DN: Overføringer via DNB fortsatte etter advarsel

DNB stengte Samherjis kontoer i 2018 etter en advarsel. Pengene fra Island ble likevel overført til en namibisk tjenestemann helt til januar 2019, skriver DN.

Ifølge Dagens Næringsliv skal det ha skjedde tre overføringer fra Island til en namibisk tjenestemann etter at DNB fikk en advarsel i 2018 og stengte kontoene til fiskerikonsernet Samherji.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

DNB stengte Samherjis kontoer knyttet til en kunde i skatteparadiset Marshalløyene i 2018 etter en advarsel fra den amerikanske banken Bank of New York Mellon. Advarselen gikk på at eieren av kontoen var ukjent.

Dagens Næringsliv skriver at DNB hjalp til med tre nye overføringer etter at advarselen kom. Overføringene skal ha gått fra Island via et selskap på Kypros og videre til Dubai.

Den siste overføringen skal ha skjedd i januar 2019. Pengene gikk til en namibisk tjenestemann som var ansvarlig for å dele ut fiskekvoter i landet.

DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld opplyser at banken undersøker saken.

«Dette er en del av undersøkelsene vi gjør internt for å finne ut av fakta og hva vi kan lære av saken for å gjøre det så vanskelig som mulig å misbruke bankens tjenester til kriminalitet», skriver Westerveld i en epost til avisen.

Økokrim etterforsker DNB i forbindelse med den islandske hvitvaskings- og korrupsjonssaken som involverer fiskerikonsernet Samherji.

Samherji skal ha brukt DNB til å overføre inntekter fra fiske i Afrika, ifølge dokumenter fra WikiLeaks. Selskapet fisker blant annet hestemakrell utenfor Namibia, og deler av inntektene skal ha blitt brukt til å bestikke namibiske tjenestemenn for å sikre seg kvoter, ifølge islandske medier.

Les også

Aksjonær om DNB-etterforskning: – Viktig at ledelsen tar dette på alvor

Les også

DNB-aksjen falt etter Økokrim varslet etterforskning

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Bank
 3. Island
 4. Økokrim
 5. Bank of New York Mellon
 6. Hvitvasking

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Økokrim etterforsker DNB i forbindelse korrupsjonsanklager mot islandsk fiskerigigant

 2. Betalt innhold

  Medier: Islandsk fiskegigant brukte DNB til å sluse penger via skatteparadiser

 3. Islands statskanal: Økokrim undersøker om DNB reagerte for sent etter Samherji-saken

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo statsadvokatembeter henlegger Samherji-saken

 6. Medier: Fiskerigigant skal ha brukt DNB for å overføre penger til skatteparadis