold

  500 offshore-skip kan havne på «dødslisten»

 5. Betalt innhold

  Sterkt marked for plattformskip avventer koronaviruset